WikiLeaks de Moldova: Dosar penal în cazul spargerii contului de Telegram al şefului Inspectoratului General de Poliţie

Julieta Saviţchi
13/11/2022
IGP

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a pornit dosar penal pentru spargerea contului Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuţeanu.

„Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, de comun cu angajați ai altor autorități competente, cercetează sub aspect penal spargerea contului de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

În document se precizează că fapta investigată a vizat atât informația textuală, cât și fișiere transmise și primite de către șeful IGP , „ilegalitate care între timp a fost întreruptă”.

Pe parcursul săptămânii curente conturile de Telegram ale mai multor oficiali - inclusiv preşedinta Maia Sandu, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, consilierul prezidenţial, Dorin Recean – au fost sparte.

Pretinsele mesaje private ale lui Litvinenco şi Recean au fost plasate pe un portal numit Moldova-leaks. În mesajele făcute publice apar anumite situaţii de corupţie şi protecţionizm, inclusiv că ar fi fost fraudat concursul pentru desemnarea şefului la Procuratura Anticorupţie.

Instituţiile statului au criticat spargerea conturilor, iar duncţionarii vizaţi pe Moldova-leaks au declarat că mesajele le-au fost trunchiate sau falsificate în întregime.

Julieta Saviţchi
13/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii