Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor: Creșterea numărului de cazuri raportate semnalează o încredere mai mare în autorități

Olga Vîrlan
25/11/2024
policinginsight.com

În 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere a raportărilor de cazuri de violență împotriva femeilor, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor, marcată anual pe 25 noiembrie. Experții susțin că această creștere se datorează încrederii sporite a victimelor în specialiștii din prima linie, inclusiv în organele de drept, la care tot mai des se semnalează cazurile.
 

 

Viorelia Rusu, specialistă de program Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la UN Women Moldova, a declarat pentru Anticorupție.md că datele statistice indică nu atât o amplificare a violenței, cât o creștere a incidentelor raportate. Experta consideră că acest lucru reprezintă o tendință pozitivă, demonstrând o mai bună identificare a supraviețuitoarelor violenței în familie și un acces îmbunătățit la serviciile de asistență și protecție existente.

„Deci, cresterea numărului cazurilor se explica prin încrederea crescută a victimelor în specialiști din prima linie, inclusiv organele de drept la care tot mai des apelează, prin cresterea numarului de referiri si abordare multidisciplinară a cazurilor. De exemplu, în cazurile mamelor care denunță abuzurile, abordarea devine mai cuprinzătoare, incluzând protecția copiilor, care sunt adesea victime sau martori ai violenței. Astfel, măsurile de protecție sunt aplicate nu doar față de femei, dar și față de copii, asigurându-se că aceștia beneficiază de o protecție adecvată”.

 

Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie (ANPCV) informează că în primele 10 luni ale anului 2024, numărul ordinelor de protecție emise de instanțe a crescut cu 24%. Sistemul de monitorizare electronică a fost aplicat în 93% din cazurile de ordine de protecție, indicând o îmbunătățire a răspunsului instituțional.

Totodată instituția menționează că violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului în Republica Moldova. Date recente arată că 73% dintre femeile cu vârsta peste 15 ani au fost victime ale violenței din partea unui partener, iar 40% au suferit violență fizică sau sexuală. În primele nouă luni ale anului 2024, 22 de femei din Moldova au fost ucise de parteneri sau membri ai familiei. 

În 2023, la nivel mondial, 51.100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Centrul de Investigații Jurnalistice a creat o bază de date, parte a Rețelei Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic. Aceasta reunește femei-experte din diverse domenii, cu un accent deosebit pe protecția drepturilor femeilor și pe prevenirea violenței și abuzului în familie. 

 

Olga Vîrlan
25/11/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii