AGENDA DE WEEKEND//10-11.02.2024

Meroslava Parii
09/02/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 10 FEBRUARIE

 

Campionatul Național de Armwrestling 2024

UNDE: Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, str. Andrei Doga, 22

CÂND: 08:00

CONTEXT: Invităm la Ediția Subjuniori, Juniori, Tineret, Masteri, Para. Competiție individuală, organizată și desfășurată pentru realizarea următoarelor sarcini și obiective: Popularizarea Armwrestlingului în Republica Moldova; Perfecționarea sportivă a armwrestlerilor de performanță; Selecționarea celor mai buni sportivi pentru Lotul Național, care vor reprezenta Republica Moldova la Campionatul European și Campionatul Mondial de Armwrestling.

 

Lansarea colaborării regionale europene pentru controlul tutunului și renunțarea la fumat

UNDE: Bristol Central Park Hotel, str. Pușkin, 32

CÂND: 09:00, 9-10 februarie, curent

CONTEXT: Un atelier de lansare a colaborării regionale europene pentru controlul tutunului și renunțarea la fumat va fi organizat la Chișinău de Societatea de Pediatrie din Republica Moldova în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. La atelier se vor întruni reprezentanți ai organizațiilor profesionale ce au în grijă sănătatea copiilor și adolescenților – Academia Americană de Pediatrie, asociațiile profesionale ale medicilor pediatri din SUA, România, Turcia, Macedonia, Albania, Kazahstan, Kârgâzstan și Republica Moldova.

 

Design Makeathon „Orientare în Spații Complicate”

UNDE: FabLab, str. Studenților, 9/11

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă așteptăm la o nouă întâlnire la Design Makeathon, care va dura două zile și în cadrul căruia ești invitat să inventezi soluții creative pentru rezolvarea problemelor moderne. Tematica Makeathon-ului: “Orientare în Spații Complicate”. Ce trebuie de făcut? Participanții vor primi sarcina tehnică în prima zi de makeathon. Vom dezvolta idei, vom executa proiecte și le vom prezenta.

 

Training profesional: Time Management

UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrului, 10

CÂND: 10:00

CONTEXT: Noi organizăm un workshop pentru toți cei dornici să-și dezvolte abilitățile profesionale. De data aceasta, vom vorbi despre Time Management. Chiril Revenco, Directorul de vânzări cu peste 15 ani de experiență, își va împărtăși expertiza în domeniul gestionării eficiente a timpului, abordând următoarele aspecte importante: De unde începe gestionarea timpului? Instrumente pentru gestionarea timpului; Obiective și motivație; Managementul timpului în echipă.

 

TransformNation Chișinău 2024

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:00

CONTEXT: Pas cu pas, cuvânt cu cuvânt, povestea fiecăruia dintre noi este scrisă și rescrisă în fiecare zi. Chișinău va fi gazda unui eveniment excepțional, un amestec unic de lansări de cărți și dialoguri profunde. 28 de autori de pe ambele maluri ale Prutului, absolvenți ai Programului Leadership Createrra își vor lansa cărțile și îți vor împărtăși povestile de succes si călătoriile de transformare. Fii pregătit pentru conversații de putere, conexiuni autentice și o comunitate de lideri gata să schimbe lumea. Este o conferință de tip panel ce pune pe scena 28 de lideri în propria viață, autori români și cărțile scrise de aceștia pe parcursul unui an de transformare ce a fost posibil în Programul de Leadership Createrra.

 

Spectacol Interactiv de Animație pentru Copii „Pe Planeta Clounella”

UNDE: Odeon, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: Planeta Clounella – Trupa de Animație prezintă un spectacol pentru copii în care personajele Clounella, Gogonell, Zambarella, Gustosella si Colorella îți vor face cunoștință cu lumea lor, te vor invita să cânți, să dansezi, alături de ei și îți vor oferi prietenie. Spectacolul „Pe Planeta Clounella” se desfășoară în limba română. Este un spectacol plin de jocuri colorate unde culoarea reprezintă nu doar decorul dar și dispoziția care o crează eroii noștri. Acțiunea din scenă periodic trece în sală implicînd fiecare spectator direct în programul evenimentului. Este un Program - Spectacol ce îmbină Jocuri, Dans, Muzică, Show și multă Interacțiune.

 

Adunarea Generală Ordinară de Dare de Seamă

UNDE: Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, bd. Decebal, 72/2

CÂND: 11:30

 

O zi librar cu Maria Ivanov

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 13:00

CONTEXT: Cine librărește la Cartego în această sâmbătă? Maria Ivanov — poetă, directoare executivă la Revista TIMPUL din România, ediția din Republica Moldova și un om drag nouă. Maria a debutat în 2022 cu volumul de versuri „Totul va fi bine”, care se găsește în librărie. De asemenea, este Coorganizatoare FILIT Chișinău și a Taberei de Scriere creativă de la Glodeni.

 

O nouă ediție a spectacolelor muzicale de weekend pentru seniorii din capitală – Dialog între generații

UNDE: Palatul de Cultură al Fevoriarilor, bd. Decebal, 2

CÂND: 14:00

 

Hackathon X

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Bloc 3, FCIM. Str. Studenților, 9/7

CÂND: 14:00, 10-11 februarie, curent

CONTEXT: Hackathon X, organizat de BEST Chișinău în colaborare cu Micro Lab, este evenimentul perfect pentru pasionații de tehnologie și dezvoltatori IT. În cadrul acestui hackathon captivant, echipele de 5 persoane vor pune la încercare abilitățile lor în dezvoltarea unui produs IT funcțional. Nu rata șansa de a învăța, colabora și inova. Hackathon X promite să fie o călătorie captivantă în lumea tehnologiei, unde creativitatea și inovația sunt recompensate.

 

Lecție publică: Confucius și Învățăturile sale

UNDE: New Acropolis, str. Armeneacă, 81

CÂND: 14:30

CONTEXT: În cadrul programului vom: Descoperi fascinanta biografie a lui Confucius; Prezenta succint doctrina confucianismului; Vom explora idealul uman Ju; Discuta despre conceptele de umanism și fraternitate în baza aforismelor lui Confucius din Analecte.

 

Masterclass cu genericul ”Arta și tehnicile unui make-up profesional”

UNDE: Centrul Municipal de Tineret, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 15:00

CONTEXT: Din program: Fundamentele unui make-up impecabil; Tehnici avansate de conturare și iluminare; Cum să alegi și să aplici corect produsele de make-up; Trucuri pentru un machiaj rezistent și perfect pentru orice ocazie. Fie că îți dorești să îți perfecționezi propria abilitate în machiaj sau să începi o carieră în domeniul beauty-ului, acest masterclass îți va oferi cunoștințele și tehnicile de care ai nevoie pentru a reuși.

 

„Metropolis” – Un monument al genului Sci-Fi

UNDE: Teatrul Radical, str. Columna, 145

CÂND: 18:00

CONTEXT: Muzeu de Film prezintă: "Metropolis" de maestrul Fritz Lang, opera cinematografică care a definit genul science fiction. Creat într-o perioadă in care tehnologia cinematografica se afla in plin avans, filmul surprinde cu vizualuri impresionante si efecte speciale revoluționare pentru epoca.

 

Proiecțe de film: „Omul fără linia vieții” la Florești

UNDE: Orașul Florești, Casa de cultură

CÂND: 18:00

 

Spectacol: „Hamlet”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Hamlet” este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile și a fost pusă în scenă de către cele mai mari companii teatrale din lume. Tragedia shakespeariană este un subiect bine cunoscut, cu reflecții profunde, care pun în dilemă problema vieții și a morții, conturează veșnica luptă a moravurilor, relații de complot și conflicte amoroase și politice. „Hamlet” poartă trena destinului, dezvăluind o crimă prin trădare de dragul bogăției și puterii.

 

Spectacol: „Bună dimineața, tăticule!”

UNDE: Teatrul Național Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: Comedia „Bună dimineața, tăticule!” este o adaptare după „Joyeuses Pâques” de Jean Poiret, un spectacol montat de Sandu Grecu. „E o comedie spumoasă, despre micile noastre slăbiciuni, în acest secol grăbit. O poveste despre dragoste și trădare, despre infidelitate și devotament, despre triunghiul clasic (el, ea și amanta), ce ne violează spațiul nostru conjugal, despre inocență și imoralitate, în fine e despre noi, consumatorii de cultură. O comedie subtilă și foarte actuală, servită lejer, cu mult umor și scene destul de picante, ancorate în lumea sentimentelor umane”.

 

Spectacol: „Chirița în Provincie”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Mereu actual, cu umor debordant și cu o abundență de situații și aluzii la realitățile social-politice ale vremii, cel mai longeviv spectacol din Republica Moldova se joacă și astăzi cu sălile pline, chiar și după 30 de ani.

 

Spectacol: „Mama” de Dumitru Acriș

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „Mama” de Dumitru Acriș, după textul autoarei Asya Voloșina, este o invitație la dialog, și în același timp, un imbold pentru introspecție. E un spectacol despre relațiile și conflictul dintre generații cu actori și personaje de diferite vârste, fiecare în căutarea fericirii.

 

Concert live la Artcor

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:00

CONTEXT: Programul va include atât piesele originale ale Catalinei, de pe albumul "Leap Year Baby", cât și câteva remixuri semnate de Magic Flowers. Aceste remixuri vor fi prezentate în premieră absolută, iar evenimentul se va încheia cu un LIive Hybrid Set inedit. Catalina Cara este o interpretă de muzica Indie Dream Pop care a primit recenzii elogioase atât la nivel local, cât și internațional, de la Europavox, Soho Radio, Nexus Radio, Kronendach, Elle Romania, Glamour Magazine, Clubbing TV, Bandcamp și multe altele. În 2023 a fost nominalizata la Best Emerging Artist de revista Elle Romania. De asemenea, muzica sa a fost inclusă în peste 10.000 de playlisturi internaționale pe Spotify.
 

DUMINICĂ 11 FEBRUARIE

 

Curs de inițiere în Psihosomatică „Invață să-ți citești corpul”

UNDE: Gojy Ryu, str. Ion Creangă, 47/2

CÂND: 10:00

CONTEXT: Din program: Vei învăța să: Să înveți să simți propriul corp - să înțelegi reacțiile lui (tremur, sufocare, alergii, boli ale pielii etc.); Să cunoști cum alegerea noastră mentală influențează sănătatea corpului nostru și invers; Să cunoști o viziune/gândire nouă, modernă asupra ta și a vieții tale și sa înveți să o aplici; Să cunoști cum să depășești trauma, conflictul, supărarea atât pentru tine cât și copiii tăi.

 

Campionatul municipiului Ungheni la Joc de Dame

UNDE: Școala Municipală de Sport, Clubul de șah

CÂND: 10:00

CONTEXT: Sunt invitați toți doritorii, indiferent de vârstă și nivelul de pregătire.

 

Ora poveștilor: „Punguța cu Povești”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Secția pentru Copii 0-10 ani, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00

CONTEXT: La Ora poveștilor „Punguța cu Povești” alături de familie, copilul va descoperi lumea magică a poveștilor, basmelor și cărților.
 

Eveniment de lansare a Asociației Obștești Centrul de resurse pentru Tineri „Avante”

UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrului, 10

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vom avea plăcerea de a vă prezenta structura și scopurile Asociației noastre, alături de oportunitățile unice pe care le oferim tinerilor. Un aspect distinctiv al evenimentului va fi sesiunea de training gratuit despre mentorat și coaching, condusă de Otilia Draguțanu, menită să vă doteze cu instrumentele necesare pentru a vă maximiza potențialul și pentru a vă orienta cu succes în carieră. Cu această ocazie, vom expune principiile care ghidează activitatea asociației noastre, punând accent pe implicarea activă a tinerilor în procesul decizional și pe susținerea inițiativelor inovatoare. Cei care vor participa la eveniment vor avea ocazia de a afla în premieră despre primele programe la care veți putea participa gratuit.

 

Clubul Conversațional de limba engleză

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00

CONTEXT: Programul "Clubul Conversațional de limba engleză" este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani și reprezintă o oportunitate minunată de a dezvolta dragostea pentru lectură și literatura engleză, și de a explora lumea cărților scrise în această limbă. În cadrul Clubului, vom organiza:Discuții despre autori și cărți din literatura scrisă în limba engleză; Ateliere de creație, în care copiii vor avea posibilitatea să deseneze, să scrie povești sau să creeze propriile cărți; Vom aduce invitați speciali, autori sau vorbitori nativi, care vor împărtăși povești și experiențe de lectură cu copiii; Vom desfășura jocuri distractive și concursuri legate de lumea cărților, pentru a face lectura și învățarea amuzante.

 

Clubul „Bookuriile Copilăriei”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 13:00

CONTEXT: Clubul „Book-uriile Copilăriei” este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani. Vă așteptăm în fiecare Duminică. În cadrul clubului se desfășoară: Ateliere de lectură; Ateliere de inițiere în limba engleză; Ateliere de desen; Eco-ateliere; Lecții de dans. Atelierele sunt organizate de adolescenți voluntari, utilizatori ai bibliotecii, cu sprijinul bibliotecarilor.
Sunt bineveniți să participe și părinții.

 

Artico Debates

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: Ești interesat/ă de economie și protecția mediului înconjurător? Te invităm să fii spectatorul unei excepționale dezbateri publice pe moțiunea: AP crede că țările din lumea a 3-a ar trebui să-și prioritizeze dezvoltarea economică în detrimentul protecției mediului. Vino să afli mai multe despre țările mai puțin dezvoltate, modalitățile de dezvoltare, îmbunătățire a economiei și protecție a mediului.

 

Spectacol: „Bărbierul din Sevilia” de Gioachino Rossini

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 17:00

CONTEXT. "Bărbierul din Sevilla" este o comedie plină de intrigi, deghizări și amor. Acțiunea se învârte în jurul eforturilor lui Conte Almaviva de a câștiga inima Rosinei, o tânără frumoasă și inteligentă. El primește ajutorul lui Figaro, barberul din Sevilla, în încercarea de a o elibera pe Rosina din mâinile tutorului ei, Bartolo. Opera "Bărbierul din Sevilla" a fost primită cu entuziasm încă de la premieră și rămâne una dintre cele mai interpretate opere comice din repertoriul clasic. Muzica vibrantă și umorul său inteligent continuă să cucerească publicul de-a lungul timpului.

 

Spectacol: „Hamlet”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Hamlet” este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile și a fost pusă în scenă de către cele mai mari companii teatrale din lume. Tragedia shakespeariană este un subiect bine cunoscut, cu reflecții profunde, care pun în dilemă problema vieții și a morții, conturează veșnica luptă a moravurilor, relații de complot și conflicte amoroase și politice. „Hamlet” poartă trena destinului, dezvăluind o crimă prin trădare de dragul bogăției și puterii.

 

Spectacol: „Poveste de Crăciun”

UNDE: Teatrul Naţional Eugene Ionesco, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: În pragul sărbătorilor de Crăciun, Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit și obsedat de profit, este vizitat de trei Spirite, care îi invocă trecutul, prezentul și viitorul înspăimântător, care îl așteaptă dacă va continua să fie lacom, insensibil și lipsit de compasiune. Spiritele îl ajută pe Scroodge să înțeleagă deșertăciunea agonisirii fără sfârșit a bunurilor și să devină conștient de povara păcatelor sale. Transformarea interioară a lui Scrooge îl apropie de oameni, iar iertarea și generozitatea îl eliberează de cătușele sufocante ale avuției – iată un adevărat miracol care se petrece în noaptea de Crăciun. Spectacolul „Poveste de Crăciun” este dedicat tuturor celor care cred în povești.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Președinta Maia Sandu, îndeamnă cetățenii moldoveni să se înscrie la cursurile de învățare a limbii de stat: „Guvernul vă ajută să învățați limba română. Adulții care doresc să învețe limba română se pot înscrie la cursurile gratuite, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul Programului național de studiere a limbii române, lansat anul trecut”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile sunt destinate adulților care vor să-și perfecționeze cunoștințele de română, dar și celor care vor să învețe limba română de la zero și vor fi organizate în perioada martie - decembrie 2024, cu prezență fizică sau online. Doritorii se pot înscrie la cursuri prin completarea acestui formular online: http://bit.ly/programlimbaromana sau pot apela la numărul de telefon 068686004, în zilele de lucru, între orele 9:00 și 17:00.

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova oferă un stagiu de practică plătit pentru tinerii absolvenți în cadrul Secției Politică, Presă și Informare

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 24 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii privind modalitatea de înscriere în program pot fi găsite pe site-ul instituției: https://europa.eu/!QwyNXx

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcțiil publice vacante din cadrul aparatului central

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii găsiți la următorul link: https://shorturl.at/fxQT3

 

Centrul Municipal de Tineret Chișinău anunță angajarea specialiștilor principali în mai multe funcții vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Cei interesați de funcțiile vacante, pot accesa mai multe informații pe: https://chisinauedu.md/functii-vacante/

 

SABIT continuă  înregistrarea candidaților pentru programul "Energia curată pentru Eurasia 2024”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 februarie, curent

CONTEXT: Pot participa reprezentanți ai organizațiilor implicate în dezvoltarea energiei curate, precum și responsabili de activități din acest domeniu, cum ar fi funcționari de stat, reprezentanți ai agențiilor de reglementare, conducători sau manageri de top ai companiilor energetice sau de generare sau de utilități publice, cadre universitare și academice (șefi de secții) precum și operatori de rețea. Perioada programului: 26 aprilie – 11 mai, 2024. Programul include deplasarea la Washington DC și vizitarea târgului Clean Power din Minneapolis, statul Minnesota. Înregistrați-vă accesând https://sabit.smapply.us/ Pentru mai multe informații despre SABIT accesați: https://www.trade.gov/sabit-program

 

Agenția de Investiții anunță lansarea achiziției privind prestarea serviciilor: Design grafic; Dezvoltare și mentenanță web

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 februarie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Mai multe detalii sunt disponibile AICI

 

Baroul Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreaux du ressort de la cour d’appel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 aprilie, curent

CONTEXT: Stagiul internațional este un curs de formare destinat tinerilor avocați străini, care vorbesc fluent limba franceză și care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Acest program va avea loc în Octombrie – Noiembrie 2024 ( 8 săptămâni) și va reuni avocații într-un mediu internațional, oferindu-le oportunitatea de a compara practicile și de a stabili legături durabile de colaborare. Persoanele interesate se pot înregistra pe următoarea pagină web: https://www.avocatparis.org/stage-international Pentru mai multe detalii, puteți contacta organizatorii la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Culturii și Oficiul Național al Turismului anunță o nouă ediție a concursului internațional Best Tourism Villages

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 martie, ora 16:00

CONTEXT: Prin intermediul concursului sunt identificate anual exemple remarcabile de destinații rurale. Astfel, localitățile rurale din Republica Moldova au oportunitatea de a face parte din rețeaua satelor turistice la nivel mondial. Misiunea proiectului constă în promovarea turismului rural, a peisajelor, a culturii și a activităților asociate acestora. Cele mai importante obiective ale programului sunt: promovarea metodelor de utilizare și păstrare eficientă a resurselor naturale; reducerea deșeurilor; promovarea inovațiilor; îmbunătățirea accesului la finanțe și investiții. Pentru mai multe detalii la adresa: http://alexandrina.valean@turism,gov.md

 

Angajăm specialist sau specialistă în comunicare în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și Banca Mondială

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 9 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa: http://[email protected]

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Dacă ești editor video și vrei să înveți cum să faci animații, efecte vizuale, grafică de mișcare folosind Adobe After Effects sau să-ți îmbunătățești abilitățile de utilizare a acestui program, înscrie-te la trainingul organizat de CU SENS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 februarie, curent

CONTEXT: Trainingul va avea loc în data se 2-3 martie, curent. Pe lângă cele două zile de training, participanții vor beneficia și de ore individuale de mentorat. Dacă ești interesat/ă de acest training, trimite CV-ul la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected] 

 

Ministerul Energiei, în parteneriat cu USAID Moldova prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), invită tinerii și tinerele din Moldova să participe la RUNDA II a Programului Powering Moldova’s Future – Young Professional Internship

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Acest program de stagiu plătit oferă tinerilor oportunitatea de a obține cunoștințe practice, de a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și de a interacționa cu profesioniști din sectorul energetic. Stagiarii vor beneficia de o bursă lunară și de o adeverință oficială care să ateste finalizarea stagiului. Mai multe detalii AICI

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” reamintește despre extinderea termenului privind depunerea dosarelor de participare în cadrul concursului pentru identificarea unei persoane juridice sau asocieri de persoane juridice care va elabora Sistemul Informațional „Registrul Patrimoniului Public și Administrării Proprietății de Stat”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, curent

CONTEXT: SIRPPAPS va integra funcționalitățile definite în Hotărârea Guvernului Nr.851/2023 și va contribui la optimizarea administrării proprietății de stat. Pentru detalii suplimentare privind procedura de depunere și consultarea caietului de sarcini, accesați link-ul: https://bit.ly/4bkvXvF

 

Departamentul de cooperare internațională și Centrul universitar francofon al USM invită cercetătorii și cadrele didactice să răspundă apelului „Susținerea echipelor de cercetare în Europa centrală și orientală – RESCI ECO”, lansat de Agenția universitară a Francofoniei (AUF)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent, ora 24:00, ora de la București

CONTEXT: Acest proiect este inițiat sub egida celei de-a 30-a aniversări a AUF ECO și își propune să consolideze capacitățile echipelor de cercetători pe următoarele dimensiuni: Cercetare: strategie, organizare, laboratoare etc. Inovare în activitățile științifice: valorificare, parteneriate, transfer etc. Internaționalizare: cooperare, vizibilitate etc. Sinergia echipelor de cercetare: conectare, parteneriate etc. Pentru mai multe detalii AICI Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni lansează ediția a II-a a Expoziției-concurs de creație artistică „Ungheni și orașele înfrățite”. Genericul din acest an este: „Hai să ne cunoaștem – imagini din orașul meu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 iunie, curent

CONTEXT: Adresa poștală la care pot fi trimise lucrările: Primăria Municipiului Ungheni, birou 205, str. Națională 7.

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează despre lansarea procesului de recepționare a dosarelor de solicitare a subvențiilor pentru măsurile complementare a anului curent

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 30 septembrie, curent

CONTEXT: Astfel, solicitanții pasibili subvenționării sunt: fermierii, grupurile de producători agricoli, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, organizațiile profesionale din domeniul agricol, organizația din domeniul cercetării și inovării și instituția de învățământ cu profil agroindustrial. În cadrul prezentei forme de subvenționare sunt eligibile costurile suportate începând cu data de 1 octombrie a anului precedent celui de depunere a cererii de subvenționare și în anul depunerii cererii de subvenționare. Astfel, informăm solicitanții că pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA - https://aipa.gov.md/.../ghid-solicitant-subventii...

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: https://www.turkiyeburslari.gov.tr
Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Reprezentanții Ministerului Sănătății participă la cea de-a zecea Reuniune a Părților la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind controlul tutunului

UNDE: Panama

CÂND: 5-10 februarie, curent

CONTEXT: Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a subliniat că Republica Moldova își exprimă angajamentul ferm de a lupta împotriva consumului de tutun și de a promova modul sănătos de viață pentru a proteja cetățenii de daunele aduse de aceste produse, prin implementarea completă a Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului și a protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun. În discursul său, oficialul a mai declarat că acțiunile Guvernului de reducere a consumului de tutun se aliniază la directivele europene și contribuie la realizarea ambiției Republicii Moldova de a deveni o țară europeană, fără tutun.

 

Republica Moldova va participa cu un stand de țară la unul dintre cele mai mari târguri a industriei vinicole și băuturilor spirtoase Wine Paris& Vinexpo Paris

UNDE: Paris, Franța, Expo Porte de Versailles, 1 Place de la Porte de Versailles, 75015 Paris

CÂND: 12-14 februarie, curent

CONTEXT: Veți avea ocazia să savurați aromele bogate și diversitatea strugurilor moldovenești în cadrul masterclass-ului cu tematica 10 ani de Revoluție a Vinului, cu participarea lui Robert Joseph, la data de 14 februarie 2024, orele 13:30, Hall 5.2, sala 3. Locația expoziției: HALL 5.2, STAND B161. Orar: 12-13 februarie 2024, 09:00 – 19:00, 14 februarie 2024, 09:00 – 17:00.

 

Dragi studenți din Republica Moldova care vă aflați la studii în Franța, vă invităm la o întâlnire cu Ambasadoarea Corina Călugăru și echipa ambasadei

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în Franța, Paris, 19 rue Henri Rochefort, 75017

CÂND: 18:00, 16 februarie, curent

CONTEXT: Discuțiile ne vor oferi posibilitatea de a împărtăși cunoștințe, experiențe și perspective, precum și oportunități de implicare în noi proiecte și diverse activități. Rugăm doritorii de a participa la acest eveniment să se înregistreze la adresa: http://[email protected], expediind următoarele informații: Numele, prenumele; Facultatea, Universitatea, nivelul de studii (licență, masterat, doctorat); Localitatea din Franța.

 

Alăturați-vă Alianței Lanțului de Valori Ecologice din Moldova (MOVCA) la cea mai importantă expoziție de produse ecologice din Europa, BIOFACH

UNDE: Nuremberg, Germania, Exhibition Center, Hala 4A, standul 4A-541

CÂND: 13-16 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul ultimilor ani, agricultura ecologică din Moldova a trecut printr-o transformare considerabilă, așa că în acest an suntem gata să prezentăm și noi produse procesate, inclusiv făinuri și uleiuri ecologice. Vizitați-ne la Biofach, deoarece prezentăm și suntem gata să vă spunem mai multe despre lumea ecologică din Moldova.
 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”

UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă

CÂND: 17:45, 19-29 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).

 

În cadrul programului Ambasada vine mai aproape de cetățeni, secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Northampton

UNDE: Northampton,76-92 Great Russell St, Northampton NN1 3BU

CÂND: 25 februarie, curent

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, buletin de identitate, consultații pe teme consulare etc. La etapa actuală nu vor fi perfectate la distanță titluri de călătorie şi pașapoarte pentru călătorii în străinătate. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected] Vă rugăm să vă programați până la data de 21 februarie 2024 la ora 17.00

 

În Finlanda va avea loc Forumul Change Makers, care se concentrează pe acțiuni comunitare orientate spre impact și pe comunicarea antrenantă pentru schimbare

UNDE: Finlanda

CÂND: 26 aprilie – 1 mai, curentCONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

Meroslava Parii
09/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii