Votat în Parlament: Cum vor fi aleși membrii Consiliului Superior al Procurorilor și cei ai Consiliului Superior al Magistraturii

Irina Odobescu
13/08/2021
Foto: Sergiu Litvinenco via Facebook

Deputații au votat, vineri, în primă lectură legea ce prevede alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Modificările propuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au ca scop aducerea unor completări, dar și facilitarea alegerilor și numirilor mebrilor CSM și CSP. Proiectul de lege a fost susținut prin vot de 55 de deputați.

„Proiectul prevede reintroducerea unor reguli transparente și echitabile de numire și alegere a membrilor CSM și CSP, crearea condițiilor de implicare activă a judecătorilor și procurorilor în procesul de alegere a reprezentanților lor. De altfel, această legislație a existat în Republica Moldova, însă a fost declarată neconstituțională pentru că fostul Parlament nu a respectat procedura de adoptare”, a declarat raportorul proiectului de lege, Sergiu Litvinenco. 

Prin urmare, Adunarea Generală a judecătorilor va alege și delega șase magistrați membri ai CSM, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul cadrul Curților de Apel și al Curții Supreme de Justiție. Respectiv, această nouă prevedere își propune asigurarea reprezentabilității judecătorilor.

Potrivit noului act legislativ susținut în prima lectură, CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor. Prin urmare, Legea prevede că magistrații care vor candida trebuie să nu aibă sancțiuni disciplinare. Mai mult, magistrații trebuie să aibă experiență de lucru de cel puțin trei ani ca și judecător.

Proiectul de lege ce prevede modificări în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor scrie că Adunarea acestora poate avea loc și de la distanță, prin intermediul platformelor online. Data ședinței urmează a fi anunțată cu cel puțin două luni înainte. La fel ca și în cazul membrilor CSM, procurorii trebuie să aibă o experiență de minimum trei ani lucrați și nici o sancțiune disciplinară la activ în această perioadă.

Proiectul de lege nu are încă avizul Guvernului, dar acesta, potrivit raportorului, va fi gata până la examinarea modificărilor în lectura a doua.

Irina Odobescu
13/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii