VIDEO // Saba Tsisikashvili, jurnalist din Gori, Georgia: „Se promovează narațiunea că dacă susținem Ucraina, Georgia va fi atrasă într-un nou război și mulți georgieni se tem”

Cornelia Cozonac
2024-02-05 01:38:00

Saba Tsisikashvili este jurnalist din orașul Gori, Georgia. M-a însoțit în câteva localități din Osetia de Sud, la linia de demarcație după care sunt teritoriile ocupate de Federația Rusă, în acea zonă aflându-se și o bază militară rusă. Linia de demarcație pe care Tbilisi o numește frontieră administrativă, în timp ce regimul de ocupație din Osetia o consideră graniță de stat, se schimbă permanent, întrucât forțele ruse ocupă din ce în ce mai mult teritoriu. Localnicii ne spun că se întâmplă să se culce seara în Georgia și dimineața să se trezească în Federația Rusă. Ca să ajungem în acele localități am avut nevoie de un permis special de la autoritățile georgiene. Saba Tsisikashvili mi-a facilitat discuțiile cu locuitori din satele din Osetia, el cunoscând și limba osetină. Jurnalistul georgian face reprortaje pentru publicația la care lucrează în limba osetină, astfel încât cetățenii și din teritorile ocupate să poată să se informeze din surse credibile.

Am mers cu Saba și în orașul său - Gori, care se află la 82 de km de capitala Georgiei și care este cunoscut ca și baștina lui Iosif Stalin. Orașul Gori a fost bombardat de forțele ruse în timpul războiului de 6 zile din august 2008. Cu toate acestea, o bună parte din populația urbei este sub influența propagandei ruse. Autoritățile locale și o parte bună din presa locală au politici pro-rusești, îmi povestește Saba. Am discutat chiar în curtea muzeului lui Stalin, despre care mi-a spus că încă este popular în Gori, georgienii mândrindu-se că el s-a născut în orațul lor, deși, cum îmi spune jurnalistul, sunt mai multe personalități cu renume mondial care s-au născut în acest oraș.     

Am discutat cu Saba Tsisikashvili despre cum e să faci presă într-o regiune de la hotar, aproape cu teritoriile ocupate, unde mereu au loc incidente, cum e să reziste pentru presa independentă într-o regiune unde propaganda rusă câștigă teren și cum e să continui să informezi corect cetățenii, astfel încât ei să poată face diferență dintre informația corectă și dezinformare și propagandă:     

- De cât timp lucrezi în jurnalism? Care este situația populației din apropierea teritoriilor ocupate, ce s-a schimbat în ultimii ani după războiul din 2008? Cum funcționează dezinformarea și propaganda și cum îi afectează pe oamenii de aici?

- Sunt din Gori și lucrez ca jurnalist din 2003. Teritoriul din zona de frontieră, lângă teritoriile ocupate, este dificil. Războiul din Ucraina a afectat toți oamenii. Sunt sub influența propagandei rusești, a dezinformarii venite de la canalele rusești, canalele osetice. Ei cred că America a început războiul. Și nouă, jurnaliștilor din Gori, ne este foarte greu să muncim. Sunt multe opinii, toate sunt diferite și trebuie să lucrezi în acest mediu. Trebuie să muncesc, dar sunt multe probleme. Nu avem televiziune care să fie în favoarea georgienilro și ne este foarte greu. Dar ne gândim la problemele oamenilor, că au nevoie de ajutorul nostru. Oamenii sunt supuși la multă presiune. Înțeleg că ei locuiesc lângă graniță și este foarte greu. Le este frică de război. Când vorbim despre războiul din Ucraina, ei se gândesc automat la războiul ruso-georgian, sunt îngroziți de el. Mesajele propagandei le inoculează georgienilor că putem fi atrași într-un nou război. Și cei mai mulți se tem, pentru că știu ce înseamnă războiul. Și acesta este unul dintre exemplele simple.

- Înțeleg că oamenii din aceste teritorii se află sub influența propagandei ruse și cred că în războiul ruso-ucrainean adevărul este de partea Rusiei. Ce cred ei despre războiul din 2008?

- Guvernul nostru, care e din partea partidului Visul georgian, susține că Georgia a început acest război. Și mulți oameni cred această narațiune. Mulți cred, de asemenea, că acest război a fost o greșeală. Dar cea mai mare problemă este că guvernul continuă să spună că Georgia a început războiul din 2008, iar aceasta este o mare problemă. Și oamenii cred că Guvernul are dreptate.

Probabil că greșeala în Georgia a fost că nu a informat rapid și corect despre acel război. Ucraina, de exemplu, a putut să informeze prompt, să documenteze totul foarte repede, aceleași bombardamente rusești, și să vorbească lumii care este realitatea. Aici totul a fost exact invers. Atunci Rusia a informat în mod special greșit că georgienii bombardau Tskhinvali și probabil că există încă o părere că guvernul georgian a făcut greșeli pentru că nu existau informații oportune.

Problema este că guvernul este reticent în a oferi informații detaliate. Guvernul se comportă ca un propagandist și dezinformator. Nimeni nu este interesat de detalii. Dacă oamenii ar acorda atenție lucrurilor mărunte, probabil că s-ar răzgândi. Conducerea noastră spune că Ucraina are un guvern prost, iar oamenii repetă același lucru. Nu toți cred așa, dar un număr mare de oameni totuși este influențat de această narațiune. 

- Suntem acum în Gori, lângă Muzeul Stalin. Cum acceptă oamenii faptul că există acest muzeu în oraș, părerea oamenilor despre Stalin, sunt mândri de el, îl iubesc?

- Oamenii, în special cei de vârstă mijlocie, îl consideră pe Stalin un erou și îl iubesc. Ei cred că el este cel care a învins regimul fascist. Faptul că mulți oameni îl iubesc se vede și din faptul că există muzee, există un număr foarte mare de restaurante numite „Iosif”, multe monumente, suveniruri, avem un parc numit în numele lui Iosif Stalin. Acesta nu este marketing, este dragoste adevărată. Există însă și o mulțime de oameni, mai ales tineri, care ar dori să risipească acest mit conform căruia doar Stalin este mândria orașului Gori. Aici s-au născut filozoful Merab Mamardashvili și Yakov Gogebashvili, care au insuflat georgienilor dragostea de carte, unul dintre ei find un mare profesor. La Gori s-au născut mulți oameni celebri, nu numai Stalin.

- În general, cum privesc oamenii din Gori la războiul din Ucraina? Ce poziția are administrația locală? Care este atitudinea față de Rusia?

- Administrația locală din orașul nostru este pro-rusă. Conducătorii de aici nu consideră că guvernul ucrainean este un adevărat guvern popular. Ei cred că Zelensky vrea să lupte, dar Ucraina nu, poporul ucrainean nu. Aceasta este opinia conducerii noastre. Ei vorbesc despre asta în interviuri, la televizor și răspândesc această propagandă pe diverse platforme. Și oamenii cred că așa este adevărat. Sunt oameni care gândesc diferit, dar ei sunt în minoritate. Un alt punct important este că toate afacerile din Gori au capital rusesc. Mulți oameni de afaceri locuiesc în Rusia și aici investesc  o mulțime de capital rusesc. Piețele, supermarketurile, toate marile afaceri sunt sub controlul capitalului rus.

- Georgienii conduc aceste afaceri?

- Da, georgieni care trăiesc și lucrează în Rusia.

- Dar care este poziţia presei de aici?

- Avem TV în Gori, există media online, publicații tipărite, dar toate  televiziunile locale sunt finanțate de stat. Există foarte puține mass-media independente pentru că există datorită donatorilor. Și executivul  local creează multe platforme online, deschide multe site-uri web, poliția îi ajută pe jurnaliștii de la instituțiile de stat, îi ajută să găsească știri, îi ajută să obțină știri exclusive, încearcă să fie mai populari decât media independentă, dar de fapt așa ei încearcă să distrugă mass-media independentă.

 

- Cum se descurcă presa independentă? Am în vedere financiar? De unde ia resursele? Câte instituții media independente sunt în Gori?

Cum pot obține bani din afacerea mea sau pentru afacerea mea care este o instituție de presă independentă? Presa independentă ca afacere nu funcționează, nimeni nu vrea să-și publice reclamele la mine, pentru că nu sunt o media pro-rusă. Un om de afaceri pro-rus va face publicitate într-o publicație pro-rusă. Nimeni nu va dori să aibă de-a face cu mine, pentru că știu că sunt împotriva Rusiei. Sunt împotriva lui Stalin, sunt împotriva a tot ce este pro-rus, împotriva politicii pro-ruse. Și asta e problema. Nu avem bani. Conducerea, oamenii de afaceri, oamenii de afaceri ruși au banii. Și întreaga afacere este sub control rusesc. Avem multe probleme, nu avem bani, nu avem de lucru. Trebuie să călătorim prin sate, să mergem în locuri diferite, dar nu avem bani pentru asta. 

În Gori sunt șase mass-media: trei televiziuni, două portaluri online, dintre care una este televiziunea online, și publicația primăriei. Două dintre ele sunt independente. Patru - sub controlul autorităților. Unul dintre posturile TV spune deschis că este pro-rus, este finanțat de un om de afaceri, el a făcut monumente, monumente lui Stalin. Acesta este canalul TV Seasons. Emite în georgiană.

- Ei vor doar ca știrile, dezinformarea și propaganda pro-ruse să fie în georgiană. Din câte am înțeles, situația s-a schimbat în rău în ultimii ani?

În ultima vreme situația nu este foarte bună, s-a înrăutățit. Donatorii nu vor să dea bani. Există o lipsă catastrofală de bani. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă. Toate acestea pot fi discutate în echipă. Ce putem face? Ce vom face într-un an, în doi, dacă nu avem resurse materiale? Nu putem lucra fără jurnaliști, fără echipament, fără camere și alte lucruri. În schimb resurse pentru presa pro-rusă vin pe diferite canale - finanțare directă sau publicitate. 

-  Și cum câștigă bani media independente și din ce resurse se descurcă?

- Doar datorită donatorilor și finanțării lor. Putem lucra doar datorită granturilor pe care le obținem prin participare la concursuri de proiecte. Suntem finanțați de Deutsche Welle, IREX și alții. Dar acestea sunt proiecte mici, granturi mici. Nu putem merge după cu mâna întinsă și să-i rugăm să ne ajute. M-am întâlnit cu jurnalişti ucraineni la Tbilisi şi ei spun că sunt ajutați de donatori foarte serios. Noi în regiuni nu avem așa ceva.

Discuție cu localnici din satul Saribari din Osetia de Sud, lângă linia de demarcație, după care încep teritoriile ocupate de ruși 

.

Cornelia Cozonac
2024-02-05 01:38:00

Comentarii