Boicot european pentru Rusia// UE nu recunoaște noul mandat al lui Vladimir Putin

Anticoruptie.md
19/03/2024
Sursa foto: EPA-EFE

Uniunea Europeană declară că alegerile prezidențiale organizate de Rusia au avut loc într-un mediu extrem de cenzurat, agravat și de războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei. Într-un comunicat, Înaltul Reprezentant Josep Borrell subliniază că „organizarea alegerilor prezidențiale de către Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina” a fost ilegală, iar leadership-ul politic de la Moscova ar urma să se aștepte la consecințe dramatice.

„Autoritățile ruse au continuat să intensifice represiunea internă sistematică prin reprimarea în și mai mare măsură a politicienilor din opoziție, a organizațiilor societății civile, a mass-mediei independente și a altor voci critice cu ajutorul unor instrumente legislative represive și a pedepselor cu închisoarea motivate politic. Moartea șocantă a opozantului politic Alexei Navalnîi, care a survenit înaintea alegerilor, este încă un simbol al acestei represiuni accelerate și sistematice. Alegerile s-au desfășurat într-un spațiu politic tot mai limitat, ceea ce a condus la o creștere alarmantă a încălcărilor drepturilor civile și politice și a împiedicat mulți candidați să participe, fiind incluși aici toți cei care se opun războiului ilegal de agresiune al Rusiei. Acest lucru i-a privat pe alegătorii ruși de posibilitatea unei alegeri reale și le-a limitat considerabil accesul la informații fiabile. Uniunea Europeană va continua să sprijine activitatea importantă a organizațiilor societății civile din Rusia, a apărătorilor drepturilor omului și a mass-mediei independente”, se arată în comunicatul UE.

Totodată, Uniunea Europeană regretă decizia autorităților ruse de a nu invita observatori ai OSCE/ODIHR la alegerile sale. Acest lucru contravine angajamentelor asumate de Rusia în cadrul OSCE și face ca alegătorii și instituțiile ruse să nu fi putut beneficia de o evaluare imparțială și independentă a acestor alegeri.

„Uniunea Europeană condamnă cu fermitate desfășurarea ilegală de așa-numite „alegeri” pe teritoriile Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat temporar: Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, precum și părți din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson. Așa-numitele „alegeri” din aceste teritorii reprezintă încă o încălcare vădită de către Rusia a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Făcând trimitere la cele două rezoluții ale Adunării Generale a ONU din 12 octombrie 2022 și 27 martie 2014, îndemnăm Rusia să respecte frontierele și suveranitatea recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei. Uniunea Europeană repetă faptul că nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată nici organizarea acestor așa-numite „alegeri” pe teritoriul Ucrainei, nici rezultatele acestora. Aceste alegeri sunt nule și neavenite și nu pot produce niciun efect juridic. Conducerea politică a Rusiei și cei implicați în organizarea lor vor fi confruntați cu consecințele acestor acțiuni ilegale”, se mai menționează în comunicat.

Uniunea Europeană și-a reafirmat sprijinul fără echivoc pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel international și a cerut Rusiei să pună capăt războiului ilegal de agresiune împotriva Ucrainei și să își retragă imediat, complet și necondiționat forțele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei.

Anticoruptie.md
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii