Cine va răspunde pentru inacțiunile Autorității Naționale de Integritate

Анонимно
08/12/2020

Pînă vor fi cetățenii R. Moldova liberi în exprimare, mai este cale lungă sau poate nici nu mai există vreo cale în acest sens... Din acest considerent suntem nevoiți să ne exprimăm părerile prin anonimat. Sper foarte mult ca această sesizare (care nu este o surpriză pentru nimeni) să fie investigată și publicată către opinia publică. Autoritatea națională de integritate (ANI) - instituție care vedem cu toții că nu își are rostul în țara noastră, a fost instituită la insistențele FMI pentru acordarea unor credite țării noastre, fără a verifica la moment inactiunle oamenilor care activează în această instituție. 

(!)Nimeni nu poate controla (in)activitatea acestei instituții!! Această instituție, inițiază niște controale formale ale averii subiecților declarării averii și a intereselor personale, care durează ani de zile (în cazuri unde au interese personale), însă vedem acte de constatare finisate în cîteva luni doar în privința unor primari, consilieri sau paznici de grădinițe. După o tergiversare intenționată a emiterii actelor de constatare, dacă a fost emis în defavoarea funcționarului verificat, nu poate fi pus în aplicare (ex. concedierea funcționarului cînd a fost demonstrat că a comis o abatere de integritate), deoarece poate fi contestat în instanța de judecată.

Emiterea unei hotărîri a primei instanțe, durează și pînă la 3 ani, urmează Curtea de Apel, care la fel durează 1 an(în cel mai bun caz) și Curtea Supremă de Justiție încă 1 an, ca într-un final, după o perioadă de mai bine de 6 ani un act de constatare poate rămîne definitiv, rezultatul căruia deja nu-și mai are rostul!

Dar ce se întîmpă cu cazurile cînd instanța de judecată spune că există conflict de interese, iar ANI spune că nu există conflict de interese? Nimic... Deoarece aceasta, nu face referire la Legea nr. 133, dar la legea specială conform căreia activează funcționarul cu probleme de integritate. 

Noțiunea de stat capturat probabil va mai circula prin limbajul sărmanului popor moldav dezamăgit!

Dragi jurnaliști, nu lăsați vă rog acest aspect fără o investigație amplă,faceți o analiză a actelor emise de ANI, termenul tergiversat rușinos de examinare, diferența concluziilor luate în cazuri similare, actele emise pozitiv și de încetare, funcționarii față de care se emit aceste acte! În afară de jurnaliștii independenți de investigații nu mai avem încredere în nimeni în țara asta, dar cu siguranță va fi o răscoală, unde toate investigațiile Dumneavoastră vor da roade.

Vă rog, nu lăsați de izbeliște această problemă care bulversează societatea intelectuală, deoarece această instituție ar trebui să fie un pilon al luptei cu corupția, în contextul în care mai mult de jumătate din numărul funcționarilor care cad sub incidența Legii nr. 133 privind controlul averii și a intereselor personale, au cîte cel puțin un caz de problemă a integrității. Oare reprezentații FMI cunosc despre faptul că după ce R. Moldova a luat și cheltuit deja banii din credit, această instituție a rămas paralizată?

Примечание: Обращение не является журналистским материалом. Центр Журналистских Расследований не является автором обращения. Представленная информация является лишь мнением автора обращения. В случае несогласия, рассматриваемая личность имеет право на ответную реплику, которая будет опубликована нашим учреждением на той же платформе. Оба мнения рассматриваются на равных условиях.

Другие обращения для

Анонимно
08/12/2020

Комментарии