Integritate

Război hibrid prin „disinfo-tainment”: AI-ul pe post de armă electorală în Moldova

Fotografie generată cu ajutorul ChatGPT despre dezinformare. Credit: Sergiu Scobioală
Autor: Madalin Necsutu
25/03/2024 4265

„În adresarea mea de Anul Nou, vă voi spune secretele politicii mele economice - de exemplu, cum să distrug cele mai de succes întreprinderi din țară în timp record! Dar abordarea mea în managementul situațiilor de criză? Iau o criză obișnuită și o transform într-un dezastru”, spunea președinta Maia Sandu într-un video devenit viral înainte cu câteva zile înaintea discursului său de Anul Nou la trecerea spre 2024.

Mulți dintre internauții din Republica Moldova nu au putut să facă diferența între ce înseamnă un video fals și mesajele video tradiționale ale șefei statului. „Dragii mei proști, vai, moldoveni! [...] Despre călătoria mea în România – în general, îmi place să călătoresc. Doar nu mă voi afla în Moldova săracă. Acolo am primit premiul „Pentru valori europene". Deci, știu ce fac! Pe scurt: îi înlătur pe cei care vorbesc de rău despre mine, vă majorez prețurile ca să mă îmbogățesc!”, suna un alt mesaj postat pe 17 ianuarie care a devenit viral în special pe Telegram în care apărea înșelător președinta Maia Sandu.

Așa-numitele videouri deep fake în care protagoniștii seamănă aproape perfect cu personajele reale, iar vocea este aproape identică au devenit greu de deosebit față de cele reale față pentru cei mai puțini inițiați în avansările tehnologice privind inteligența artificială.

Ceea ce în urmă cu circa 10 ani se putea vedea doar în filme din seria „Misiune Imposibilă”, în care actorul Tom Cruise personifica cu ajutorul unor măști fabricate diverși inamici ai săi, acum a devenit o realitate cotidiană cu ajutorul tehnologiei video manevrate de inteligența artificială. Pe acest fundal, alegerile prezidențiale din toamna acestui an se vor purta sub spectrul unei noi amenințări privind dezinformarea făcută cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Mai precis, dezinformarea se va face prin lansarea unor clipuri video de tip deep fake (fals profund -n.r.) ce o vor personifica pe președinta Maia Sandu care face, în mod fals, diverse declarații dubioase sau în detrimentul său și al Republicii Moldova. Totul este ambalat sub formă de divertisment și este redat publicului drept pamflet sub denumirea de „disinfo-tainment”, un joc de cuvinte în limba engleză care combină dezinformarea (disinfo) și „entertainment” (divertisment).

Aceasta metodă, pe cât se poate de realistă din punct de vedere tehnic, are rolul de a face consumarea acestor produse deep fake mai facil de către utilizatorul mai puțin avizat, care nu poate face deosebirea între imagini create în mod clasic cu ajutorul camerelor video și imaginile montate cu ajutorul inteligenței artificiale. Totuși în aceste cazuri trebuie urmărite în special expresiile faciale - precum mișcarea buzelor, clipit nenatural al ochilor etc - pe care încă inteligența artificială nu le poate reproduce fidel.

De asemenea, inserarea de glume și comentarii hazlii de către autori favorizează consumarea mai facilă a acestui tip de produse media. În calitate de șefă a statului și de principală promotoare imagologică a mișcării politice proeuropene din Republica Moldova, Președinta Maia Sandu este principala țintă a defăimărilor. Șefa statului s-a arătat preocupată în repetate rânduri de folosirea inteligenței artificiale pentru dezinformare în Republica Moldova în special de Rusia ca parte a războiului hibrid pe care îl poartă împotriva Chișinăului.

Purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și politică de securitate a Uniunii Europene, Peter Stano, ne-a declarat că Moldova este în permanență vizată de interferența străină și manipularea informațiilor din Rusia. „Credem că numărul unor astfel de incidente legate de folosirea AI pentru dezinformare va crește în 2024, mai ales având în vedere numărul de alegeri care vor avea loc în acest an. După cum știm din anii precedenți și așa cum am descris în rapoartele EUvsDisinfo, alegerile servesc adesea drept catalizator pentru un volum crescut de atacuri, dar și pentru implementarea de noi metode”, a declarat el.

Oficial european ne-a mai spus că printre principalele narațiuni rusești de dezinformare în Republica Moldova, responsabili europeni din Serviciul de Acțiune Externă au observat următoarele narațiuni false: Guvernul Republicii Moldova este o marionetă a SUA și a UE; Moldova va rămâne pentru totdeauna o țară candidată la UE; Rușii din Moldova sunt asupriți; UE și Occidentul înarmează Moldova; Moldova își pierde neutralitatea odată cu apropierea de NATO; NATO împinge Chișinăul să rezolve conflictul transnistrean prin forță; actualul guvern de la Chișinău folosește acoperirea integrării în UE pentru a-și promova propriile interese.

Investigația integrală poate fi citită pe site-ul Expert-Grup

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii