„Vor un procuror general de buzunar”. Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională legea despre evaluarea activității procurorului general ​

Ilie Gulca
22/09/2021
Vasile Bolea, secretar al fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională modificările la Legea Procuraturii aprobate de către majoritatea PAS. Este vorba de modificările adoptate pe 24 august, care permit evaluarea activității procurorului general și demiterea acestuia.

„Astăzi, împreună cu dl Vladimir Voronin, am semnat și am depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicităm verificarea constituționalității legii nr. 102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură. Considerăm că această lege încalcă prevederile constituționale, atentează grav la principiile de separare a puterilor în stat și face ingerință în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor”, a scris socialistul Vasile Bolea pe pagina sa de Facebook. 

 

Deputații comuniști și socialiști acuză actuala guvernare că vrea să subordoneze justiția și procuratura.

„Vor să aibă un procuror general de buzunar... Au scuipat pe principiile statului de drept, nu au solicitat opinia și expertiza structurilor internaționale din domeniu și au trecut cu vederea criticile și opiniile societății civile”, a scris Bolea.

Pe 24 august, Parlamentul a votat amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare.

Evaluarea procurorului general va putea fi inițiată la sesizarea șefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Comisia specială de evaluare a performanțelor procurorului general va număra cinci membri, propuşi de șeful  statului, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și unul înaintat de însuşi procurorul general.

Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcționari publici.

Ilie Gulca
22/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii