Vlad Plahotniuc, după închiderea sălilor cu jocuri de noroc: „Aceşti indivizi nu doar că trebuie să plătească pagubele provocate statului, dar trebuie să răspundă în faţa legii”

Anticoruptie.md
24/10/2016
Vlad Plahotniuc. Foto: Adevărul Moldova

La scurt timp de la reţinerea celor cinci angajaţi ai Camerei de Licenţiere şi închiderea a 159 de săli cu jocuri de noroc, Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PD, care în luna iunie promitea că se va implica personal în lupta cu proprietarii acestor afaceri, a scris într-un articol publicat pe blogul său că businessmenii au încercat să se opună măsurilor luate de instituţii şi că aceştia ar trebui să răspundă în faţa legii.

„Aţi semnalat problema, iar autorităţile au acţionat corect şi categoric. Lucrurile au fost rezolvate prin închiderea sălilor, urmând ca această activitate sa fie reluată doar după ce va fi strict reglementată şi vor exista modalităţi de control bine puse la punct atât în ceea ce priveşte locurile de amplasare, cât şi privind plata taxelor la stat sau respectarea întru totul a interdicţiei privind accesul copiilor în astfel de localuri", a scris Vlad Plahotniuc.

„Ca să înţelegeţi ce grup infracţional acţiona în spatele acestei activităţi, este suficient să observaţi cum s-a încercat fraudarea sistemului de licenţiere după ce a fost anunţată public intervenţia autorităţilor în acest domeniu. Au sperat să mai câştige fraudulos un an în felul acesta şi să se opună măsurilor luate de instituţii. Aceşti indivizi nu doar că trebuie să plătească pagubele provocate statului, dar trebuie să răspundă în faţa legii şi pentru modul în care au încercat să-şi prelungească activitatea infracţională. La fel trebuie să răspundă în faţa legii şi funcţionarii care i-au ajutat”, a continuat prim-vicepreşedintele PD. 

În acelaşi articol, politicianul anunţă că începe lupta cu cei implicaţi în traficul de droguri. „Numărătoarea inversă a început, e doar o chestiune de timp până vor fi prinşi. De timp scurt”, a precizat el.

Într-o postare anterioară, din luna iunie, Vlad Plahotniuc scria că „sălile pentru jocuri de noroc au apărut ca ciupercile după ploaie” şi că a propus Coaliţiei de guvernare să întreprindă un plan de acţiuni. „Am făcut publică această iniţiativă pentru că ştiu că întotdeauna când se încearcă reglementarea activităţii cazinourilor şi sălilor pentru jocuri de noroc apar imediat unele grupuri de interese care încep să facă presiuni pentru a-şi păstra anumite facilităţi, inclusiv pentru comiterea unor ilegalităţi. Vreau ca aceste grupuri să ştie că de această dată mă voi implica personal şi împreună cu colegii din Coaliţia de guvernare vom face ordine, deci să nu-şi cheltuie energia şi banii degeaba pentru a ocoli reglementările acestui domeniu”, a scris Vlad Plahotniuc acum câteva luni.

159 de săli cu jocuri de noroc au fost sigilate duminică, 23 octombrie, după ce, cu o zi înainte, Camera de Licențiere, instituție subordonată Ministerului Economiei, a dispus suspendarea licențelor pentru astfel de activități în cazul a 65 de firme.  

Decizia a fost luată după ce procurorii și ofițerii Anticorupție au descins sâmbătă dimineața cu percheziții la Camera de Licențiere. Cinci persoane au fost reținute, printre acestea fiind și directorul-adjunct al instituției. Funcţionarii sunt bănuiţi de comiterea unui şir de fraude la eliberarea sau prelungirea licenţelor pentru agenţii economici care prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc, fapt ce ar fi cauzat prejudicii de 15 milioane de lei bugetului de stat. Potrivit Centrului Național Anticorupție, angajaţii ar fi manipulat sistemul electronic e-Licenţiere, prin introducerea informaţiilor eronate despre eliberarea, reperfectarea sau prelungirea licenţelor pentru patronii de cazinouri sau săli de jocuri de noroc.

Anticoruptie.md
24/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii