GRECO va lansa în 2025 o nouă rundă de evaluare, axată pe prevenirea corupției și promovarea integrității în autoritățile locale și regionale. „Vom sprijini guvernele locale și regionale din Europa, Statele Unite ale Americii și Kazahstan în ascuțirea instrumentelor lor pentru combaterea practicilor corupte. Acestea trebuie să adopte toleranță zero față de corupție”, a declarat Marin Mrčela, Președintele Grupului de State contra Corupției al Consiliului Europei (GRECO) cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție
„În fața riscului de regres democratic, este crucial ca guvernele să dovedească angajamentul lor și să demonstreze voință politică prin adoptarea unei legislații anticorupție robuste și prin luarea de măsuri ferme împotriva practicilor corupte în toate sferele vieții publice. Eforturile eficiente de combatere a corupției vor contribui la refacerea deficitului de încredere dintre instituții, politicieni, oficiali și cetățeni. Progresul în combaterea corupției este esențial pentru a proteja democrația și statul de drept”, a punctat înaltul oficial astăzi, 9 decembrie, la Strasbourg.
Președintele GRECO a subliniat necesitatea abordării impactului corupției asupra generațiilor următoare, atrăgând atenția asupra riscului ca tinerii de azi să resimtă pe termen lung consecințele asupra libertăților și prosperității. Organizația a accentuat importanța construirii unei societăți bazate pe principii de integritate, implicând tinerii în democrație și combaterea corupției. De asemenea, GRECO a subliniat că transparența și responsabilitatea celor care dețin puterea trebuie să rămână piloni centrali în lupta împotriva corupției.
La sfârșitul lunii noiembrie curent, GRECO a publicat un raport de monitorizare care analizează nivelul de conformitate al Republicii Moldova cu cele 18 recomandări formulate în anul 2016. Acestea vizau prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Instituția a atras atenția asupra utilizării frecvente a procedurii de urgență pentru adoptarea legislației, exprimând îngrijorări cu privire la acest aspect. Totodată, a subliniat necesitatea consolidării capacității Autorității Naționale de Integritate pentru a realiza un control mai eficient și mai detaliat asupra normelor privind conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de avere și interese.
GRECO a evaluat că Republica Moldova a implementat în mod satisfăcător 13 din cele 18 recomandări, iar patru au fost implementate parțial. Totodată, o recomandare referitoare la reglementarea interacțiunii parlamentarilor cu terții care încearcă să influențeze procesul legislativ nu a fost pusă în aplicare.
Ziua Internațională Anticorupție, care este marcată în fiecare an pe data de 9 decembrie, a fost instituită pe 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”. Republica Moldova a semnat Convenția la data de 28 septembrie 2004.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii