Ziaristul rus Ivan Golunov de la Portalul MEDUZA a fost eliberat din arest. Ministerul de Interne de la Moscova a renunțat la dosarul penal

Anticoruptie.md
11/06/2019

Ziaristul rus Ivan Golunov, de la portalul MEDUZA, a fost eliberat din arest, iar ministrul de Interne al Rusiei, Vladimir Kolokolțev, a anunțat că anulează dosarul penal împotriva reporterului anti-corupție. Anunţul a venit după ce Golunov a beneficiat de o susţinere fără precedent din partea presei din Rusia, dar și de un val de solidaritate pe plan internațional. Arestarea lui Golunov a fost interpretată ca o încercare de a-l reduce la tăcere şi a-i opri investigaţiile privind corupţia în rândul oficialilor de rang înalt.​

Jurnalistul de 36 de ani a fost arestat pe 6 iunie și acuzat de trafic de droguri. Avocații lui Golunov au susţinut că drogurile i-au fost plasate. Golunov urma să se întâlnească cu un alt jurnalist când a fost oprit şi percheziţionat de poliţişti. Ei au susţinut inițial că au găsit mefedronă în rucsacul jurnalistului şi că la o percheziţie ulterioară a apartamentului său au fost găsite mai multe droguri şi cântare, indicii că el ar face trafic.

În custodia autorităților polițienești, jurnalistul a fost bătut, alegându-se cu o coastă ruptă, comoție cerebrală, tăieturi și vânătăi. MEDUZA susţine că Golunov „este persecutat din cauza activităţii sale jurnalistice”.

Două zile mai târziu, pe 8 iunie, un tribunal de la Moscova a dispus transferarea lui Golunov în arest la domiciliu.

Kolokoltsev, citat de presă rusă, a declarat că „nu a fost dovedit că Golunov ar fi vinovat”, iar cei doi ofiţeri care l-au arestat au fost suspendaţi. „Toate acuzaţiile au fost retrase”, a adăugat oficialul rus.

Această decizie face parte dintr-un val de solidaritate fără precedent din partea jurnaliştilor ruşi. Trei ziare ruse importante – Kommersant, RBK şi Vedomosti – au avut prima pagină aproape identică pentru a-şi arăta susţinerea faţă de el. Cele trei ziare au avut o primă pagină pe care scria „Eu/Noi suntem Ivan Golunov”. Ziariștii ruși au publicat un editorial comun în care se cere o investigaţie transparentă privind acuzaţiile aduse lui Golunov.

Chiar şi jurnaliştii angajaţi la presa de stat i-au luat apărarea lui Golunov, zeci dintre ei semnând o scrisoare deschisă prin care cer ca acuzaţiile să fie retrase.

Pe 12 iunie, simpatizanții lui Golunov urmau să organizeze un marș la Moscova. 

Organizația Reporteri Fără Frontiere avertizase că acest caz poate marca un punct al intensificării persecuțiilor împotriva jurnaliștilor independenți din Rusia.

Anticoruptie.md
11/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii