Vladimir Baldovici, ex-ministru în Guvernul Greceanîi, numit director al Agenției Proprietății Publice

Anticoruptie.md
16/05/2018
Vladimir Baldovici. Foto: gov.md

Vladimir Baldovici, fostul ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în Guvernul condus de fosta comunistă Zinaida Greceanîi, în prezent șefă a Partidului Socialiștilor, a fost numit miercuri, 16 mai, în funcția de director al Agenției Proprietății Publice. Demnitarul a fost vizat în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice. El s-a aflat de mai multe ori în situație de conflict de interese, iar companiile pe care le administra deschis sau din umbră ar fi fost avantajate la mai multe licitații publice sau obțineau contracte grase în condiții de netransparență.    

Compania Consfirmgrup SRL care până în 2009 i-a aparținut lui Vladimri Baldovici a obținut mai multe contracte grase pentru reparația clădirilor Parlamentului și a Președinției, devastate în timpul protestelor din aprilie 2009. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că pentru lucrările de reparație s-ar fi cheltuit enorm de mulți bani, inclusiv pentru procurarea și instalarea unui sistem de vot electornic în Parlament, care nu funcționa. Legislativul a refuzat să ofere detalii despre contractele încheiate cu Consfirmgrup. Fostul ministru a cedat pachetul cu doar câteva zile înainte de desfăşurarea licitaţiei pentru lucrările de reparare a clădirilor Președinției și Parlamentului.

Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că actualmente întreprinderea este deţinută de Alexandru Guţu (40%), Andrei Roşca (40 %) şi Lilia Druţă (20%). În ultimul raport financiar al Consfirmgrup, cel din 2012, se arată că întreprinderea ar fi obţinut din vânzări un venit de 70.820.100 de lei. Aceeași firmă a încheiat, la sfârșitul lui 2007, un contract avantajos cu Întreprinderea de Stat „Serviciu Asistență Beneficiari la Obiectele Sociale”, obligându-se să construiască două blocuri de locuințe pentru bugetari.

O altă firmă de construcții, fondată de Baldovici în 1994, Stayer SRL, a fost subcontractată, începând cu 2005, pentru reconstrucția și darea la cheie a mai multor proiecte ale guvernării comuniste, cum ar fi renovarea Mănăstirii Căpriana, reconstrucția Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Donici, Orhei. La fel, Stayer a executat lucrările de reparație a Palatului Național din Chișinău, făcându-i pe plac, astfel, președintelui Voronin, care a cerut ca Palatul să strălucească până la sărbătoarea „Mărțișor 2006”. Firma lui Baldovici a construit și clădirea băncii Fincombank din Cahul, al cărei președinte al Consiliului a fost Oleg Voronin, fiul ex-președintelui. Ca răsplată, Mitropolia Moldovei îi conferă, în 2006, Ordinul bisericesc „Sf. Ștefan cel Mare”, iar în 2007, președintele Voronin îi oferă „Ordinul de Onoare”. Șeful statului și-a exprimat public recunoștința față de Stayer pentru „calitatea înaltă și ritmul sporit de executare a lucrărilor de restaurare” a Complexului Monastic Căpriana.

O altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată în anul 2008 arăta că și sediul Partidului Comuniștilor a fost construit de firma Stayer. „De fapt, în 2006-2007, când au început lucrările de construcție, Vladimir Baldovici era om de afaceri, proprietar al firmei Stayer SRL. Coincidență sau nu, dar la puțin timp după demararea construcției, pe 25 iulie 2007, Baldovici este numit director general al Agenției Construcții și Dezvoltarea Teritoriului, iar pe 31 martie 2008 devine, prin decret prezidențial, ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului”, se precizează în ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice

Anticoruptie.md
16/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii