Doc // PAS a fost acționat în judecată pentru că a refuzat o donație de la un moldovean stabilit în Italia. Cazul a fost examinat de Curtea Constituțională

Anastasia Nani
14/10/2016
Maia Sandu. Foto: CIJM

Partidul Acțiune și Solidaritate a fost acționat în instanța de judecată de către un moldovean, angajat în cadrul unei companii din Italia, după ce reprezentanții formațiunii nu i-au acceptat donația în valoare de 5.000 de lei. PAS și-a întemeiat refuzul în baza prevederilor legale potrivit cărora partidele nu pot fi finanțate de cetățeni moldoveni care au obținut venituri în afara țării. La mijlocul lunii septembrie, Maia Sandu, președinta PAS, a ridicat excepție de neconstituționalitate a acestei prevederi din Legea privind partidele politice, iar cazul a ajuns la Curtea Constituțională care a emis o decizie de inadmisibilitate. 

Politiciana a argumentat că, prin interdicția donațiilor din partea cetățenilor Republicii Moldova din veniturile obținute în afara țării, este încălcat principiul constituțional al egalității cetățenilor și dreptul de asociere liberă în partide politice, astfel fiind creată o situație discriminatorie.

La 26 septembrie, magistrații Curții Constituționale au emis însă o decizie de inadmisibilitate. „Curtea constată că acțiunea înaintată în instanța de judecată are caracter fictiv, scopul acesteia fiind de a solicita controlul constituționalității art. 26 alin. (6) lit. b) din Legea privind partidele politice, făcând uz de mecanismul excepției de neconstituționalitate, fapt care contravine conceptului instituției excepției de neconstituționalitate. Curtea subliniază că, în lipsa unui litigiu real, excepţia de neconstituţionalitate comportă caracterul camuflat al unei actio popularis. Prin urmare, Curtea reţine că excepţia de neconstituționalitate ce face obiectul prezentei speţe este abuzivă şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se arată în decizia instanței.

Subiectul donațiilor din partea cetățenilor care au obținut venituri peste hotare a fost abordat și în cadrul unui club de presă cu participarea Maiei Sandu, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul proiectului „Prezidențiale transparente”. Președinta PAS susține că nici ea nu poate să doneze bani partidului pentru că, în prezent, nu are niciun venit în Republica Moldova, singurele economii fiind cele de la Banca Mondială, instituție în cadrul căreia a fost angajată. „Nu pot să fac nicio donație la PAS din banii pe care i-am muncit legal într-o organizație internațională. Asta spune legea, iar mie mi se pare o prostie. Sunt cetățean al Republicii Moldova și nu contează dacă i-am muncit aici sau în altă parte. În momentul în care pot să demonstrez proveniența legală a acestor bani ar trebui să pot să fac o donație la buget în limitele pe care le presupune legea. Nu este doar cazul meu, este și cazul diasporei care vrea să ne sprijine financiar. Iată noi nu putem beneficia de acest sprijin și trebuie să existăm din contribuțiile mici a unor oameni amărâți, a unor pensionari care își iau pensia mică și trec pe la partid să ne lase 100 de lei”, a declarat Maia Sandu. 

Anastasia Nani
14/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii