Corupţie fără limite într-o Școală Profesională din Chișinău

Анонимно
28/03/2016

Este un caz chiar ieşit din comun la Şcoala Profesională nr. 2, mun Chișinău, (022742903) care a fost transformată de directoarea Dobândă Viorica (069105008) în bussines de familie, iar angajaţii, cadrele didactice, personalul tehnic în obiecte de utilitate personală.

Schemele de prin care se delapidează sume enorme:

Cazarea elevilor în cămin. (În legătură cu acest caz a fost deschis un dosar penal în cadrul CNA).

Metoda de repartizare a căminului:

Profesorii, diriginții selectează elevii care au nevoie de cămin și întocmesc un table nominal al elevilor. Cu tabelul merg la director și primesc locurile în cămin plus permisele pentru cămin. Apoi elevii care au primit cămin dau banii profesorului (1200 anual) iar profesorul perfectează permisele (pune poză și notează datele despre elev și numărul odăii repartizate). După care cu banii profesorul trebuie să meargă la caserie să achite pentru cămin și să primească bonurile de plată. Cu bonurile merge la director îi arată că a achitat și directorul pune ștampila pe permisele elevilor care au achitat.

Cum se repartizează fără caserie.

Aceași procedură doar că profesorului I se zice cînd ei banii de la elevi nu mergi la caserie dart e întorci la director cu banii. Se perfectează permisele se ștampilează, iar banii rămîn la director.

Din cei peste 600 elevi cazați doar 400 au achitat căminul în caserie și sînt trecuți în listele de caserie. Aproximativ 200 elevi sînt cu premise semnate de către director și ștampilate.

La recepțiile din cămin (bloc A-B și bloc V) se află listele elevilor cazați real în cămin. Fiind suprapuse cu listele de caserie vor ieși la iveală cei care au achitat direct

Activitatea bufetului din școală.

La etajul I al școlii a fost amenajat un bufet la care zilnic se vinde un sortiment destul vast de produse (placinte, chifle, ceai, cafea etc). Bufetul nu are autorizație de funcționare, iar tot profitul este încasat de către director. Produsele comercializate sînt preparate în laboratorul școlii, iar materia primă pentru acestea este din contul produselor procurate de către școală pentru alimentația elevilor. Astfel costurile pentru producere sînt zero, iar venitul este de 100%. Zilnic cei peste 500 elevi care studiază în bază de contract se alimentează contra cost la bufet sumele încaste ajungînd zilnic la peste 1500 de lei.

Business de familie:

Soțul doamnei activează în calitate de șofer în cadrul școlii avînd și pensia de vîrstă de peste 5000 lei. În același timp el deține toată situația asupra cantinei, produselor care se aduc acolo etc. Automobilul de serviciu este folosit după bunul plac (fapt confirmat și de amenzile rutiere care sînt cel mai des din localitățile de baștină și în zilele de odihnă, ori atunci automobilșul este folosit în scopuri personale și cu carburanții achitați din banii școlii.

Este de menționat și faptul că nu doar soțul dar și fiul doamnei Dobîndă are un comportament indecent și tratează școala ca pe o moșie personală. De nenumărate ori el cu prietenii săi au organizat serate pînă noaptea tîrziu, au folosit încăperile școlii (sala de sport, cantină etc) pentru necestățile personale. Fiul d-nei Dobândă a fost cercetat penal pentru trafic şi consum de droguri. Dosarul însă a fost clasat în circumstanțe foarte stranii.

http://protv.md/stiri/social/retinuti-pentru-rapirea-unei-persoane-trei-tineri-din-chisinau---101086.html

http://unimedia.info/stiri/video-trei-tineri-si-au-rapit-prietenul-pentru-1500-de-euro-54469.html

http://www.publika.md/prietenul-la-nevoie-se-cunoaste-si-au-rapit-amicul-si-ii-cereau-1-500-de-euro_1132391.html

Practica elevilor peste hotarele țării

Începînd cu anii -90 grupe oragnizate de elevi ai instituției conduse de către Dmna Dobîndă la indicația directă a ei plecau regulat pe litoralul românesc pentru efectuarea practicii. Deși erau semnate contracte de colaborare cu agenții economici unde erau indicate sume de bani foarte mari elevii primeau un minim din această sumă, iar partea cea mai mare fiind era de Doamna Dobândă. Este de menționat că deși existau contractele date în caseria școlii nu erau livrate sume de bani fapt ce a adus prejudiciu de sute de mii de lei bigetului instituției. AU fost cazuri cînd la așa zisa practică plecau cîte 150-200 de elevi (de ex. La societatea comercială THR Marea Neagră).

Cel mai recent caz de astfle de fraudă este din sezonul de vară 2015. (Pe acest caz a fost deschis un dosar penal în cadrul CNA)

În luna iunie a anului curent a fost depusă o solicitare pe numele ME în vederea plecării unui grup de elevi (55 persoane) în România pentru efectuarea stagiului de practică în sezonul estival 2015. Conducerea ME a respins argumentat cererea. Cu toate acestea elevii au plecta la practică.  La solicitare a fost anexta și un contract de practică în care se indica că elevii vor fi cazați, alimentați și se va achita drumul dus întors. În realitate însă a fost semnat un contract care prevedea plata a 200 EURO  per elev. Ultimii elevi au revenit din România în a doua jumătate a lunii septembrie. Conform regulamentului de practică jumătate din salariul elevului trebuie transferat în bugetul școlii însă acest lucru nu s-a întîmplat. Toată suma acumulata pe parcursul verii care constituie aproximativ (12 000 EURO) a fost însușită de directorul școlii.

Ministerul Educaţiei a inițiat o anchetă de serviciu pentru clarificarea situației în cadrul Şcolii Profesionale nr. 2, elucidând un şir de încălcări grave de ordin material şi financiar fapt constatat în actul de verificare.

La moment, este cunoscut ca CNA a intentat doua dosare penale pe cazurile menționate mai sus. La fel, CNI a intentat un dosar în adresa d-mnei Dobânda pentru ca nu şi-a declarat bunurile şi veniturile pentru anul 2014.

Din surse care doresc să-și păstreze anonimatul este cunoscut că Viorica Dobîndă „investeşte” sume mari de bani pentru a obţine câștig de cauză în procesele de judecată intentate împotriva Ministerului Educaţiei reușind să obțină deja câștig de cauză în unul dintre dosare.

Примечание: Обращение не является журналистским материалом. Центр Журналистских Расследований не является автором обращения. Представленная информация является лишь мнением автора обращения. В случае несогласия, рассматриваемая личность имеет право на ответную реплику, которая будет опубликована нашим учреждением на той же платформе. Оба мнения рассматриваются на равных условиях.

Другие обращения для

Анонимно
28/03/2016

Комментарии