Bani publici

/VIDEO/ Generozitate din interes? De ce agenții economici donează bani Primăriei Bălți

Colaj: TVN
Autor: TV NORD
18/08/2023 6319

Primăria Bălți a adunat, anul trecut, din donații circa 1,7 milioane de lei, dintre care puțin peste un milion au fost oferiți pentru organizarea Hramului Orașului. Banii au fost transferați de mai multe companii din oraș, dar și din Capitală, iar sumele donate variază între o mie și jumătate de milion de lei. Este o practică care se repetă an de an. Cine sunt agenții economici care virează în buzunarul autorităților locale bani și cum explică aceștia această generozitate, vă spunem în ancheta ce urmează.

22 mai 2023. Ziua în care locuitorii Bălțului sărbătoresc Hramul Orașului. Piața Vasile Alecsandri e plină de oameni care urmăresc defilarea unui alai de sărbătoare format din colectivele întreprinderilor municipale, mașini de epocă, dansatori și sportivi. Printre autovehiculele întreprinderilor municipale le vedem și pe cele ale unor agenți economici, cum ar fi: Verix-Centru, Incomlac sau Floris. Același alai al firmelor l-au urmărit bălțenii și anul trecut unde au participat întreprinderile municipale, precum Parcul de Troleibuze, Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți, Glorin-Ingeniring,  dar și agenții economici pe care i-am văzut și în acest an.

Întâmplător sau nu, aceste firme se regăsesc și în lista celor care donează periodic bani Primăriei Bălți. Cum am aflat asta? Vă spunem imediat. Pe 10 ianuarie 2023, am trimis în adresa Primăriei o solicitare de informații prin care am cerut lista agenților economici și sumele donate în perioada 2015-2022. Peste o lună, am primit un răspuns în care se anunța că pentru informația solicitată trebuie să achităm 950 de lei. Conform legii, autoritățile trebuie să ofere informații de interes public absolut gratuit și într-un termen de 15 zile lucrătoare. Prin urmare, am decis să ne apărăm dreptul în instanța de judecată.

Cu câteva zile înainte de ședința în care urma să fie examinată cererea noastră de a obliga autoritățile să ne livreze informația, Primăria ne-a oferit documentul solicitat. Pe acest caz, s-a expus și instanța de judecată.

VALERIU PĂDURARI, judecător la Judecătoria Bălți„Se obligă primarul municipiului Bălți, Grigorișin Nicolai și primăria municipiului Bălți să furnizeze asociației obștești Nord Press Club, informația solicitată din 10 ianuarie 2023, cu privirea la lista agenților economici și persoanelor fizice, care au donat bani primăriei municipiului Bălți.”

Din răspunsul primit de la Primărie, aflăm informații despre aceste donații din 2018 până în 2022. Câți bani din donații de la agenți economici a adunat autoritatea locală în acest an, nu am reușit să aflăm deocamdată. Prin urmare, în 2018, vedem că doar Bălți Gaz a donat 50 de mii de lei pentru întreținerea focului veșnic. În 2019, donațiile au fost ceva mai generoase. Opt agenți economici au donat în total 140.000 de lei. În dreptul sumelor este menționat „ajutor sponsorizat pentru desfășurarea Hramului Orașului Bălți”.

În 2020, agenții economici nu au virat niciun leu pe conturile primăriei. În 2021, în schimb, doar Lukoil a donat 10 mii de lei. Donațiile au curs cu nemiluita, însă, în 2022, când Primăria a încasat în total circa 1,7 milioane de lei din partea firmelor: dintre care, circa un milion de lei au fost sponsorizări pentru desfășurarea măsurilor municipale, bani donați de 20 de agenți economici. Restul, aproape 700 de mii de lei, au fost donații voluntare din partea a șapte companii pentru a ajuta refugiații din Ucraina.

Primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, declară că aceste donații sunt un lucru absolut normal. Mai mult, alesul local recunoaște faptul că primăria este cea care solicită aceste donații de la agenții economici.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul mun. Bălți: „Primăria se adresează la agenții economici din oraș, cei care au posibilitatea, au o stabilitate financiară, cine poate să ajute orașul, agenții economici ajută, aici nu este nici o problemă, nu este nimic rău, ci invers este normal. Din câte ți minte în ultimii 30 de ani, agenții economici întotdeauna au ajutat orașul și eu când am fost agent economic tot am făcut asta la Ziua Orașului. Aceasta este poziția fiecărui bălțean și cred că acesta e un lucru normal.”

Potrivit viceprimarului de Bălți, Ghenadie Șmulschii, în acest an, pentru organizarea Hramului Orașului, Primăria a cheltuit peste 700 de mii de lei, bani, la fel, donați de mai mulți agenți economici.

GHENADIE ȘMULSCHI, viceprimar de Bălți: „Primăria poate să se adreseze agenților economici și cine dorește participe la organizarea evenimentelor dedicat Zilei orașului. Cine dorește participă, cine nu, nu participă. Voi vedeți lista companiilor, este un număr mare de companii care doresc, care au posibilitatea să participe și care participă. Suma depinde de posibilitatea financiară a întreprinderii, noi niciodată nu am indicat-o. Doar ne adresăm că în oraș se va petrece un eveniment, este o solicitare pe care o facem tot timpul, care se trimite agenților economici și ei se uită dacă au posibilitatea pot să contribuie, dacă nu au posibilitate, nu acordă. Sunt unele companii care ajută cu produse sau cu altceva. Anul acesta tot au fost companii care au donat bani? Da, asta ce am concretizat noi, 700 și ceva de mii, au fost alocați de către firme.”

Din cei 27 de agenți economici care au fost generoși cu Primăria în 2022, ne-au atras atenția companii care nu sunt din oraș. Prima și cea mai mare donație în valoare de jumătate de milion de lei a fost făcută din partea companiei Grand Oil, a cărei activitate principală este comercializarea combustibilului și cărbunelui. Compania este fondată de firma cipriotă, Alkiniaco Investments Limited.

Potrivit unei investigații jurnalistice, publicată de RISE Moldova, Grand Oil a fost în 2014, pentru o perioada scurta, de doar două luni, controlată cu o cota-parte de 77%, de Finpar Invest, firmă conectată strâns la politicianul fugar, Vladimir Plahotniuc. Cine este beneficiarul final al firmei, care se ascunde în spatele firmei cipriote, nu am reușit să aflăm. Cert este faptul că firma este un jucător important pe piața carburanților și deține mai multe benzinării în Chișinău, dar și în întreaga țară. La Bălți, este proprietara acestui teren și imobil, de pe strada Calea Ieșilor intersecție cu Pavel Boțu, unde își desfășoară activitatea o benzinărie. 

Grand Oil a mai încercat să facă donații și în alte localități. De exemplu, într-un articol, publicat de curentul.md, este menționat faptul că firma a vrut să ofere 200 de mii de lei autorităților locale din Cimișlia, pentru dezvoltarea orașului. Se întâmpla în perioada în care firma încerca să obțină autorizațiile necesare pentru construcția unei benzinării în acest oraș, se mai arată în acest articol.

Am mers la sediul firmei „Grand Oil”, care își are adresa juridică în acesta bloc din sectorul Buiucani din Chișinău pentru a discuta cu administratorul companiei, să ne spună dacă și donația generoasă de jumătate de milion de lei de la Bălți are legătură cu obținerea unor avize și documente din partea autorităților locale, însă nu am găsit pe nimeni.

Am sunat la numărul de telefon care aparține administratorului companiei Grand Oil, Sergiu Pîntea, la care acesta nu a dorit să comunice mult cu jurnalistul TV Nord, solicitând întrebările în formă scrisă printr-un email.

DORIN PÎNTEA, administrator Grand Oil SRL: „Nu, pentru că am o experiență proastă la convorbiri telefonice cu jurnaliștii, unde intenționat s-a interpretat vorbele mele cu totul altfel decât ce am dorit eu să anunț, prin urmare dacă aveți careva întrebări, adresațile în formă scrisă și noi o să vă dăm răspuns în formă scrisă.”

Până la publicarea acestui subiect nu am primit, însă, niciun răspuns. O altă companie din Chișinău, care a donat 100 de mii de lei Primăriei Bălți pentru desfășurarea Hramului Orașului în 2022, este United Properties. 

La adresa juridică a companiei United Properties, am găsit un alt agent economic care ne-au spus că compania dată nu mai are adresa acolo și ne-a dat un număr de contact, nimeni însă nu ne-a răspuns la acel număr de telefon.

Într-un răspuns oficial, companie ne informează, cităm: „La data de 19 mai 2022, compania desfășura activități de reconstrucție a unui imobil comercial strategic al orașului Bălți. Fiind înregistrat ca subiect impozabil local (în orașul Bălți), compania a primit alături de alți contribuabili locali, invitația de a susține activitățile Primăriei și Consiliului Municipal Bălți dedicate Hramului Orașului Bălți”. 

Revenim la Bălți. Verix-Grup este o companie  care se ocupă cu comercializarea materialelor de construcții și care își are adresa juridică pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt. Firma a donat în mai 2022 o sumă modestă în comparație cu firmele din Chișinău, doar 5000 de lei. Peste jumătate de an,, firma a solicitat și a primit autorizație din partea autorităților locale pentru reconstrucția fațadei clădirii oficiului ei. O angajată a firmei ne-a confirmat că au făcut o astfel de donație, refuzând să ne ofere mai multe detalii.

Și Incomed SRL, o firmă cu sediul în această clădire de pe strada Hotin, a oferit în 2022 un ajutor sponsorizat de doar 3.000 de lei. Întâmplător sau nu, în același an compania a primit mai multe certificate de proiectare urbanistică sau de construcție. Mai multe dimineți la rând am mers la sediul firmei pentru un comentariu la acest subiect, însă fără rezultat. De fiecare dată, ni s-a comunicat că șeful este plecat sau ocupat. 

Zece mii de lei pentru organizarea Hramului Orașului Bălți a donat anul trecut și firma Glorin Inginerig. Directorul companieii, Igor Golberg, spune că a făcut acest lucru benevol. 

IGOR GOLBERG, director Glorin Inginering: Ce este bugetul, nu este buget, acolo tot sunt banii noștri, banii care noi achităm sub formă de impozite, de aceea la aceste impozite care sunt mai adăugăm câteva finanțe pentru ca sărbătoarea să aibă loc, eu cred că este normal, nu este acel moment când se fac lucrări și există suspiciune că cineva primește într-un mod sau altul bani sub formă de mită.”

Dacă autoritățile locale, dar și agenții economici cu care am reușit să vorbim, spun că nu văd o problemă că Primăria cere și acceptă donații de la agenții economici, experții atenționează că astfel de practici implică, printre altele, riscuri de corupție, iar autoritățile locale trebuie să asigure transparența colectării și gestionării acestor bani.

GALINA BOSTAN, președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției: Activitatea oricărei primării este susținută bugetar, din banii, din impozitele oamenilor. Primăria bugetează cheltuieli pentru întreținerea acestor instituții, pentru prestarea activităților, inclusiv și pentru diverse activități culturale. Astfel de situații se mai întâmplă, dar este important ca toate aceste donații care sunt făcute de agenții publici să fie, să existe transparență, astfel încât cetățenii să poată vedea denumirea agenților publici care fac astfel de donații, profilul de activitate ale acestora agenți publici și cel mai important să vadă mărimea donației.”

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii