Zuckerberg, cu ochii pe alegerile din Moldova: cum a depistat Facebook-ul trolli din Guvern

Mădălin Necșuțu
14/02/2019
Foto: BIRN

Facebook a publicat, miercuri, pe pagina sa numită Newsroom, un comunicat de presă în care a anunțat că nu mai puțin de 168 de conturi de Facebook, 28 de pagini de Facebok și 8 conturi de instagram au fost închise în urma unor sesizări adeverite de activitate de trolling, propagandă și dezinformare, relatează portalul Balkan Insight. 

O parte dintre aceste conturi, precizează platforma de socializare, ar avea legături cu funcționari ai Guvernului R. Moldova. Până la această oră, Guvernul nu a ieșit să comunice aceste grave acuzații care se aduc funcționarilor săi. Facebook a mai precizat că va sta cu ochii pe R. Moldova mai mult în perioada electorală din cauza intensificării acestui fenomen în campania electorală pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe data de 24 februarie.

„Administratorii de pagini și deținătorii de conturi au postat de obicei despre știrile și problemele politice locale, cum ar fi educația în limba rusă sau limba engleză și reunificarea cu România. Ei au împărtășit, de asemenea, fotografii manipulate, discursuri de divizare și satiră (….) Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră a constatat că o parte din această activitate a fost legată de angajații guvernului R. Moldova”, scriu cei de la Facebook în comunicatul lor.

Aplicație inovativă

Pe de altă parte, decizia Facebook este legată de activitatea aplicației „Trolless” care identifică și apoi raportează trolii, îndeosebi pe cei afiliați unor partide politice care desfășoară astfel de activități.

„Într-adevăr, ne bucurăm mult că în sfârșit proiectul nostru a primit aprecierea și atenția administrației Facebook. După o discuție cu ei, am aflat că au demarat și ei o anchetă pe subiectul Republicii Moldova ceva timp în urmă și chiar au format o echipă care să urmărească alegerile din februarie”, a declarat unul dintre cei trei dezvoltatori ai acestei aplicații, Victor Spînu.

„Aportul nostru a fost apreciat pozitiv pentru că datorită nouă ei au putut identifica mai ușor profilele și paginile troll, iar după asta să descopere conexiunile dintre acestea. Vom continua colaborarea cu departamentul de securitate cibernetica din cadrul FB și vom continua lupta cu acest fenomen”, a mai precizat el pentru BIRN.

Presa independentă laudă inițiativa Facebook

În ultimele luni, mai multe pagini, site-uri sau diverse proiecte ale unor organizații media independente sau ONG-uri din R. Moldova au fost atacate sau clonate sub directa supraveghere a unor partide politice din R. Moldova. Motivul este legat de scoaterea la suprafață fie a unor afaceri oneroase ce aparțineau oamenilor politice, fie de semnalarea unor falsuri propagate de site-uri sau instituții media afiliate politic.

Director executiv al Asociației Presei Indepedndente (API), Petru Macovei, spune că această monitorizore mai atentă a Facebook nu poate fi decât benefică.

„Sigur este un lucru foarte bun. Poate puțin tardiv, dar este bine oricum. Sunt sigur că asta va descura într-o anumită măsură trolli și pe cei care în dirijează din umbră. Totodată, îmi pare bine în comunicatul oficial al Facebook, unele dintre persoanele asociate cu aceste pagini sunt gestionate de către oameni din Guvern”, a declarat Petru Macovei.

El a mai spus că API încă așteaptă și o reacție a Guvernului pe această temă.

„Suntem încă în așteptarea unei reacții oficiale, deoarece în mod normal, acest lucru este scandalos și ar trebui să urmeze o reacție a Guvernului. Am solicitat și noi de la Facebook să ne spună exact despre ce pagini anume este vorba, dar în general spun că în momentul în care există o afirmație din partea Facebook este normal să avem o reacție a guvernului care să confirme sau să infirme”, a mai precizat Macovei

El a mai apreciat că este „scandalos ca unii angajați plătiți din bani publici, care ar trebui să respecte un cod deontologic și profesional, se ocupă cu trolling-ul politic”.

Macovei a mai calificat acest episod drept o „victorie a decenței” din partea tuturor care depun efoturi pentru stoparea dezinformărilor și acestui fenomen de „trolling” pe rețele de socializare.

„Este și o parte bună a lucrurilor și sunt convins că povestea nu se va încheia aici. Unele persoane care se ocupă cu acest tip de trolling politic să creeze noi și noi pagini. Este interesant ca această viteză de reacție să există.

Acest lucru ar trebui să fie un semnal și pentru autoritățile de aici care nu fac nici ct negru sub unghie față de acest fenomen, chiar dacă noi am semnalat situații care sunt demne de infracțiuni cibernetice”, a conchis acesta.

Blitzkrieg informațional: trolling, hacking și dezinformare

Pe de altă parte, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), Cornelia Cozonac, a declarat ONG-ul pe care îl conduce și portalurile afiliate, cât și ea personal, au fost ținta trollilor, dar și ai hackerilor care au spart conturile de Facebook unor colaboratori ai Centrului.

„Centrul de Investigații Jurnalistice a fost atacat constant de trolli în ultimii ani, atacurile intensificându-se mai ales acum în campania electorală. Au fost clonate paginile de Facebook ale unor colegi si s-a comentat în numele lor pe rețelele de socializare. Altor colegi li s-au spart conturile de Facebook si din aceste conturi au fost distribuite cu identitatea CIJM materiale ale unor alți trolli, după care au fost publicate materiale critice pe unele bloguri, care au fost dsitribuite masiv de armata de troli apropiata democraților și preluate de unele site-uri”, a declarat Cornelia Cozonac

Directoarea CIJM a mai precizat că în același timp se atesta atacuri cibernetice asupra platfomei web a CIJM - anticoruptie.md, care publica investigatii despre candidatii antrenati în scrutinul electoral.

„Încercăm să facem față acestor atacuri, dar este dificil”, a conchis ea.

Mădălin Necșuțu
14/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii