(Video) Detalii despre perchezițiile de la Centrul unic de monitorizare a traficului rutier: statul ar fi fost prejudiciat cu 40 de milioane de lei

Anticoruptie.md
17/02/2016
Foto: mai.gov.md

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI a făcut publice noi detalii despre schemele frauduloase în activitatea de serviciu a conducerii Centrului unic de monitorizare şi coordonare (CUMC) al Inspectoratului Naţional de Patrulare, unde marți, 16 februarie, au avut loc percheziții. Potrivit unui comunicat al SPIA, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 40 de milioane de lei.

În 2015, angajaţii CUMC ar fi pretins, acceptat şi primit personal sau prin intermediar, bunuri și bani, pentru sine şi pentru alte persoane publice, iar în schimbul acestora, modificau sau radiau datele despre contravenţii şi contravenienţi din baza de date. 

Astfel, erau excluse informaţiile cu privire la vinovăţia persoanei sau erau înlocuite printr-o încălcare mai blândă, care prevedea o amendă mult mai mică decât cea iniţial aplicată, sau inițiate procese contravenționale fiind introduse datele unor persoane care nici nu dețin permis de conducere.

În consecinţă, amenzile fixate nu erau achitate de contravenienţi sau achitate diminuat, fapt ce a prejudiciat bugetul de stat cu 40 de milioane de lei, 40% din numărul total de procese verbale-contravenționale fiind rebutate.

Concomitent, angajații CUMC modificau datele informatice, radiau punctele de penalizare aplicate pentru încălcările traficului rutier și excludeau numeroase cazuri de privare a dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la șase luni până la un an. Pentru radierea unui punct de penalizare, persoanele a căror automobile au fost fixate cu încălcări ale Regulamentului circulaţiei rutiere achitau angajaţilor Centrului, direct sau prin intermediari, sume ce variau între 100 și 500 de lei. În total, au fost radiate peste 2.300 de puncte de penalizare pentru 209 persoane fizice şi șapte juridice. 

Pe acest caz, Procuratura Anticorupţie a intentat cauze penale pentru coruperea activă şi abuzul de putere sau de serviciu.

În imaginile video de mai jos vedeți cum anume au avut loc încălcările:

Anticoruptie.md
17/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii