Viorel Morari, restabilit la șefia Procuraturii Anticorupție

Anticoruptie.md
17/09/2019

Viorel Morari a fost restabilit în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Un ordin în acest sens a fost semnat, marți, de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

„Restabilirea în funcție a avut loc ca urmare a tranzacției de împăcare amiabilă, în rezultatul acțiunii în contencios administrativ. Prin urmare, de astăzi interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, exercitat de domnul Eduard Varzar, încetează de drept”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Generală.

La sfârșitul lunii aprilie curent, Viorel Morari a depus cerere de demisie din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, cu doi ani înainte de expirarea mandatului. Presa de la Chișinău a scris că în anumite scrisori anonime, primite de redacțiile unor medii de informare, șefului Procuraturii Anticorupție i se incrimina implicarea într-o schemă de corupție și santaj asupra unor oameni de afaceri. Procuratura Anticorupție a calificat, într-un comunicat difuzat presei, conținutul acestor mesaje drept „de o manieră rău intenționată cu scopul  de a denigra imaginea instituției”. Viorel Morari a sesizat procurorul general pentru a dispune verificări la nivelul Inspecției procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate. 

La o săptămână după ce a demisionat, Morari a fost angajat în calitate de procuror de rând în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. 

Viorel Morari a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție pentru un mandat de 5 ani, printr-un ordin semnat de procurorul general, Eduard Harunjen, la 26 aprilie 2016. Morari a fost propus în această funcție, la 22 aprilie 2016, de către Consiliul Superior al Procurorilor, după ce acesta a acumulat cel  mai înalt punctaj, de 9,37, la concursul pentru funcția respectivă.

Până a ajunge la șefia Procuraturii Anticorupție, în aprilie 2016, Viorel Morari a deținut mai bine de cinci ani funcția de șef al Secției conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne și Serviciului Vamal.  După reforma Procuraturii din  2016, această secție nu se mai găsește în structura Procuraturii Generale.

Anticoruptie.md
17/09/2019

Comentarii