Vot cu scântei în Parlament: Ziua de scrutin, micșorată cu două ore

Irina Odobescu
09/07/2020
Foto: publika.md

Zilele de desfășurare a alegerilor ar putea să fie cu două ore mai scurte. Parlamentul Republicii a votat joi, în prima lectură, mai multe amendamente la Codul Electoral, printre care și scurtarea zilelor de desfășurare a scrutinelor. Amendamentul a provocat reacții dure din partea opoziției.

Astfel, secțiile de votare urmează să fie deschise în intervalul orelor 08:00 și 20:00, față de intervalul 07:00 - 21:00, cum este în prezent. Opoziția consideră că această decizie nu le-ar permite la 2 % dintre cetățeni să voteze și contavine Constituției. De cealaltă parte, majoritatea parlametară spune că sunt mai multe detalii de discutat la acest subiect și a votat amendamentul împreună cu celelalte.

Socialiștii și-au argumentat decizia de a micșora durata zilei de desfășurare a alegerilor prin faptul că funcționarii electorali sunt epuizați după aproape 24 de ore de muncă și scurtarea perioadei de vot cu două ore ar ameliora situația. „În spirit populist vreți să discutați despre ceea ce nu cunoașteți. La discuții trebuie să participe persoanele care au idee generală și experiență în ceea ce înseamnă precesul de vot.  Vreau să vă spun că membrii comisiie de votare nu rezistă fizic și leașină. Sunt situații când poliția caută un memru al comisiei, ca să semneze procesul verbal, care a plecat acasă, pentru că nu mai rezista. Este foarte greu să rezist 24 de ore, din propria experință vă spun. Colegi, noi știm atitutinea față de diasporă: 80-100 de secții de vot deschise în Italia și pentru alegătorii din Federația Rusă, care sunt de zece ori mai mulți, sunt cinci secții de vatare”, le-a ripostat socialistul Vlad Batrâncea deputaților din opoziție.

În replică, deputatul PAS, Igor Grosu, a declarat că micșorarea ziei de vot cu două ore nu este acceptabilă pentru că ar conduce la fraudarea alegerilor de către guvernare. „O dată în patru ani când noi ne hotărâm soarta la un scrutin, pe voi vă pălește grija le leșin. Eu nu am văzut statistică în ceea ce privește numărul persoanelor care și-au pierdut cunoștința la scrutinele electorale. Această nouă prevedere vine să-i mai dea un mandat lui Igor Dodon. Noi o să mobilizăm oamenii ca să contracareze toate porcăriile pe care vi le puneți în plan”, a spus Igor Grosu de la tribuna Parlamentului. 

Proiectul de lege urmează să fie votat în a doua lectură cu mai multe modificări la inițiativa de bază.

Irina Odobescu
09/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii