Vlad Plahotniuc vorbeşte despre necesitatea reformării clasei politice şi deputaţi corupţi care se lasă cumpăraţi de grupuri de interese. Reacţii

Anastasia Nani
06/03/2017
Vlad Plahotniuc. Foto: pdm.md

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre necesitatea de a modifica actualul sistem electoral, explicând de ce promovează votul uninominal. Controversatul businessman, venit în politică în 2010, a spus că introducerea acestor modificări va ajuta la reformarea clasei politice, dar şi la demiterea deputaţilor corupţi „care se lasă cumpăraţi de grupuri de interese”. Iniţiativa a fost criticată atât de preşedintele Igor Dodon, cât şi de Maia Sandu, lidera PAS. Propunerea PD nu este sprijinită nici de liberali. Recent, deputatul Matei Adrian Dobrovie din România a scris pe pagina sa de Facebook că votul uninominal ar putea fi un instrument perfect pentru perpetuarea controlului lui Vlad Plahotniuc și PD asupra Republicii Moldova.

„Votul uninominal dă posibilitate reală cetăţenilor să decidă pe cine trimit ei în Parlament, să nu mai voteze liste de partid în spatele cărora se ascund uneori persoane anonime, incompetente sau unde îşi găsesc un loc comod politicieni care uită de oameni a două zi după ce au fost votaţi. Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ pentru comunităţi clare de oameni, să provină dintr-un raion concret. Votul uninominal ne dă posibilitate ca raioanele să fie reprezentate în Parlament de oameni locali, nu de deputaţi puşi pe listă de la centru, aşa cum vrea liderul de partid sau un grup de politicieni. Dacă un deputat nu lucrează bine pentru comunitatea care l-a votat sau a apelat la diferite şmecherii pentru a păcăli electoratul ca să-l aleagă, dacă se dovedeşte că acest deputat este corupt şi se lasă cumpărat de grupuri de interese, atunci cetăţenii nu vor mai aştepta patru ani să-l sancţioneze. Îl vor putea demite chiar în timpul mandatului şi ar putea să-şi aleagă un nou deputat”, a declarat Vlad Plahotniuc, precizând că un proiect va fi depus în Parlament în zilele următoare. 

Iniţiativa nu este susţinută deocamdată de liberali. „Republica Moldova și-n primul rând cetățenii nu au nevoie de circumscripții uninominale prin intermediul cărora sa avem deputați precum primarul de la Orhei, Ilan Şor.  (...) Separatiștii din stânga Nistrului vor avea mână liberă să obțină legitimitatea «parlamentului» lor de la Tiraspol, întrucât Republica Moldova nemaifiind o singură circumscripție, Parlamentul rezultat din alegeri va fi reprezentativ doar pentru circumscripțiile în care au fost organizate efectiv alegerile, nu și pentru zona separatistă. Atâta timp cât noi nu controlăm tot teritoriul, nu pot exista circumscripţii uninominale”, a comentat Mihai Ghimpu, liderul PL.

Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, a declarat într-o conferinţă de presă că, prin introducerea acestor modificări, PD îşi doreşte să se menţină la putere. „Vlad Plahotniuc, cunoscut ca cel mai mare cumpărător de deputaţi şi ca pesoana cea mai detestată de cetăţeni, a avut o revelaţie: vrea să fie mai aproape de cetăţeni şi mai vrea să guverneze corect, să adapteze agenda partidului la nevoile oamenilor. Plahotniuc constată cu mult cinism că există o prăpastie între cetăţeni şi politicieni. Asta da descoperire! Unde aţi fost până acum, domnule Plahotniuc? Prin introducerea sistemului uninominal, Plahotniuc vrea un singur lucru - să se menţină cu orice preţ la putere. Cum? Prin coruperea deputaţilor în circumscripţii uninominale”, a declarat Maia Sandu.

Şi preşedintele Igor Dodon a declarat că nu susţine iniţiativa. „Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova. Și sunt convins că și fracțiunea Partidului Socialiștilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Mizez în acest sens și pe sprijinul altor partide parlamentare și extraparlamentare. Vreau să fiu înțeles corect. Eu consider că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice. Dar nu așa cum propune PD, nu prin distrugerea partidelor și prihvatizarea alegerilor”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Acum două săptămâni şi deputatul Matei Adrian Dobrovie din România atenţiona despre faptul că presa independentă și societatea civilă din Republica Moldova semnala faptul că Partidul Democrat și președintele acestuia, Vlad Plahotniuc, intenționează să facă schimbări majore în sistemul electoral. „Adoptarea unui sistem electoral mixt (liste și colegii uninominale) sau chiar uninominal pur ar fi un instrument perfect pentru perpetuarea controlului lui Plahotniuc și PD asupra Republicii Moldova. (...) Probabil că strategii PD au avut ca model de inspirație sistemul electoral mixt din Ucraina, unde oligarhii reușeau să își asigure locuri în Rada Supremă cumpărând voturile la bucată. Un mandat de deputat costa aproximativ un milion de dolari. În Republica Moldova, sunt mai puțini alegători și «investiția» ar fi mult mai mică. Dacă planul PD va fi pus în aplicare, sistemul electoral mixt sau uninominal va pecetlui soarta Republicii Moldova în universul geopolitic «gri» post-sovietic și sub controlul unui regim politic autoritar pentru mult timp”, a comentat Matei Adrian Dobrovie.

Între timp, pe străzile din Capitală au apărut panouri publicitare cu mesaje privind necesitatea noului sistem, iar mai multe posturi de televiziune, printre care şi cele ale democratului Vlad Plahotniuc, rulează spoturi care promovează inițiativa. 

Anastasia Nani
06/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii