Dosarul privind deposedarea acționarilor Moldova-Agroindbank, trimis în instanța de judecată. Patru persoane pe banca acuzaților

Anticoruptie.md
05/07/2016

Dosarul în care Stela Pahomi, preşedinta Consiliului de administraţie al SA Moldasig, fostă membră a Consiliului de administrație al Moldova-Agroindbank (MAIB), a fost reţinută de ofiţerii CNA şi procurori pentru spălare de bani şi deposedare de acțiuni a unor acționari de la MAIB, a fost trimis în instanța de judecată, anunță Procuratura Anticorupție.

Pe banca acuzaților vor mai compărea fratele Stelei Pahomi, administratorul bazei de date al unui registrator independent, dar şi un angajat al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Râşcani din Capitală.

Potrivit procurorilor Anticorupție, în perioada 2010 - 2013, cei patru au pus în aplicare o schemă ilegală cu scopul de a obţine un volum de acţiuni ale emitentului MAIB, care le-ar fi permis alegerea în organele de conducere a Băncii a unor persoane din cadrul acestui grup. „În continuarea scopului de preluare a controlului asupra băncii, care putea fi atins doar prin obţinerea unui număr suficient de acţiuni ale acestui emitent, fostul membru al Consiliului de administrație al MAIB a identificat o serie de acţionari care urmau a fi deposedaţi ilegal de acţiuni”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului. Astfel, ar fi fost identificate 73 de întreprinderi, precum şi două persoane fizice care, conform registrului acţionarilor BC Moldova-Agroindbank SA, deţineau acţiuni ale acestui emitent. 

Învinuiţii au reuşit să-i deposedeze pe cei doi acţionari de 17.189 de acţiuni, valoarea de piaţă a cărora a fost estimată la circa 20 de milioane lei. „Pentru realizarea planului, complicii ar fi organizat falsificarea unor procuri, prin care s-a dat dreptul unor terţe persoane să reprezinte interesele victimelor (celor doi acţionari), fără ca ele să cunoască despre acest lucru. Ulterior, deţinătorul procurii ar fi transferat un pachet de acţiuni pe conturile unor companii off-shore”, potrivit procurorilor. 

Printr-o altă schemă, cele patru persoane ar fi ascuns documentele care au stat la baza tranzacţiilor ilegale cu acţiunile MAIB. Pentru asta, a fost implicat un angajat al Poliţiei care ar fi efectuat ridicarea fictivă a actelor dubioase de la sediul registratorului, iar mai târziu pachetul de documente a fost dat dispărut. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi patru riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare. 

Anticoruptie.md
05/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii