La aproape doi ani de la începutul războiului rus în Ucraina

Andrei Covrig
05/02/2024

Runda sângeroasă a războiului ruso-ucrainean lansată de Putin în februarie 2022 va avea în curând o dublă semnificație. Pe 24.02.24 se împlinesc doi ani de la izbucnirea unui nou epizod de agresiune și zece ani de când mai devreme, tot în februarie, Putin a pornit în estul Ucrainei sîngeroasa „primăvară rusă”. Aniversări tragice de la începutul masacrelor armate între două țări cândva frățești...

Ca durată și vărsare de sânge, acesta a depășit primul și al doilea războaie mondiale, cele din Vietnam și Avganistan din 1979-89. Războiul, care a fost inițial descris lui Putin și societății ruse de către FSB și generalii de armată ca fiind unul de scurtă durată și victorios, nu a fost așa și, cel mai probabil, va continua o lungă perioadă de timp...

La 24 ianuarie a acestui an un avion de transport militar Il-76 s-a prăbușit în regiunea Belgorod. Se vorbește că la bord se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni, precum și trei supraveghetori ruși și șase membri ai echipajului. Abundența a ceea ce este inventat și nespus este uimitoare. Urmează un flux noroios de informații, care a încurcat și mai mult creierul cetățeanului.

Ce s-a întâmplat cu adevărat pe cerul regiunii Belgorod? Există o mulțime de lucruri camuflate, nespuse și secrete. Ce real s-a produs în vara trecută, după puțin timp de la „campania spre Moscova”, cu avionul în care „bucătarul lui Putin” Evghenii Prigojin și tovarășii săi și-au găsit moartea? Ce este adevărat și ce este fals în tragedia din 29 iulie 2022 cu prizonierii de război ucraineni de la Olenovka (Elenovka), soldată cu peste 50 de arși de vii și peste 70 de răniți într-o cazarmă unde a avut loc explozia în o colonie din regiunea Donețk,teritoriul ocupat de ruși?

În toate cazurile oficialii ruși se referă la o „urmă ucraineană”. Misterioasă, de altfel... Un anume Alexandr Malchevici, colaborant putinist în zonele ocupate, ne sugerează că apărarea antiaeriană ucraineană a doborît Il-76 cu prizonieri la bord, deoarece erau temeri ca aceștia la sosire vor face agitație împotriva Kievului. O minciună, desigur... Se știe, că după incidentul din 24 ianuarie puțin peste 200 sute de ucraineni au fost returnați din captivitate la baștină și nu a fost observată o astfel de amenințare.

Este puțin probabil ca ceața să se limpezească și multe lucruri să devină clare, chiar dacă vălul secretului va fi ridicat. Ceea ce este clar, că lumea a trecut cu vederea „saltul” lui Putin în război din februarie al 2022. La urma urmei, pregătirea și începutul acestui „salt” (“jocul mușchilor” și amenințările cu „măciuca nucleară rusească”, concentrarea de tehnică militară și a sutelor de mii de ruși înarmați la frontierele ucrainene) a avut loc sub privirea întregii lumi. Lumea nu a dorit să accepte prognozele sumbre.

Cei care au înțeles și au avertizat asupra pericolului au fost declarați provocatori și alarmiști. De asemenea, așa cuvinte le-am auzit și eu, o dată de la un presupus unionist a cărui figură era pe cale să explodeze de sentimente patriotice, iar a doua oară de la o cunoştinţă care fusese în “Afgan” îndeplinind, cum vorbea acesta, datoria internațională.  Nu-i mai pot contrazice pe niciunul, ne-au părăsit în timpul pandemiei.

Inițial, în Ucraina se vorbea, că la bordul avionului nu erau deloc prizonieri, iar avionul ar fi transportat rachete pentru un sistem de apărare aeriană S-300. Exista și o versiune conform căreia pe navă se aflau oficiali necunoscuți de rang înalt. La Kiev ba chiar s-a afirmat, că apărarea lor aeriană a doborît avionul, însă cînd au început să vorbească despre presupușii prizonieri ucraineni morți, aceste informații au fost scoase  din spațiul media.

În cele din urmă, după o lungă pauză de aproape două săptămâni Comisia de Investigație și Ministerul rus al Apărării au venit cu o versiune finală, nu mai puțin contradictorie și confuză. Goebbels fumează nervos în colț... Ucrainenii ar fi pregătit din timp un atac asupra lui Il-76 cu prizonieri de război. TASS citează o sursă din serviciile de forță, că sistemul de apărare antiaeriană „Patriot”, care necesită destul de mult timp pentru a fi desfășurat pe teren, a fost mutat de ucraineni într-o poziție de ambuscadă și a stat cu stația radar fără emisie ca să „nu fie dezvăluit”. Ei știau datele despre zborul convenit cu rușii. Apoi, echipa de militari a primit comanda să atace avionul cu pricina. Fără îndoială, este o minciună putinistă otrăvitoare și provocatoare, ca și toate avînd un singur izvor mediatic la Kremlin.

În zadar Zelensky a cerut o anchetă independentă și intrarea experților internaționali pe teritoriul rus.

Permiteți-mi să vă reamintesc, la începutul războiului în 1914, ministrul Șoigu a făcut următoarea declarație cu privire la doborârea Boeing-lui din Noua Zeelandă: avionul a fost doborât în ​​Ucraina și lăsați Kievul să se descurce! Apoi s-a dovedit că „neo-zeelandezul” a fost doborât de sistemul rus de apărare aeriană „BUK”, iar rușii Igor Girkin (angajat al serviciilor secrete rusești și „ex-ministru al apărării” din una din  republicile separatiste), Serghei Dubinschi și Leonid Harcenco au fost găsiți vinovați de doborîrea avionului și moartea a 298 de pasageri.

Ghirchin-Strelcov a fost condamnat în Olanda la închisoare pe viață. Kremlinul nu a permis nici o expertiză internațională, nimeni nu a pus piciorul pe pământ rusesc. Practica este obișnuită, rușii nu le permit nici reprezentanților CICR să viziteze prizonierii de război, contrar Dreptului de la Geneva, pe care, chipurile, o recunosc.

Știm, Ghirchin și-a primit „răspunsul”. Condamnat de ai „săi”, este încarcerat   pentru patru ani la închisoare. Nu ceea ce merita. E și o altă poveste din reglările de conturi interspecii din politicul rusesc. Poate că, după ce își va ispăși pedeapsa în Rusia va rămîne în viață (cine știe, potecile Domnului sunt întunecate...), iar restul zilelor rămase le va „suferi” într-o închisoare confortabilă europeană.

Comitetul de Investigații al FR a pornit un dosar penal cu privire la atacul terorist, iar la 1 februarie anunță că Il-76 ar fi fost lovit de o rachetă „Patriot” al ucrainenilor și au fost descoperite peste 670 de fragmente din cadavre. Se afirmă că examinarea a stabilit că acestea aparțineau nenorociților aflați la bord, inclusiv șaizeci și cinci de prizonieri. Ce fel de expertiză? Cine a văzut această examinare, precum și pe acești „experți”? Este ca și cum ar fi fost luate mostre de ADN pe teritoriul ucrainean de la rudele victimelor și le-au contrapus în FR cu rămășițele a celor peste 670 de fragmente. Nonsens și manipulare totală...

Îmi voi permite, pe baza studiilor militare și serviciului meu, să mă expun în ceea ce îmi este cunoscut și pe înțeles. Rușii din regiunile Belgorod și Kursk au o rețea perfectă de urmărire radar a spațiului aerian, efectuând încontinuu un control video și foto obiectiv și au zeci de kilometri de informații capturate (video, foto). Nu sunt vremurile lui Rust, când era posibil să te strecori la o altitudine joasă la Moscova și liniștit pe fundalul unor gură-cască să aterizezi pe Piața Roșie. Zborurile tuturor aeronavelor, rachetelor și dronelor ucrainene sunt pînă la una urmărite. Este clar că numărul de ținte aeriene înregistrate și doborâte variază. Numărul celor doborîte întotdeauna va fi mai mic. Însă, imposibil ar fi fost ca trupele tehnice radio rusești să rateze zborul rachetelor ucrainene care ar fi doborât Il-76. Este imposibil să crezi în asta...

Bine, în timp de pace, ar fi fost cum ar fi fost, dar în timp de război, cu serviciul de luptă de 24 de ore și echipaje mereu alertate, spațiu constant urmărit din spațiul cosmic acest lucru este nereal.

Ce a fost, ce avem la această zi și ce se va mai fi?

Ca de obicei. Joia trecută un avion rusesc a „pierdut” o bombă în Donbassul ocupat. Sunt deja cinci de acestea...

Kievul a cerut să li se dea cadavrele prizonierilor de război morți sau ce a mai rămas din ele. Reacția Ministerului rus al Apărării este zero...

Ce să vă mai spun? Nimic nou sub soare. Stalin la vremea sa a negat implicarea în execuția a 20 de mii de prizonieri de război polonezi la Katyn. În 1992, Elțin i-a dat lui Lech Walesa documentul original al ordinului de execuție a polonezilor, semnat personal de Stalin. Înțelegeți acum de ce arhivele ruse sunt clasificate și ce alt adevăr este stocat acolo?

Și mai face să vorbim despre un Il-76 doborât și despre nefericiții șaptezeci și patru de ucraineni și ruși care pe 24 ianuarie, spre nenorocirea lor, au ajuns la bordul acestuia?

Andrei Covrig
2024-02-05 16:03:00

Comentarii