Tamara Chişca-Doneva a pierdut procesul cu Consiliul Superior al Magistraturii în cazul cererii sale de demisie

Ilie Gulca
25/03/2024

Curtea Supremă de Justiție a respins pe 21 martie cererea fostei magistrate Tamara Chişca-Doneva împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind anularea hotărârii cu privire la demiterea judecătoarei din 25 august 2023.

Fosta judecătoare a Curții Supreme de Justiție a solicitat să fie obligat Consiliul Superior al Magistraturii să emită o hotărâre cu privire modificarea termenului eliberării din funcția de judecător începând cu 14 iunie 2024, dar nu mai târziu de data când președintele Republicii Moldova va numi, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, nouă judecători evaluați în conformitate cu prevederile Legii nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor şi a candidaților la funcția de judecător al Curţii Supreme de Justiție.

În cadrul ședinței din 25 august 2023, membrii CSM au acceptat demisia a președintei interimare a începând cu data examinării cererii, adică aceeași zi.

Numai că Chișca-Doneva a solicitat ca cererea de demisie să fie acceptată pe 25 august, iar plecarea propriu-zisă să aibă loc peste un an pe 14 iunie 2024 sau în momentul în care șefa statului va numi la propunerea Consiliului noii magistrați ai Curții Supreme de Justiție.

Chișca-Doneva a argumentat condiția prin faptul că volumul de muncă la CSJ este foarte mare. Cu toate acestea, ea a refuzat să participe la exercițiul de evaluare extraordinară pentru că a trecut deja printr-un proces de evaluare atunci când a fost percheziționată și a fost pornită o anchetă pe numele ei. 

În martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a dat undă verde percheziţiilor la domiciliul şi în biroul vicepreşedintei Curţii Supreme de Justiţie, Tamara Chişcă-Doneva. Tamara Chișca-Doneva era suspectată că, în 2014-2021, deținând funcția de judecător, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale.

Acum, pe agenda Curții Supreme de Justiție există o cauză legată de legalitatea efectuării perchezițiilor.  

Ilie Gulca
25/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii