Volodymyr Zelenski se pronunță pentru un acord cu România și alte țări vecine pentru a proteja limbile vorbite în Ucraina

Cornelia Cozonac
28/03/2022
Captură de pe video: CIJM

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenski a declarat duminică, într-un interviul oferit presei ruse, că și-ar dori să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect față de minoritatea română. Asemenea acorduri ar putea fi semnate și cu alte state vecine Ucrainei, între care Polonia și Ungaria.

„Vrem respect pentru limba ucraineană și vom oferi respect pentru limbile vorbite în Ucraina. Trebuie să existe un respect reciproc. Aceste acorduri vor elima mai multe probleme legate de limbile vorbite în Ucraina, unde sunt peste 100 de naționalități”, a spus Zelenski.     

Europarlamentarul Eugent Tomac a apreciat că „este pentru pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condițiile în care românii constituie a doua minoritate națională în Ucraina, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală”.

Interviul a fost acordat portalului anti-Putin Meduza, televiziunii Dojd și ziarului Kommersant, ultimul având o politică pro-Kremlin în ultimii ani. Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse să nu publice interviul. În caz contrar acestea riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare, conform noilor reglementări legale din Federația Rusă.

Interviul cu Volodymyr Zelenski a fost publicat deocamdată doar de Meduza și pe canalele de youtube ale jurnaliștilor de la Dojdi.  

 

 

Cornelia Cozonac
28/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii