Denunț public adresat procurorului general interimar, Eduard Harunjen, de la fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov

Ion Diacov
05/12/2016

Denunț depus în conformitate cu art. 262 si 263 CPP al R. Moldova despre delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari de către un grup de persoane cu înalte funcții de răspundere care și-au folosit abuziv situația de serviciu, care, prin acțiunile lor au comis crimă prevăzută de al. 5 art. 191 Cod Penal al R. Moldova.

Pe data de 17 decembrie 2015, pe portalul RISE MOLDOVA a fost publicat un articol întitulat „APARTAMENTE  CU  DISCOUNT  PENTRU COPIII  JUDECĂTORILOR”, (https://www.rise.md/apartament-cu-discount-pentru-copiii-judecatorilor/) iar la 1 decembrie 2016, pe portalul Anticoruptie.md, a apărut o investigație cu titlul „Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistratului Oleg Melniciuc, în blocul destinat judecătorilor”

Jurnaliștii au stabilit că președintele Judecătoriei sectorului Râșcani a mun. Chișinău, Oleg Melniciuc, fiind în întelegere prealabilă cu un grup de judecători și urmărind scopul delapidării averii străine, a intrat în cârdășie criminală cu factori de decizie de la Primăria municipiului Chișinău și conducerea companiei „Exfactor Grup” SRL,  prezentând documente false din care ar fi trebuit să se înțeleagă, că un grup de judecători, din care făcea parte și  O. Meliniciuc, a avut nevoie si dreptul la îmbunătățirea condițiilor de trai. În rezultat, Primăria, ilegal a oferit în arendă un teren de 60 de ari la prețul de piață de 600 000 euro, cu destinația pentru construirea unui bloc locativ fără a petrece licitație cu dreptul de a fi ulterior privatizat la preț normativ, de șase ori mai mic decat cel comercial, ceea ce ulterior și s-a făcut.

Melniciuc recunoaște că este asigurat cu spațiu locativ, declarând  jurnaliștilor că a cumpărat apartamentul la preț preferențial, adică, că ilegal a însușit diferența de preț (cu 40% mai ieftin de cât prețul real al apartamentelor din acest bloc) pentru cei trei copii minori ai săi.

La 1 decembrie 2016, în emisiunea „ORA EXPERTIZEI” de la Jurnal TV, O. Melniciuc a recunoscut că a folosit abuziv situația sa de serviciu și a ajutat-o pe mama sa, Elena Meliniciuc, pensionară care toată viața a locuit și locuiește în satul de baștină Mândâc-Drochia, să procure un apartament în acest bloc, iar el, Melniciuc, a procurat în același bloc spații comerciale. Conform investigațiilor ziariștilor de la portalul Anticorupție.md, tot în acest bloc și-au cumparat apartamente și rudele lui O. Meliniciuc - Bobeică Ana, Melniciuc Andrei și Melniciuc Aurelia, ultima procurând și un spatiu comercial de 241 metri pătrați. În această situație, ar putea să apară bănuiala rezonabilă că apartamentele și spațiul comercial procurate pe numele rudelor de facto aparțin tot lui O. Meliniciuc, fiind vorba despre o banală procurare mascată a imobilului, fără a le declara ca proprietate privată.

Amintesc că art. 30 al Legii cu privire la statutul judecătorului nr.544-XIII din 20.07.95, în care era stipulată asigurarea judecătorului cu locuință, a fost exclus prin LP90-XVIII din 04.12.2009, MO 187-188/18.12.2009 art. 584, drept anulat, din care motiv consider că Primăria Chișinău a acordat lotul de teren Judecătoriei sectorului Râșcani pentru construcția unui bloc locativ la preț normativ, fără petrecerea licitației, în mod ilegal și abuziv. Mai mult ca atât, de apartamente la jumătate din preț ilegal au beneficiat și alte categorii de lucrători, care nu aveau statut de judecători, iar câțiva judecători, care la acel moment aveau de toate, inclusiv casă și masă, și-au cumpărat  ilegal apartamente la jumătate de preț în blocul lui Melniciuc pentu asigurarea cu spațiu locativ a copiilor lor minori.

Din publicația RISE Moldova reiese că pe terenul acordat judecătoriei sectorului Râscani a fost construit un bloc cu 260 de apartamente și spații comerciale. Dacă primăria construia și vindea aceste apartamente la prețuri obișnuite, de piață, ar fi încasat aproximativ 18 000 000 de euro, venitul curat ajungând la cca 7-9 milioane euro. După părerea mea, asta și este suma delapidată sau echivalentul patrimoniului care așa și nu a ajuns la stat. Se poate bănui, din nou rezonabil, că această sumă uriașă a fost însușită de grupul criminal condus de președintele judecătoriei sectorului Râșcani Oleg Meliniciuc, care într-o manieră arogantă, cinică, de facto își recunoaște vinovăția în comiterea crimei, declarând jurnaliștilor: „Nu pot sta într-un loc. Atâta timp cât am puteri, mă pot mișca și îmi judecă capul, încerc să fac ceva pentru judecători. Inițiativa aceasta am lansat-o încă în 2007 (adică pe când art 30 al Legii cu privire la statutul judecătorului era încă în vigoare - n.n.) Șefii de pe atunci, dl. Clima era președinte CSM, n-a salutat ideea, iar mai apoi dl. Poalelungi a plecat la Strasbourg și totul a murit. Devenind președinte, am hotărât să reiau ideea și să fac ceva ca să le creez condiții judecătorilor mei”.

                                  Domnule Procuror General-interimar Harunjen!

Sute de mii de concetățeni de-ai noștri și-au abandonat familiile, copii și au împânzit lumea, pentru a câștiga bani pentru supraviețuire, inclusiv pentru a putea să-și asigure copiii cu spațiu locativ, unii dintre ei și-au pierdut familiile, chiar și viața. Printre așa-numiții gastarbaiteri sunt mii de pedagogi, medici, ingineri, agronomi pe care șmecherul judecător Oleg Meliniciuc și complicii săi, pe lângă faptul că i-au furat, îi sfidează deschis, sugerând că ăștia sunt niște proști, care nu se pot descurca în viață.

Mai mult, presa de nenumărate ori a informat opinia publică, dar și procuratura, că judecătorul Oleg Meliniciuc a mai procurat un șir de spații comerciale în mun. Chișinău la preț de milioane, pe care le-a înregistrat fictiv pe numele mamei sale pensionară, care în mun. Chișinău n-a locuit și nu are de unde să dispună de sumele necesare pentru a procura aceste imobile.

Luând în considerare cele expuse, dar și publicațiile la acest subiect ale jurnaliștilor RISE Moldova, Ziarului de Gardă, portalului Anticorupție.md, conducându-mă de prevederile art. 262, 265 și 274 CPP solicit intentarea împotriva președintelui judecătoriei sectorului Râșcani mun. Chisinău, Oleg Meliniciuc, și a complicilor săi a unei cauze penale în baza al. 5 al art.191 C.P. - delapidarea averii străine cu folosirea situației de serviciu, săvârșită de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari.

Rog să fiu informat despre măsurile luate, în strictă corespundere cu legislația procesual-penală.

Declar că cunosc prevederile art. 311 C.P. pentru denunț calomnios, le accept și le respect.                                                            
                                                                                                                        

 

Примечание: Обращение не является журналистским материалом. Центр Журналистских Расследований не является автором обращения. Представленная информация является лишь мнением автора обращения. В случае несогласия, рассматриваемая личность имеет право на ответную реплику, которая будет опубликована нашим учреждением на той же платформе. Оба мнения рассматриваются на равных условиях.

Другие обращения для

Ion Diacov
05/12/2016

Комментарии