Liderii UE susțin adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE. Reacția oficialilor de la Chișinău

Anticoruptie.md
22/03/2024
captura video

Șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut joi, 21 martie, adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Solicitările au fost exprimate în concluziile adoptate la capătul primei zile a Consiliului European de primăvară, reunit la Bruxelles. Atât vicepremierul pentru integrare, Cristina Gherasimov, cât și Președinta Maia Sandu au salutat concluziile făcute de oficialii europeni.

Vicepremierul pentru integrare, Cristina Gherasimov, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă totalurile vizitei sale recente la Bruxelles. Gherasimov a vorbit despre faptul că Consiliul European apreciază progresul înregistrat de R. Moldova în îndeplinirea reformelor necesare pe calea aderării la Uniunea Europeană. Respectiv, statele membre au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere în mod rapid și să întreprindă următorii pași fără întârziere.

„Salutăm decizia și ne dorim o lansare a acestui cadru cât mai rapid, cât și organizarea în timpul cel mai apropiat a primei conferințe interguvernamentale, care să marcheze lansarea oficială a negocierilor de aderare”, a precizat Gherasimov.

Reprezentantul de la Chișinău al procesului de integrare europeană a specificat că negocierile, pe fiecare capitol în parte, ar putea dura până la un an și jumătate. În acest răstimp trebuie să fie făcută o evaluare a legislației naționale vizavi de cadrul normativ-legislativ al UE. 

„Un moment-cheie în drumul nostru european este desfășurarea primei conferințe interguvernamentale, care sperăm să aibă loc în următoarele luni. Această conferință ne va oferi acel cadrul de negocieri fără de care noi nu putem iniția deschiderea negocierilor pentru fiecare capitol în parte. Până va fi deschis un capitol sau altul, urmează să continuăm cu etapa ce cuprinde evaluarea legislației naționale vizavi de cadrul normativ-legislativ al UE. Ulterior, Comisia Europeană va pregăti rapoarte de evaluare per capitol. Atunci vom ști la ce capitole avem restanțe și ce trebuie să facem pentru a racorda legislația națională la cea europeană. Doar după ce vom avea aceste rapoarte vom putea discuta despre deschiderea unui capitol sau a altuia de negocieri. Acest proces poate dura și până la un an și jumătate. Statele care au trecut prin această etapă au avut perioade diferite, cu o durată medie între 12 și 18 luni. Depinde cât de rapid ne vom mișca noi”, a menționat Gherasimov.

Comisia Europeană a propus miercuri, 20 martie, în ajunul summitului Consiliului European de la Bruxelles, o reformă “pre-extindere” a Uniunii Europene prin care statele candidate la aderare, între care Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest, să fie integrate “gradual” în piața unică a UE în timp ce își urmează negocierile aferente procesului de aderare. 

„Avem posibilitatea ca prin această integrare graduală să beneficiem de aceleași programe, aceleași inițiative deschise acum doar pentru statele membre UE. Cum ne va ajuta această integrare graduală? Avem posibilitatea ca de astăzi să vedem cum funcționează UE pe interior. Putem participa la unele discuții, care până acum nu erau deschise pentru statele candidate. Depinde doar de noi cât de mult va accelera integrarea noastră graduală. Totul ține de temele noastre pe acasă. Te bucuri de anumite beneficii atunci când îți este clar ce trebuie să faci și cum funcționează procesele decizionale în UE. Nu avem un termen fix, totul depinde de noi cât de repede ne integrăm gradual în UE”, a subliniat Cristina Gherasimov.

Și Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj prin care a salutat decizia liderilor europeni de a cere adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrului de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, urmare a concluziilor luate la sfârșitul primei zile a summitului Consiliului European de la Bruxelles.

Salut concluziile Consiliului European, prin care liderii recunosc progresul reformelor realizate de R. Moldova și Ucraina și decid să inițieze discuțiile de aderare cu Bosnia și Herțegovina. Extinderea UE reprezintă cea mai bună investiție într-o Europă mai puternică și mai unită” a scris Maia Sandu, pe platforma X

În concluziile adoptate joi, Consiliul European a făcut bilanțul pregătirilor pentru extinderea și reformele interne și a precizat că va aborda reformele interne în cadrul unei reuniuni viitoare, în vederea adoptării, până în vara anului 2024, a unor concluzii privind o foaie de parcurs pentru lucrările viitoare, transmite caleaeuropeana.ro

Anticoruptie.md
22/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii