Vladimir Plahotniuc renunță la mandatul de deputat

Anticoruptie.md
30/07/2019

Fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și-a depus marți mandatul de deputat. El a anunțat despre asta pe pagina sa de Facebook, motivându-și decizia prin faptul că nu își poate exercita mandatul primit de la alegătorii săi.  

Vladimir Plahotniuc a declarat că mandatul de deputat nu ar mai valora mare lucru și că nu își poate îndeplini nici obligațiile față de electoratul din Nisporeni. Fostul lider al democraților au acuzat actuala guvernate de faptul că a schimbat în mod abuziv din funcții un număr mare de funcționari. Cel mai grav, a subliniat el, este că au înlocuit mulți profesioniști cu reprezentanți politici ai regimului PSRM-ACUM, fără concursuri transparente, fără meritocrație, doar pe baza apartenenței de partid.

De asemenea, este grav, după spusele sale, modul în care Moscova a preluat instituțiile strategice ale statului: Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Apărării, Parlamentul, iar foarte curând și Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, poate și alte instituții. Vladimir Plahotniuc a părăsit, în condiții neelucidate, Republica Moldova la 14 iunie curent, după ce a acceptat, la presiunea comunității internaționale, să predea puterea în condiții pașnice noii guvernări.

La 26 iunie curent, Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse a anunțat că anchetatorii ruși au deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu un dosar penal pentru trafic de droguri. Aceștia doi ar face parte dintr-o grupare internațională specializată în trafic de droguri în cantități foarte mari.  Secția investigații a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia a cerut la 29 iunie instanței de judecată din Tver, regiunea Moscova, să emită un mandat de arest pe numele fostului lider PDM, acuzat de organizarea unui grup criminal și implicarea în activitățile infracționale ale acestuia.

Plahotniuc e cercetat în dosarul în care figurează și omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat deja la 25 de ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și la 18 ani de închisoare într-un alt dosar de spălare de bani.

Anticoruptie.md
30/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii