Doc // Ministerul Sănătății vrea să creeze o instituție nouă prin intermediul căreia vor fi organizate licitațiile în Medicină

Anastasia Nani
30/09/2016
Clădirea Ministerului Sănătății. Foto: Sănătate INFO

Ministerul Sănătății își propune să creeze o instituție nouă - Centrul pentru achiziții publice centralizate în Sănătate​ - prin intermediul căreia ar urma să fie făcute toate licitațiile în domeniu. Foști manageri de spitale susțin că noua structură ar putea complica și mai mult lucrurile. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, care, între altele, arată că în anii precedenți banii publici destinați pentru achizițiile în Sănătate au ajuns în mare parte pe conturile a șapte companii.

Proiectul de hotărâre privind crearea noului centru ar putea fi discutat săptămâna viitoare la Guvern, ne-a declarat Ruxanda Glavan, ministra Sănătății. „În urma crizei de aprovizionare cu medicamente, produse parafarmaceutice şi dispozitive medicale a sistemului ocrotirii sănătăţii din Republica Moldova, care a avut loc în perioada toamnă 2014 - iarna 2015, s-a constatat că există necesitatea stringentă să fie luate măsuri eficiente cu impact asupra asigurării tranzacţionării pe piaţă a produselor respective, măsuri care să asigure fluxul continuu de medicamente, alte produse de uz medical și dispozitive medicale la un preţ rezonabil pentru instituţiile medico-sanitare publice din Republica Moldova, măsuri care ar exclude punerea în pericol a vieţii şi sănătăţii pacienţilor”, se arată într-o notă de argumentare a Ministerului Sănătății.

Potrivit autorilor, instituirea acestui centru ar putea rezolva problemele în domeniul licitațiilor în Medicină. „Misiunea fundamentală a centrului urmează să fie planificarea procedurilor de achiziţii publice de medicamente, alte produse de uz medical şi dispozitivelor medicale, evaluarea, supravegherea şi monitorizarea executării contractelor de achiziţii publice de medicamente, alte produse de uz medical şi dispozitivelor medicale pentru necesităţile sistemului de sănătate ţinând cont de Formularul Farmacoterapeutic instituţional, doza, forma farmaceutică a medicamentelor, Protocoalele Clinice Naţionale (...)”, se mai arată în notă.

Ștefan Gațcan, fostul director al Institutului Mamei și Copilului, este sceptic însă în privința schimbărilor gândite de Ministerul Sănătății, întrucât un nou centru pentru aprovizionarea spitalelor cu medicamente nu ar face decât să complice și mai mult lucrurile. Potrivit lui, de procurări trebuie să se ocupe direct instituțiile medicale pentru că doar ele știu exact de ce preparate au nevoie. Fostul manager al IMC afirmă că este incorect când Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale organizează licitațiile și procură alte medicamente decât cele solicitate de spitale, doar pentru că sunt mai ieftine sau au înțelegeri cu unii agenți economici. „Când e vorba de sănătatea oamenilor, accentul nu ar trebui să fie pus pe prețul medicamentelor, ci pe eficiența lor”, a conchis Ștefan Gațcan.

Tatiana Savva, expert în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup”, susține că, în prezent, achizițiile de medicamente rămân problematice din punct de vedere instituțional, la fel ca și procesul de achiziții propriu-zis. „Cine este totuși responsabil? În mod normal, beneficiarul (în acest caz spitalele - n.r.) sunt responsabile pentru calitatea medicamentelor și consumabilelor de uz medical. În același timp, de achiziția propriu-zisă se ocupă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a comentat Tatiana Savva.

Detalii în investigația Achiziții „bolnave” în Sănătate

Anastasia Nani
30/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii