Legile Moscovei de presiune asupra presei, trase la indigo în țările postsovietice din Asia

Cornelia Cozonac
16/01/2024

Jurnaliștii din Kârgâzstan, o țară fostă sovietică din Asia, se confruntă cu probleme fără precedent. Și toate acestea au legătură directă cu influența Federației Ruse. Legile Moscovei sunt copiate la indigo de autoritățile de la Bishkek. Ieri s-au făcut percheziții la redacția portalului 24.kg, după ce un jurnalist a publicat o analiză despre războiul din Ucraina. Azi 11 jurnaliști de la 4 instituții media au fost reținuți. Autoritățile de la Bishkek au introdus în legislație o prevedere legată de propagarea războiului, exact ca în legislația rusă. Aceasta mai mult pentru ca în presă să nu existe tematica războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina. 

În toamnă a fost aprobată o lege privind agenții străini, copiată în proporție de 80% de pe legea rusă care e menită să limiteze finanțările din exterior, presa și organizațiile de media nu mai pot accesa granturi și proiecte din afara țării, că riscă pedeapsă penală.

Procuratura deja a pornit dosare penale împotriva organizațiilor de media și a unor jurnlaliști. Unii prieteni de ai mei, jurnaliști, deja sunt nevoiți să lucreze din afara țării, pentru că, la Bishekek nu se mai simt în siguranță.

Primăvara trecută a fost închis postul de radio al Europei Libere - Azatâk, în toamnă, după un alt dosar pornit de procuratură la cererea Ministerului Justiției, a fost interzis portalul în limba kârghâză a echipei KLOOP, una dintre cele mai mari și puternice echipe de jurnaliști. La redacția KLOOP, eu, exact în acea perioadă, eram la o stagiere. Azatâk a revenit recent pe piață media din Kârgâzstan, după un lung proces de judecată.   

Acum se așteaptă aprobarea unei noi legi a mass-media, care va fi și mai restrictivă în ce privește libertatea presei. Kârgâzstanul, care a cunoscut o perioadă de democratizare, în care presa avea libertate deplină, se dezvoltase mult și era cea mai avansată din țările din Asia, acum s-a întors înapoi și devine tot mai tare influențat de Moscova.

Curajoși și foarte buni, jurnaliștii de investigație kârgâzi se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme, ca și toată presa independentă. Din pacate la Bishkek este din ce în ce mai greu să faci presa profesionistă, întrucât este o armată întreagă de medii finanțate de stat sau cu resurse de la Moscova care sunt asmuțite să reacționeze la tot ce scrie presa independentă, să facă propagandă sș să dezinformeze. Cum este publicată o investigație jurnalistică în care e vizat vreun demnitar kârghiz, implicat în scheme de corupție, imediat alte câteva medii de stat, troli sau așa-numiți lideri de opinie, încearcă să-l „albească” și să denigreze mediile care l-au atins. Exact așa se întâmpla și la noi, în Moldova, când o parte din presă era aservită puterii, Moscovei sau unor oligarhi....  

Agenția Moscovei de propagandă Sputnik activează nestingherit, canalele de TV rusești sunt incluse în pachetul social, adică distribuite cu plată din bugetul public, ceea ce este chiar contrar legii existente în această țară...

La Bishkek, am văzut și am comunicat cu jurnaliști curajoși, care, în aceste condiții, continuă să facă jurnalism, nu au lăsat mâinile în jos, s-au solidarizat și luptă pentru drepturile și libertățile lor, pentru drepturile cetățenilor la libertatea cuvântului și la informatie corecta....

Curaj în continuare, dragi prieteni, adevărul trebuie să fie în capul mesei ....

Cornelia Cozonac
2024-01-16 11:15:00

Comentarii