Zbor frânt pentru Ilan Șor?! Spînu: „Zborurile spre Moscova, anunțate de Air Moldova, sunt riscante”

Anticoruptie.md
10/09/2022
Sursa: CIJM

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova va examina anunțul companiei Air Moldova, care își propune să relanseze din 1 octombrie destinațiile spre Moscova. De altă parte, șeful Legislativului cataloghează inițiativa drept o minciună, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – o manifestare crasă a iresponsabilității. Mingea este pe terenul AAC, însă o decizie de anulare va fi greu de luat, deoarece compania Air Moldova deține autorizație valabilă pentru a efectua curse în Federația Rusă.

Autoritatea Aeronautică Civilă s-a autosesizat în urma anunțului companiei aeriene Air Moldova cu referire la reluarea cursei Chișinău-Moscova.

„Autoritatea Aeronautică Civilă examinează acest anunț prin prisma asigurării securității și a protecției consumatorului. Cu detalii vom reveni în curând”, se menționează în comunicatul instituției.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu dă prea mari șanse reluării cursei.

„Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante. Rog cetățenii să nu se lase amăgiți de acest anunț pentru că nu este nimic clar încă”, a declarat Spînu pentru Moldova 1.

Anunțul a fost comentat și de șeful Legislativului, Igor Grosu.

„Este o știre care nu are niciun substrat, aruncată în spațiul public pentru a crea probleme. Este o minciună creată de cei care vor să destabilizeze situația din Republica Moldova”, a spus Igor Grosu în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Vineri, compania Air Moldova a anunțat că reia zborurile spre Moscova, începând cu data de 1 octombrie. Compania susține că decizia este una firească, după „nenumăratele solicitări din partea cetățenilor Republicii Moldova, care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă”.

"Decizia de a relua zborurile se datorează şi solicitărilor pasagerilor de a utiliza biletele achiziţionate în perioada pandemică şi după sistarea zborurilor. Totodată, există dificultăţi cu care se confruntă zilnic sute de pasageri: necesitatea procurării repetate a biletelor la preţuri majorate, mai mult timp petrecut în deplasarea pe cale terestră, zborurile cu escală, în special în cazurile de urgenţă medicală", își motivează decizia Air Moldova.

Air Moldova, cea mai mare întreprindere de stat din țară, după volumul vânzărilor, a fost privatizată în toamna anului 2018, de Compania Civil Aviation Group SRL, cu 50 de milioane de lei. Agentul economic și-a asumat și datoriile companiei Air Moldova, de peste 1,2 miliarde de lei. Compania Civil Aviation Group SRL a fost deschisă, la 23 august 2018, de un grup de investitori. 49% aparțin firmei române de aviație privată Blue Air. Compania Blue Air are doi asociați – Andrei Ianovici și Serghei Melnik, cetățeni ai Republicii Moldova – care dețin câte 25.5% din acțiuni. La 30 august, cei doi și compania Air Global Group Lip au mai deschis o companie – Air Jet Company.

Ulterior privatizării Air Moldova, experții Centrului Analitic Independent „Expert Grup” au subliniat că compania aeriană ar fi fost gestionată ineficient în mod intenționat, cu scopul de a o aduce în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus.

 

Anticoruptie.md
10/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii