Curat și... nu prea. Ce a decis ANI în privința finului de cununie al lui Igor Dodon, Lilian Filipov

Anticoruptie.md
04/04/2024
facebook.com/lilian.filipov

Veniturile și cheltuielile făcute de Lilian Filipov, finul de cununie al fostului președinte Igor Dodon, în perioada în care deținea funcția de ofițer de protecție în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat al Republicii Moldova (SPPS), sunt argumentate și fără încălcări. Cu toate acestea, fostul funcționar a admis includerea eronată/incompletă a datelor în declarațiile de avere și interese personale. Sunt concluziile făcute de Autoritatea Națională de Integritate care a emis un act de constatare în acest sens. 

Potrivit sesizării, în urma căreia a fost dispusă inițierea controlului, „în urma analizei materialului înregistrat, dar și a declarațiilor de avere și interese personale, inspectorul de integritate a stabilit prin calcule preliminare solduri ce depășesc veniturile lui Lilian Filipov, după cum urmează: în anul 2016 - 1.135.146,78 lei, în anul 2019 - 519 785,28 lei, în anul 2020 - 541 888,20 lei și în anul 2021 - 72.406,52 lei”. 

„Consecutiv, analizând decrlarațiile de avere și interese personale în raport cu sesizarea din oficiu și conținutul analizat de inspectorul de integritate, se atestă modificări patrimoniale consistente materializate prin cheltuieli suportate de familia Filipov, în același timp veniturile raportate Serviciului Fiscal de Stat și declarate în declarațiile sale de avere și interese personale sunt modeste, astfel se conturează aparența de încălcare al regimului juridic al declarării averii și intereselor personale”, se menționa în actul de inițiere al ANI. 

Totuși, la aproape un an după inițierea controlului, inspectorul nu a identificat diferență substanțială asupra averii familiei Filipov pentru perioada în care se afla în funcție, 23.12.2016-16.08.2021. 

Inițial, inspectorul a solicitat de la Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație informații și acte confirmative cu privire la instituțiile de învățământ frecventate și absolvite de subiecții controlului, iar prin răspunsul oferit s-a confirmat că „copiii minori ai familiei Filipov studiază la Instituții Publice de învățământ, în concluzie nu au putut fi stabilite debite rezonabile la acest capitol”.

Ulterior, companiile de asigurări din Republica Moldova au confirmat că subiecții controlului au suportat cheltuieli în sumă de 44 998,27 lei pentru serviciile de asigurare. 

Cheltuiala făcută de familia Filipov în 2019 pentru achiziționarea unui automobil de model Volvo XC90 în sumă de 723 994,42 lei, a fost la fel justificată. „Inspectorul de integritate a fost în imposibilitate de a constata diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat din considerentul că, potrivit declarației de avere și interese personale depuse la 17.01.2017 cu temeiul accederii în funcție, dl Lilian Filipov a indicat deținerea mijloacelor bănești în numerar în cuantum echivalat în lei în sumă de 1 139 901,00 lei”. Mai mult, soții au precizat că banii indicați în declarațiile de avere și interese personale reprezintă economii.

Inspectorul a constatat că pe lângă salariul primit, în conturile bancare ale lui Filipov, periodic, erau transferate anumite sume bănești. Ex-ofițerul de protecție a menționat că aceasta nu reprezintă o situație ieșită din comun și că uneori banii transferați erau de la prieteni, iar ulterior erau restituiți.

”O informație sută la sută exactă cu privire la acest subiect nu vă pot expune or subiecții declarării nu sunt obligați să țină o contabilitate sau evidență strictă cu privire la fluxul mijloacelor de intrare și ieșire din conturile sale, informația solicitată am consultato și eu de la banca comercială specificată de către Dvs și respectiv sunt de părerea că majoritatea alimentărilor au avut loc din mijloacele familiei Filipov, or în cazuri excepționale putea avea loc și o tranzacție de alimentare a mijloacelor de către prietenii mei din banii lor pe care eu ulterior le restituiam. După părerea mea acest procedeu nu reprezintă o situație ieșită din comun și respectiv fiecare din noi se poate confrunta cu ea”, a susținut Filipov.

Urmare a examinării materialelor acumulate, inspectorul a constatat încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.

„Se constată încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către dl Lilian Filipov, ofițer de protecție în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat al RM, manifestat prin includerea eronată/incompletă a datelor în declarațiile de avere și interese personale pentru anii 2017-2020”, se menționează în actul de constatare.

Filipov are la dispoziție 30 de zile pentru a contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Anticoruptie.md
04/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii