Cine este administratorul „vânat” de ofițerii CNA și ce „păcate” are

Viorica Mija
19/03/2024
Sursa: cna.md

Centrul Național Anticorupție anunță că efectuează percheziții în biroul unui administrator autorizat din mun. Chișinău.  Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea Procuraturii Anticorupție și sunt efectuate într-o cauză penală, pornită pe faptul abuzului de putere în cadrul unui proces de insolvabilitate. Sursele Anticoruptie.md au declarat sub protecția anonimatului că ar fi vorba despre administratorul Nicolae Bostan, anterior denunțat de mai multe persoane care au rămas fără apartamente.  O sesizare pe numele său a fost făcută în anul 2022 și pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. Administratorul autorizat urmează să fie audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate.

Potrivit probelor gestionate de oamenii legii, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai comitetului creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, mun. Chișinău, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de peste 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității.

Ziarul Național a scris că cel puțin 15 titulari de apartamente din strada Pietrarilor nr. 10/6 și 10/5 din Chișinău au depistat că investițiile lor de sute de mii de euro s-au dus pe apa sâmbetei, în urma unei scheme care ar fi fost pusă la cale de Nicolae Bostan. În afara faptului că licitația a fost organizată cu numeroase încălcări ale Legii cu privire la insolvabilitate, adică fără a fi întocmit raportul de evaluare asupra bunurilor imobile, fără notificarea creditorului garantat, licitația ar fi fost organizată cu dedicație, pentru un singur participant prestabilit - SRL Exfactor Grup, afiliată lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, se arată că directorul companiei, Vladimir Tonu, s-a ocupat de lucrări de construcții și modernizare la Aeroportul Internațional Chișinău. Exfactor Grup a fost angajată de Avia Invest în calitate de antreprenor general. 

În perioada în care firma s-a apucat de lucrări, fondatorul Exfactor Grup, Vladimir Tonu, a creat o nouă companie, Exfactor Grup Construct, care a preluat afacerile cu Avia Invest. Din vara anului trecut și până acum Avia Invest i-a transferat firmei lui Vladimir Tonu 20,683 de milioane de euro pentru lucrările de la Aeroport, iar pe 19 decembrie 2014, Avia Invest și-a luat angajamentul de a mai transfera firmei încă 262,8 milioane de lei, drept plată în avans. În aceeași zi, Exfactor Grup Construct a semnat un contract prin care acești bani au fost transferați în avans companiei Aviaconsulting, care și-a luat angajamentul să livreze 21905,7 tone de bitum, chiar dacă printre genurile de activitate declarate se regăsesc prestarea serviciilor aviatice și de consultanță, nu și lucrări de construcții.

Din 2022, veniturile înregistrate de firmă sunt în cădere liberă. Vladimir Tonu a fost nevoit să concedieze o parte din personal. În plus, a fost inclus în lista cu persoane supuse sancțiunilor, decizie pe care a contestat-o în instanță, se arată în investigația CIJM - BLACK LIST, WHITE PAGE.

Viorica Mija
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii