Volodimir Zelenski: Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina ar putea permite forțelor ucrainene să stabilizeze prima linie și să preia inițiativa

Ilie Gulca
22/04/2024
Rachete ATACMS, cu rază lungă de acțiune, vor fi livrate Ucrainei până la sfârșitul săptămânii. Foto: www.euronews.com

Președintele Comisiei de Informații a Senatului SUA, senatorul Mark Warner, a spus pe 21 aprilie că ajutorul militar pentru Ucraina, inclusiv rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, va fi livrat Ucrainei „până la sfârșitul săptămânii”, dacă Senatul va adopta proiectul de lege pentru credite suplimentare pe 23 aprilie și președintele american Joe Biden îl va semna până pe 24 aprilie.

Pe 21 aprilie, Warner a spus într-un interviu pentru CBS News că administrația prezidențială a SUA a fost pregătită să furnizeze ATACMS pe distanță lungă Ucrainei, așa cum se specifică în proiectul de lege în ultimele câteva luni, precizează Institutul pentru Studiul Războiului.

Warner a subliniat impactul extins pe câmpul de luptă pe care l-au obținut forțele ucrainene folosind asistența militară oferită de SUA, declarând că forțele ucrainene au reușit să distrugă „87 la sută din forțele terestre preexistente ale Rusiei”, 67 la sută din tancurile rusești și 32 la sută din vehiculele blindate de personal rusești (APC) în ultimii doi ani, cu mai puțin de 3 la sută din bugetul de apărare al SUA și ajutor militar din partea SUA și Europa.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat pe 20 aprilie că Suplimentul de securitate națională care oferă sprijin Ucrainei, Israelului și Indo-Pacificului permite a aproximativ 50 de miliarde de dolari să curgă în baza industrială de apărare a SUA (DIB) și va crea locuri de muncă în peste 30 de state SUA.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat pe 20 aprilie că Departamentul de Apărare al SUA  are în vedere trimiterea „mai multor consilieri suplimentari pentru a spori Oficiul de Cooperare în Apărare (OCD)” la Ambasada SUA la Kiev.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat pe 21 aprilie că livrarea rapidă a ajutorului militar al SUA către Ucraina ar putea permite forțelor ucrainene să stabilizeze prima linie și să preia inițiativa.

În ultimele luni, trupele ruse au reușit să înainteze în estul Ucrainei din cauză că Forțele armate ucrainene au probleme legate cu asigurarea de armament și muniții.

Ilie Gulca
22/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii