Vlad Filat poate candida la prezidențiale, dar asta nu-l scapă de arest

Julieta Savițchi
16/03/2016
Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie // Foto: PLDM

Fostul premier Vlad Filat, acuzat de acte de corupție, are dreptul să candideze la funcţia de preşedinte al țării atâta timp cât nu există o sentinţă definitivă, dar asta nu înseamnă că automat va fi eliberat din arest preventiv pentru a participa în campania electorală, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ilan Shor. Potrivit juriștilor, schimbarea măsurii preventive ţine de competenţa instanţei, indiferent dacă învinuitul este sau nu implicat în cursă. Totodată, experții nu exclud că legislația electorală ar putea fi revizuită, iar condițiile de înscriere la prezidențiale, înăsprite. 

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat, susține că nu a discutat deocamdată cu clientul său despre o eventuală înscriere în cursa pentru prezidenţiale. „La moment legislaţia permite candidaţilor aflaţi sub urmărire penală să se înscrie în cursa electorală. Asticolul 46, alineatul 5, prevede ca CEC să înainteze un demers către organele de urmărire penală, pentru a se documenta dacă nu există o sentinţă definitivă de condamnare. După ce candidatul este înregistrat, avocaţii solicită eliberarea lui sub control judiciar. Dar nu este exclus că legislaţia să fie modificată”, ne-a declarat apărătorul.

Pavel Postică, coordonator de programe în cadrul Asociaţiei Promo-Lex, nu exclude acest lucru. „La moment, legislaţia permite înregistrarea candidaţilor la prezidenţiale, chiar dacă sunt cercetaţi penal. Ar putea fi anunţată o revizuire a legislaţiei electorale ce ţine de aspectul alegerilor prezidenţiale şi nu este exclus ca să fie introduse mai multe filtre pentru cei care doresc să se înscrie în cursă. Funcţia de preşedinte este una de demnitate publică şi nu este exclus ca să fie înăsprite condiţiile pentru potenţialii candidaţi”, ne-a spus Pavel Postică.

Totuși, atâta timp cât sunt în vigoare actualele prevederi și nu există o sentință irevocabilă de condamnare, Vlad Filat ar putea fi înscris în cursă. „Cât priveşte eliberarea din arest preventiv, nu ţine de competenţa CEC, dar a instanţei de judecată, care a eliberat mandatul de arestare”, a precizat Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale.  

Pe de altă parte, Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al PLDM, a declarat pentru Anticoruptie.md că deocamdată nu s-a discutat despre potenţialul candidat al PLDM pentru funcţia de preşedinte al ţării. „Situaţia cu alegerile prezidenţiale este incertă. Nu există o claritate. Urmează să se expună şi Comisia de la Veneţia. Nu se ştie dacă acest scrutin va avea loc”, a argumentat politicianul.

În mai 2015, Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei l-a eliberat pe businessmanul Ilan Shor din arest la domiciliu sub control judiciar, după ce acesta s-a înscris în cursa pentru funcţia de primar al orașului Orhei.

Vlad Filat se află de cinci luni în arest preventiv, fiind învinuit de acţiuni de corupţie în baza unui autodenunţ al lui Ilan Shor. Judecătoria Buiucani a acceptat, miercuri, 17 martie, ridicarea excepției de neconstituționalitate a unui articol din Codul de procedură penală. Acesta ţine de înlocuirea măsurii preventive a lui Vlad Filat sub garanția personală a deputaților. "Instanța de judecată a respins cererea invocând că nu s-au scurs 30 de zile din momentul în care a devenit definitivă încheierea lor prin care s-a stabilit arestul de 30 de zile. Noi considerăm că nici nu trebuie să se scurgă aceste 30 de zile din considerentul că această normă contravine legii prin care Curtea Constituțională a invocat neconstituționale mai multe articole din Codul de procedură penală”, a comunicat avocatul Igor Popa.

Julieta Savițchi
16/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii