AGENDA DE WEEKEND//03-04.02.2024

Meroslava Parii
02/02/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 3 FEBRUARIE

 

Conferiță stiințifică cu participare internațională: Practica psihologică modernă

UNDE: UPSC, Bloc 1, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizulizată AICI

 

Expoziția Națională „Fabricat în Moldova” – Ediția a XXI-a

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00, 31 ianuarie - 4 februarie, curent

CONTEXT: Expoziția se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova cu genericul ”Acasă! Autentic! Autohton!”. Ceremonia oficială de inaugurare va avea loc în Pavilionul nr. 2, al CIE “Moldexpo” și va întruni oficiali din țară și de peste hotare. Fabricat în Moldova este evenimentul de augur cu care debutează programul anual expozițional în Republica Moldova. Scopul principal al expoziției este de a susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, de a atrage investiții și facilita dialogul public-privat. În cadrul expoziției vor fi prezentate și promovate noile tehnologii, produse și servicii inovative, oportunități pentru dezvoltarea noilor parteneriate de afaceri B2B, posibilități de schimb de experiență și bune practici.

 

Program: Resurse de predare a limbii engleze

UNDE: America House, str. București, 89

CÂND:10:00

CONTEXT: America House are plăcerea de a invita profesorii EFL la un program extraordinar, care se axează pe prezentarea resurselor de predare a limbii engleze americane, cum ar fi Voice of America, CNN și site-urile americane de limba engleză profesorilor de limba engleză. Participanții vor învăța cum să folosească resursele de engleză americană în timpul lecțiilor ca material suplimentar de ascultare, citire și vorbire pentru a dezvolta competențe lingvistice, socio-lingvistice, pragmatice și pluri/interculturale.
 

Târgul locurilor de muncă

UNDE: Moldexpo, str: Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: ANOFM organizează Târgul locurilor de muncă, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt așteptate în perioada 31 ianuarie - 04 februarie 2024.

 

Spectacol: „Pasărea pe limba ei piere” 2+

UNDE: Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, str. Maria Drăgan, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Toţi ne naştem cu darul de a rosti cuvinte, dar nu toţi ştim cum să le mînuim. E şi cazul Vrăbioiului lăudăros, care nu mai încetează să tot vorbească despre sine, obosindu-i pe toţi cei din jur. O păţeşte rău, este pedepsit şi înţelege pînă la urmă că lauda de sine nu miroase-a bine.

 

Spectacol: „Punguța cu doi bani”

UNDE: Odeon, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: În spectacol am pregătit pentru tine și copilul tău: Spectacol distractiv, jucat Live; Dansuri și Cîntece pentru copii; Program cu multă interacțiune alături de copii; Emoții și voie bună;

Conținut educativ pentru copii; Sesiune foto cu Eroii Principali post-spectacol.

 

Spectacol: „Tricolorul rutier”

UNDE: Orașul Bălți, Teatrul „Vasile Alecsandri”

CÂND: 12:00

CONTEXT: În perioada ianuarie-noiembrie 2023, accidentele rutiere au luat viața a 17 copii, iar alți peste 300 au fost răniți. Această statistică îngrozitoare a pus în gardă nu numai autoritățile, dar și
oamenii de cultură. La inițiativa dnei Ina Ilașciuc-Ungureanu, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, pe care îl conduce, a fost montată piesa „Tricolorul rutier”, semnată de Leonid Cibotaru și Gheorghe Calamanciuc. Regizorul Leonid Cibotaru a reușit cu brio să creeze un spectacol interactiv. Chiar în timpul spectacolului, copiii își testează cunoștințele despre regulile de circulație, devin ei înșiși participanți activi în tot ceea ce se întâmplă pe scenă. Actorii îi distrează pe copii și, în același timp, îi învață cum și când este corect să traverseze strada pe trecerea de pietoni, le demonstrează cum să se comporte în traficul rutier.

 

Masterclass: HR Magic Interview

UNDE: Oliva Verde, str. Alexei Sciusev, 47

CÂND: 12:00

CONTEXT: Rarepeople organizează evenimentul gratuit - Masterclass cu Elena Butuc, creatoarea jocului HR Magic Interview. Acest eveniment este o oportunitate de a descoperi instrumentul "must have" pentru toți profesioniștii din departamentul HR și pentru managerii implicați în procesul de interviu.

 

Rendez-vous esențial

UNDE: Orașul Cahul

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm să descoperiți o oportunitate unică de a învăța cum putem susține sistemul imunitar și nu doar, dar și cum putem menține echilibrul emoțional cu ajutorul uleiurilor esențiale. De asemenea, vei avea ocazia să testezi uleiurile esențiale doTerra, să participi la o prezentare de "Simfonia Celulelor", scanare iTovi și la final vom avea tombolă cu premii. Când și unde are loc evenimentul? 11 februarie, ora 11.00 - or. Orhei, 17 februarie, ora 13.00 - or. Hincești, 18 februarie, ora 11.00 - or. Anenii Noi, 25 februarie, ora 11.00 - or. Ungheni.

 

O nouă ediție a spectacolelor muzicale de weekend pentru seniorii din capitală – Dialog între generații

UNDE: Palatul de Cultură al Fevoriarilor, bd. Decebal, 2

CÂND: 14:00

 

Atelier de linogravură

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 15:00

CONTEXT: Te așteptăm la un atelier cu Ruslan Roșca, unde vei descoperi instrumentele, tehnicile și îți vei crea propria lucrare. Ruslan Roşca a absolvit Facultatea de Artă Plastică şi Design, specializarea Tehnicile Gravurii şi Desenul de Expresie Grafică, unde a deprins secretele acestor tehnici. Acum este profesor la aceeaşi facultate. Elementele de bază ale operelor sale neobişnuite sunt oamenii cu chip de păsări, dar şi frânturi de natură. Picturile tânărului artist au ajuns să fie vândute în România şi Italia.

 

Întâlnirea cu absolvenții 2024

UNDE: Liceul Republican „Ciprian Porumbescu”, str. Kiev, 1

CÂND: 16:00

CONTEXT: Dragi absolvenți ai LRM "C.Porumbescu", Vă invităm să να alăturați nouă pentru a serba tradiționalul eveniment "Intâlnirea cu absolvenții-2024”. Sunt invitați toți doritorii, în special promoțiile jubiliare: 2023, 2019, 2014, 2009, 2004, 1999, 1994, 1989, 1984, 1979, 1974, 1969, 1964...
 

Raport anual de la Buster Keaton

UNDE: Teatrul Radical, str. Mitropolit Dosoftei, 122

CÂND: 18:00

CONTEXT: La Muzeul de film, vezi realizările lui Buster Keaton din 1920, anul în care Buster Keaton a deschis propriul său studio. Criticul Roger Ebert a scris despre perioada extraordinară a lui Keaton dintre 1920 și 1929, când a muncit fără întrerupere la o serie de filme care au făcut din el, se poate spune, cel mai mare actor-regizor din istoria filmului mondial.

 

Expoziție de acuarelă „Peisajul și Așezări. Iași-Chișinău”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 29 februarie, curent

CONTEXT: În fiecare an, la 24 ianuarie, românii de pretutindeni marchează Unirea Principatelor Române din anul 1859, numită Mica Unire, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Pentru a reitera importanța acestul eveniment, care a marcat identitatea națională din Basarabia, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Salonul de Artă, în cadrul căruia va fi vernisată expoziția de acuarelă a aritștilor plastici Anatol Gherasimov și Mădălin Țibichi „Peisajul și Așezări. Iași-Chișinău”. Expoziția cuprinde circa 40 de lucrări cu peisaje și așezări ce reprezintă spațiul geografic al Moldovei istorice, care au fost executate în tabere de creație între anii 2015 – 2023.

 

Expoziție „Boul cuminte, Vulpea diplomată și ceilalți de la Donici...”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateeevici, 79

CÂND: Până la data de 26 martie, curent

CONTEXT: În cadrul expoziției puteți admira ilustrații în acuarelă cu personaje din fabulele lui Alecu Donici, realizate de pictorul-grafian Nicolae Curoșu.

 

Spectacol „Nunta”

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Piesa într-un act „Nunta” este o lucrare clasică în sensul deplin al cuvântului, o adevărată capodoperă dramaturgică cehoviană. Genul spectacolului omonim montat pe scena de la „Satiricus” este unul aparte, nici muzical, dar nici spectacol de dramă - o combinație armonioasă a artei actoricești, muzicii, coregrafiei și gesticii.

 

Spectacol: „Chirița în Provincie”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Mereu actual, cu umor debordant și cu o abundență de situații și aluzii la realitățile social-politice ale vremii, cel mai longeviv spectacol din Republica Moldova se joacă și astăzi cu sălile pline, chiar și după 30 de ani.

 

Spectacol: „Oameni furioși” după Reginald Rose

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Vronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Care e comportamentul nostru în situațiile când viața unui om depinde de noi? În spectacolul „12 oameni furioși”, protagoniștii sunt un grup de jurați ales în conformitate cu regulile și normele sistemului juridic american: reprezentanți ai diferitor vârste, profesii, convingeri și veniți din diferite pături sociale. Cei 12 jurați au asistat la partea publică a procesului în care un tânăr este învinuit de patricid. Dacă este găsit vinovat, va fi condamnat la executare pe scaunul electric. Din momentul când intră în sala de votare, după ce au ascultat mărturiile și li s-au prezentat dovezile, cei „12 oameni furioși” sunt siguri de vinovăția acuzatului, însă...Vino să urmărești un spectacol dezbatere despre preconcepții și despre lipsa de empatie.

 

Spectacol: „Frumoasa călătorie a urșilor panda”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Teatrul „Geneza Art” invită la spectacolul "Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt" de Matei Vișniec, în regia Danielei Burlaca. Un delir, o bucurie fără margini, o abandonare de sine, care depășește orice așteptare, orice idee cinică, sau neconcepută despre iubire... Dorința de a se contopi și de a dispărea în iubire ia proporții absolute ale dizolvării în neant. Urșii panda - un spectacol de atmosferă și relaxare.

 

DUMINICĂ 4 FEBRUARIE

 

Log Run

UNDE: Parcul Valea Morilor

CÂND: 09:00

CONTEXT: Duminică clubul iRun organizează long run. Acest antrenament este deschis pentru toți doritorii.

 

Clubul de lectură de dezvoltare personală „Adolescenții la prezent”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 10:00

CONTEXT: Clubul de lectură și dezvoltare personală „Adolescenții la prezent” este destinat adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și reprezintă o oportunitate de a explora lumea cărților și de a-și dezvolta abilitățile personale într-un mediu prietenos și interactiv. Din program:
Vom explora o varietate de cărți, acoperind genuri literare diversificate, de la ficțiune la non-ficțiune, și vom organiza discuții animate pentru a împărtăși gândurile și impresiile noastre. Activități de dezvoltare personală: Nu ne rezumăm doar la lectură! Vom organiza ateliere și activități interactive menite să sprijine dezvoltarea personală a membrilor, abordând subiecte precum leadership, comunicare eficientă și gestionarea emoțiilor. Vom fi o comunitate deschisă, prietenoasă și dedicată diversității. Fiecare voce contează, iar atmosfera noastră încurajează participarea activă și schimbul liber de idei.

 

Clubul „Book-urile Copilăriei”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Filiala 2, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 12:00

CONTEXT: În cadrul clubului se desfășoară: Ateliere de lectură; Ateliere de inițiere în limba engleză; Ateliere de desen; Eco-ateliere; Lecții de dans. Atelierele sunt organizate de adolescenți voluntari, utilizatori ai bibliotecii, cu sprijinul bibliotecarilor.

 

Dungeons and Dragons

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00

CONTEXT: Bine ai venit în lumea poveștilor. Hai să jucăm Dungeons & Dragons. Pentru că ultima noastră întâlnire D&D a fost un succes total, am decis să repetăm experiența în cel mai mare pavilion de filmare de la Mediacor, ca să savurăm din plin jocul. Vino să descoperim magia storytellingului prin joc, Ne adunăm la mese, cu zaruri și echipe de jucători amatori și profesioniști. Avem la dispoziție 4 ore să ne distrăm și să învățăm arta povestirii. Amintim că, în Dungeons & Dragons, jucătorii formează o echipă care explorează lumi fantastice depășind misiuni epice și încercări. Dungeon Master (DM) este arbitrul și povestitorul jocului. În D&D nu există câștigători sau înfrânți. Cel puțin, nu în mod tradițional.

 

Spectacol: „Poveste de Crăciun”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 17:30

CONTEXT: În pragul sărbătorilor de Crăciun, Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit și obsedat de profit, este vizitat de trei Spirite, care îi invocă trecutul, prezentul și viitorul înspăimântător, care îl așteaptă dacă va continua să fie lacom, insensibil și lipsit de compasiune. Spiritele îl ajută pe Scroodge să înțeleagă deșertăciunea agonisirii fără sfârșit a bunurilor și să devină conștient de povara păcatelor sale. Transformarea interioară a lui Scrooge îl apropie de oameni, iar iertarea și generozitatea îl eliberează de cătușele sufocante ale avuției – iată un adevărat miracol care se petrece în noaptea de Crăciun. Spectacolul „Poveste de Crăciun” este dedicat tuturor celor care cred în povești.

 

Spectacol: „Dracula”

UNDE: Arena, str. Orheiului, 130

CÂND: 18:00

CONTEXT: Pentru prima dată în Moldova – uimitor spectacol musical pe gheață „Dracula. O poveste de dragoste eternă” bazat pe romanul lui Bram Stoker. Rolurile principale vor fi interpretate de soliști ai spectacolelor de gheață mondiale, acrobați de gheață, aerieni, care apar în fața publicului în imaginea eroilor romanului. Spectatorii se vor bucura de instalații video pe marele ecran video și pe suprafața gheații, costume strălucitoare care întruchipează epoca și imagini ale eroilor din acea vreme, precum și cele mai noi efecte speciale care adaugă mister atmosferei.

 

Spectacol: „Ecuații amoroase” de Aldo Lo Castro

UNDE: Teatrul Național Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Patru femei sunt convocate urgent, printr-o telegramă, la întâlnirea cu bărbatul iubit, Marco Anselmi. Însă ceea ce ar fi trebuit să fie o revedere romantică se transformă într-o farsă cu accente dramatice, devenind o glumă tragică, într-un prolog şi un epilog. Două soții, o logodnică și o iubită cu perspective serioase la căsătorie descoperă că cel pe care îl credeau fidel le era, de fapt, „fidel” tuturor patru în același timp, fără ca ele să aibă habar una de cealaltă. Scriitorul Aldo Lo Castro construiește în Ecuații amoroase o comedie cinică despre relații, căsnicie şi despre cum prea multă iubire poate, într-adevăr, ucide. Totul pe fondul unor schimburi de replici pline de haz, al unor qui-pro-quo-uri irezistibile şi al unor situații comice istețe, în care umorul este învăluit în ironie.

 

Spectacol: „Cutia Neagră”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Cutia Neagră” este un spectacol autentic, despre influența, dependența și obsesia erei digitale, în lumea morală și spirituală a oamenilor acestui secol.
Spectacolul se axează pe situații spontane care provoacă discuții controversate, demaschează spațiul electronic în care fiecare și-a creat universul său. O realitate care alungă singurătatea și creează un confort psihic. E ca un joc, care se vrea democratic.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Președinta Maia Sandu îndeamnă cetățenii moldoveni să se înscrie la cursurile de învățare a limbii de stat: „Guvernul vă ajută să învățați limba română. Adulții care doresc să învețe limba română se pot înscrie la cursurile gratuite, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul Programului național de studiere a limbii române, lansat anul trecut”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile sunt destinate adulților care vor să-și perfecționeze cunoștințele de română, dar și celor care vor să învețe limba română de la zero și vor fi organizate în perioada martie - decembrie 2024, cu prezență fizică sau online. Doritorii se pot înscrie la cursuri prin completarea acestui formular online: http://bit.ly/programlimbaromana sau pot apela la numărul de telefon 068686004, în zilele de lucru, între orele 9:00 și 17:00.
 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociația Obștească „Centrul de Drept al Femeilor” anunță selectarea unui/unei office manager pentru asistarea și oferirea suportului necesar echipei CDF în implementarea activităților instituționale

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: Dosarele de aplicare vor fi prezentate în format electronic la adresa: http://[email protected] cu mențiunea „Concurs office manager”, sau pot fi depuse la adresa: str. Mihail Kogălniceanu, 76, mun. Chișinău. Candidații selectați vor fi contactai pentru interviu.

 

Angajăm specialist sau specialistă în comunicare în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și Banca Mondială

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 9 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa http://[email protected]

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail [email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Integrity of Civil Servants & Management of Borders", care va avea loc atât online, în perioada 26 februarie 2024 - 8 martie 2024, cât și în persoană, în perioada 17 martie - 30 martie 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance: 

https://www.nhc.nl/.../integrity-and.../matrarolt/

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Dacă ești editor video și vrei să înveți cum să faci animații, efecte vizuale, grafică de mișcare folosind Adobe After Effects sau să-ți îmbunătățești abilitățile de utilizare a acestui program, înscrie-te la trainingul organizat de CU SENS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 februarie, curent

CONTEXT: Trainingul va avea loc în data se 2-3 martie, curent. Pe lângă cele două zile de training, participanții vor beneficia și de ore individuale de mentorat. Dacă ești interesat/ă de acest training, trimite CV-ul la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI  Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected] 

 

Ministerul Energiei, în parteneriat cu USAID Moldova prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), invită tinerii și tinerele din Moldova să participe la RUNDA II a Programului Powering Moldova’s Future – Young Professional Internship

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Acest program de stagiu plătit oferă tinerilor oportunitatea de a obține cunoștințe practice, de a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și de a interacționa cu profesioniști din sectorul energetic. Stagiarii vor beneficia de o bursă lunară și de o adeverință oficială care să ateste finalizarea stagiului. Mai multe detalii AICI

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Anunț de selectare a participanților la MACFRUT 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Asociația „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală), anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Macfrut 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 mai 2024, la Rimini, Italia în cadrul standului de țară: Moldova un gust deosebit. Anul acesta, expoziția va găzdui un simpozion internațional axat pe producerea și comercializarea strugurilor de masă. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum: programe genetice de ameliorare și soiuri noi potrivite pentru diverse medii; sisteme de cultivare și protecție; inovații privind tehnicile de precizie; soluții de păstrare, prelucrare și management al calității post-recoltare; aspecte comerciale, piețe de desfacere și preferințe ale consumatorilor. Pentru detalii accesați: https://moldovafruct.md/anunt-de-selectare-a.../

 

Inspectoratul Social de Stat anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent

CONTEXT: Funcțiile sunt următoarele: Inspector superior (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector superior (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Inspector (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Sspecialist principal (fpe), Secția acreditare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova va participa cu un stand de țară la unul dintre cele mai mari târguri a industriei vinicole și băuturilor spirtoase Wine Paris& Vinexpo Paris

UNDE: Paris, Franța, Expo Porte de Versailles, 1 Place de la Porte de Versailles, 75015 Paris

CÂND: 12-14 februarie, curent

CONTEXT: Veți avea ocazia să savurați aromele bogate și diversitatea strugurilor moldovenești în cadrul masterclass-ului cu tematica 10 ani de Revoluție a Vinului, cu participarea lui Robert Joseph, la data de 14 februarie 2024, orele 13:30, Hall 5.2, sala 3. Locația expoziției: HALL 5.2, STAND B161. Orar: 12-13 februarie 2024, 09:00 – 19:00, 14 februarie 2024, 09:00 – 17:00.

 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

41 de militari, se află în misiunea de menținere a păcii KFOR timp de 6 luni și vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate

UNDE: Pech, Kosovo

CONTEXT: În premieră, în această misiune de menținere a păcii vor participa și patru femei militare. Militarii Armatei Naționale vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară Camp Villaggio Italia.

 

Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”

UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă

CÂND: 17:45, 19-29 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).

 

Meroslava Parii
02/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii