Legea agenților străini a lui Putin strangulează presa din fostele republici sovietice din Asia

Cornelia Cozonac
17/03/2024
captură

Rusia lui Putin care s-a împotmolit în războiul din Ucraina, nu numai că a pus călușul în gură presei și a strivit toate organizațiile neguvernamentale cu legea agenților străini, dar o exportă cu succes și în fostele state sovietice din Asia. Urmăresc ce se întâmplă în Kârgâzstan și mă îngrozesc, când văd la ce poate duce schimbarea de putere și influența Rusiei.

Țara asta a cunoscut o perioadă de democrație, a dezvoltat o presă liberă și puternică. Săptămâna aceasta Parlamentul de la Bishkek a adoptat în lectura a treia legea privind agenții străini, urmează doar ca să fie promulgată de șeful statului. Asta înseamnă că nici o organizație neguvernamenatală și nici o structură media n-o să poată obține granturi, adică finanțări din afara țării. Deja prin diferite struturi se fac epurări de cadre. 11 jurnaliști sunt la închisoare, unii - pentru simplul fapt că au scris despre războiul din Ucraina. La mai multe redacții s-au făcut percheziții. Au fost închise portaluri, unele - pentru motive ciudate - că ar influența comportamentul moral al cetățenilor. Mai mulți jurnaliști sunt plecați din țară și lucrează din afară. Săptămâna aceasta mai multe organizații internaționale au dedicat-o libertății presei din Kârgâzstan, încercând astfel să atenționeze comunitatea internațională la ce se întâmplă în această țară.

Familiile jurnaliștilor sunt speriate. Frica a fost băgată peste tot, că societatea nu mai are putere să protesteze, ca altă dată ... 

În februarie, când am fost la Bishkek, am simțit că frica deja plutea în aer, jurnaliștii erau alertați și îngrijorați. Mulți se temeau că poliția poate veni oricând și la ei. E groaznică o asemenea atmosferă.

Zilele trecute o colegă jurnalistă, care are ore la o universitate din Bișkek, mi-a spus că a fost chemat la decanul Facultății de Jurnalism unde i s-a spus că i se desface contractul pentru că are prea multe colaborări cu organizații din afara țării. Franc, fără nici o explicație.  

O lege similară legată de agenții străini a fost adoptată și în Kazahstan. Influența Moscovei se face tot mai simțită și în Georgia, o altă țară din spațiul ex-sovoetic, doar că sociaetatea georgiată este puternic ancorată pe vectorul european și nu a permis adoptarea unei legi similare, acum un an.           

Și în Moldova s-au activizat în ultimul timp diferite structuri și personaje, care au devenit foarte active pe segmentul antieuropean. Se vede că și fluxurile de bani ce vin pe filiera rusească au fost suplimentate, mai ales după ce mai mulți emisiari de la tot felul de partiduțe au fost convocați la Moscova. Menirea acestor activități este cât se poate de clară - Rusia urmărește să schimbe guvernare la Chișinău și să scoată Moldova de pe vectorul european...

În iunie vor avea loc alegeri în Parlamentul European, la care vor participa și moldovenii cu cetățenie română. În Republica Moldova si în România, în toamnă, se vor desfășura alegeri prezidențiale .... Deci, miza e mare pentru cohorta de mancurți și slujitori ai Moscovei....

Nu ne strică să fim vigilenți...

Cornelia Cozonac
2024-03-17 01:30:00

Comentarii