Poliția, în cârdășie cu patronii de restaurante, sau cum se mușamalizează încălcările

Elena C.
28/11/2021

Feciorul meu lucra la un local al unei rețele de pițerii din Chișinău. O se plătea o sumă pe card, oficial, iar altă sumă, aproape de două ori mai mare i se plătea așa fără să fie contabilizată. În una din zile când a primit salariul neoficial i s-a furat portmoneul cu bani și cu acte. Ei lasă pe timpul zilei hainele și lucrurile într-o anumită încăpere. El a constatat că nu are portmoneul când a ajuns acasă. Întrucât a terminat lucrul târziu, în transportul public nu prea era lume și nu a avut cum să i se fure portmoneul pe drum spre casă.

A doua zi a anunțat administrația localului unde lucra despre furt și a rugat să se verifice pe înregistrările de pe camerele de supraveghere, ca să vadă dacă cineva a intrat sau a ieșit din încăperea unde angajații își lasă lucrurile. Administrația a refuzat să veriice acest caz.

Feciorul meu a anunțat cazul de furt la Serviciul 112. În portmoneu erau banii primiți în acea zi drept salariu și actele de identitate, permisul de conducere. După sesizarea cazului, el a fost chemat la sectorului de poliție de la Ciocana, unde locuiește. Acolo a povestit totul, inclusiv că a primit salariu neoficial de la localul unde lucra.

Peste câteva zile a fost chemat la sectorul de poliție Centru, unde niște angajați au încercat să-ș cnvingă să-și retragă plângerea. I s-a spus că dacă se va merge pe cercetarea cazului, va dura, se va ajunge în proces de jduecată și el va pierde mult timp, dar și resurse financiare. Dar dacă își retragee plângerea, va putea să-și perfecteze mai repede actele va plăti o amendă pentru pierderea actelor. Până la urmă băiatul și-a retras plângerea. Cazul s-a întâmplat la sfârțitul lunii iulie anul curent.

Noi ne-am temut să facem o plângere oficială la poliție pentru că dacă politiștii nu au scrupule și merg la așa ceva, ei pot să facă mult rău. Am fost îngrijorați pentru securitatea feciorului nostru. Nu avem încredere în poliție. Dar e revoltător că noi contribuabilii plătim prin impozitele noastre ca acești polițiști să-și primească salariul.

Cazul este concret, apelul a fost înregistrat la 112, apoi plângerea a fost înregisrată la Poliția de la Ciocana și, probabil, transmisă la Poliția Centru, unde a fost retrasă, la presiunea politișlor, care, credem, sunt în complicitate cu administrația de la localul unde lucra feciorul meu.

Dacă acest caz de furt se cerceta, cu siguranță ieșea la iveală faptul că angajaților li se plătește salariul în plic. Probabil din acest motiv nu s-a dorit cercetarea cazului.

Fiind din domeniul contabilității, am verificat la organul fiscal ce impozite i s-au reținut feciorului meu de la locul său de muncă. Și impzitele erau doar din suma care i se achita pe card - de 3000 de lei. În realitate, el primea de două ori mai mult. După acest caz, feciorul meu s-a concediat de la localul în care lucra.             

Примечание: Обращение не является журналистским материалом. Центр Журналистских Расследований не является автором обращения. Представленная информация является лишь мнением автора обращения. В случае несогласия, рассматриваемая личность имеет право на ответную реплику, которая будет опубликована нашим учреждением на той же платформе. Оба мнения рассматриваются на равных условиях.

Другие обращения для

Elena C.
28/11/2021

Комментарии