FORUMUL JURNALIȘTILOR DE INVESTIGAȚIE// Gladis Temirchieva, Fondul Jurnaliștilor de Investigație din Kârgâzstan: „În țara mea, jurnaliștii sunt arestați pentru adevăr!”

CIJM
27/03/2024
CIJM

Jurnalista Gladis Temirchieva, care i-a reprezentat la Forumul Jurnaliștilor de Investigație pe colegii săi din Kârgâzstan, a declarat că presa din țara sa este supusă unei terori fără precedent din partea autorităților. Chiar și așa, jurnaliștii nu încetează să deconspire abuzurile din eșaloanele de vârf ale puterii. Astfel, aceștia au reușit, în condiții de pressing, să publice mai multe investigații care vizează persoane cu funcții de răspundere care au pus la cale scheme din poziția în care se află. 

„Pe 15 ianuarie au fost desfășurate percheziții în oficiile agenției de presă 24.kg. O zi mai tâziu, 11 jurnaliști au fost reținuți, iar ulterior arestați, iar 8 dintre ei rămân după gratii. Jurnaliștilor le-a fost restricționat accesul la baze de date - declarațiile de avere, licitațiile publice, iar mai multe redacții au avut de suferit în urma adoptării așa-numitei Legi privind „agenții străini”, care le limitează libertatea de exprimare și accesul la reclamă”.

Portalul Anticoruptie.md a publicat mai multe materiale în care este reflectată situația jurnaliștilor din Kârgâzstan. 

La Chișinău se desfășoară pe parcursul a două zile, 27 și 28 martie, Forumul Jurnaliștilor de Investigație, care este organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) și Asociația Presei Independente (API). Conceput ca o platformă unică pentru profesioniștii din domeniu, evenimentul întrunește într-un singur loc performanța și schimbul de experiență. La forum participă jurnaliști din Republica Moldova, România, Ucraina și Kârgâzstan.

Forumul Jurnaliștilor de Investigație este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de Investigație și capacitarea ei să investigheze subiecte de corupție”, pus în aplicarea de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Asociația Presei Independente, în cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

CIJM
27/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii