AGENDA DE WEEKEND//17-18.02.2024

Meroslava Parii
16/02/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 17 FEBRUARIE

 

Devino Voluntar pentru o Zi – Filosofia în acțiune

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă astetăm să facem o vizită la adăpostul de animale Datcha. Prin intermediul acestei experiențe, prin implicarea și ajutorul acordat animalelor din adăpost, veți avea oportunitatea de a trăi o creștere personală autentică, veți deschide ușa către înțelegerea și cultivarea unor valori superioare, precum compasiunea și responsabilitatea. În timpul vizitei, vom hrăni numeroșii câini și pisici, îi vom peria și ne vom juca cu ei. De asemenea, vom socializa cu aceștia și îi vom plimba îndelungat, educându-i să meargă la lesă și crescându-le șansele de a fi adoptați. Deasemenea puteți ajuta prin donații cu produse sau mijloace financiare. Lista de produse necesare: Mâncare uscată pentru câini cu minim 20% proteine; Conserve pentru pisici; Pastile antiparazitare Dehinel sau Stronghold; Pături sau haine vechi; Fân.

 

Campionatul Deschis al municipiului Chișinău la Dans Modern și Cheerleading

UNDE: Teatrul „Ginta Latină”, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 09:00, 17-18 februarie, curent

CONTEXT: Campionatul deschis al municipiului Chișinău la Dans Modern şi Cheerleading este o competiție între cluburile membre ale federației, rezervată vârstei Copii, Juvenali, Juniori, Tineret și Adulți, cu clasificare individuală, între sportivii ce practică Dansul Modern în municipiul Chișinău și toate regiunile Republicii Moldova.

 

Antrenament de alergare by Red Bull

UNDE: Parcul Valea Morilor

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă anunțăm că Sporter organizează un antrenament de alergare dedicat pasionaților de sport. Mai mult decât atât, antrenamentul va fi condus de distinsa sportivă și antrenoare Natalia Zbirnea. Antrenamentul se va desfășura în parteneriat cu Red Bull și Wings Life World Run. Pentru a participa, nu aveți nevoie decât de dorința de a vă alătura și de încălțăminte sport confortabilă. Este un eveniment deschis pentru toți, indiferent de vârstă sau nivel de pregătire fizică.

 

FLL Challenge Moldova 2024. MasterPiece semifinala I

UNDE: Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Ediția MasterPiece este despre fuziunea dintre artă și tehnologie. Participanții vor explora cum aceste două domenii pot interacționa, creând soluții unice și imaginative la provocările din lumea reală. MasterPiece pune accentul pe un proiect de cercetare care se focusează pe problemele din lumea reală legate de artă și cultură. Acest lucru încurajează participanții să-și exprime creativitatea interioară și să conceapă soluții inovatoare pentru provocările societății.

 

Olimpiada zonală de Economie

UNDE: Academia de Studii Economice din Republica Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 10:00

 

Sesiune Regională a Parlamentului Tinerilor Europei Moldova

UNDE: Parlamentul Tinerilor Europei Moldova, str. Calea Ieșilor, 10B

CÂND: 10:00, 15-17 februarie, curent

CONTEXT: Prima Sesiune Regională a Parlamentului Tinerilor Europei Moldova este un eveniment ce va simula o conferință a Parlamentului European, cu tema „Valorile europene în zilele noastre”. Evenimentul are drept scop educația non-formală, promovarea valorilor europene și educarea tinerilor Republicii Moldova cu privire la cetățenia activă și luarea deciziilor.

 

Nikao Fight, ediția a 6-a

UNDE: Liceul Teoretic Dacia, st. Petru Zadnipru, 16/4

CÂND: 10:00

CONTEXT: Competiție de Sparring dedicată membrilor Clubului NIKAO cu vârsta de până la 12 ani. Participanții vor concura la proba SPARRING după regulile Taekwon-Do ITF. Toți sportivii vor fi divizați conform categoriilor de vârstă (Copii 5-6 ani, 7-8 ani, 9-10 ani, 11-12 ani), greutate și vor concura la proba Sparring; Sportivii vor fi separați și după nivelul de pregătire - avansați și începători. Regulile de concurs: Participanții în cadrul categoriei de vârstă și greutate vor fi divizați în grupuri a câte 4 unde vor concura fiecare cu fiecare și se vor acorda medalii și diplome de gradul 1, 2 și două de gradul 3.

 

Webinar: Soluționarea eficientă a problemelor în adolescență prin intermediul cardurilor metaforice

UNDE: Psihlogie. MD, bd. Dacia, 65

CÂND: 11:00

CONTEXT: Suntem dispuși să vorbim despre problemele noastre prietenilor, vecinilor, colegilor etc, dar atunci când ni se propune să descriem o problemă, se conectează mecanismele de apărare și fie ne blocăm, fie răspundem foarte confuz și evitant. Cum putem ocoli mecanismele de apărare? Unul din instrumente sunt cardurile metaforice. Abilităti dobândite: Explorarea categoriilor de probleme specifice adolescenței; Identificarea capacităților personale pentru soluționarea eficientă a problemelor; Exersarea abilităților de luare a deciziilor; Soluționarea problemelor prin intermediul cardurilor metaforice.

 

Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer cu Echipa Speranței

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00

CONTEXT: Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor cu Cancer, vă așteptăm să vă alăturați evenimentului nostru în cinstea micuților noștri eroi care au încheiat tratamentul lor. În cadrul acestui eveniment, avem pregătit un program captivant pentru toți participanții. Întâlnire cu asociația motocicliștilor - Vă invităm să participați la o ședință foto pe motociclete, un moment special care va marca deschiderea campaniei naționale pentru ajutorul copiilor cu oncologie. Alăturați-vă nouă pentru a sărbători curajul și reziliența copiilor noștri și pentru a lansa împreună această importantă campanie națională de sprijinire a copiilor cu cancer.

 

CI/CD Pipelines Workshop

UNDE: ISD Office, str. Bulgară, 33/1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Comunitatea DevOps din Moldova vă invită la un now workshop. De această dată, vom vorbi despre CI/CD. Eveniment realizat în cadrul Programului "Tech Clusters powered by MITP", cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

 

Spectacol: „Voia lui Vodă”

UNDE: Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, str. Maria Drăgan, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Fiecare dintre noi ştie că cel mai mare domnitor al nostru, Ştefan cel Mare, iubea foarte mult caii. Pleca în lupte pe cai puternici, foarte bine îngrijiţi. Un băieţel de la curtea domnească, Spiridon, iubeşte într-atât de mult caii, încât domnitorul îi încredinţează un lucru mare – să îngrijească de calul său. Dar Spirea-Spiridon mai e şi isteţ, într-atât de isteţ, încât îl sfătuieşte pe domnitor cum să câştige o luptă. Oare ce-a urzit Spiridon împotriva turcilor?… Bătălia e câştigată, iar „voia noastră”… s-a făcut! Orice copil, când creşte mare, poate deveni domnitor, ministru, preşedinte. E nevoie să fie isteţ ca Spirea şi, desigur,… norocos.

 

Spectacol: „Aventurile celor Trei Purceluși”

UNDE: Cinematograful „Odeon”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: Aventurile celor Trei Purceluși se desfășoară în linba română și este un spectacol de animație inspirat din povestea clasică dar care reprezintă o combinație interesantă a subiectului dramatic cu cântecul, dansul și jocul implicând la maxim spectaorul, adică copii și părinții. Aveți posibilitatea prin prisma unei povești să participați direct la ceia ce se întâmplă pe scenă pentru că interacțiunea cu copiii este principalul scop al acestui tip de eveniment.

 

Atelier de confecționare a mărțisoarelor

UNDE: Hospices of Hope Moldova, oficiu 102, str. Gagarin, 10

CÂND: 12:00

CONTEXT: Hospices of Hope Moldova te provoacă să petreci weekendul mai interesant, combinând utilul cu plăcutul. Te invităm la atelierul nostru de confecționare a mărțișoarelor, unde vei avea posibilitatea să realizezi Mărțișoarele Speranței – mici simboluri ale primăverii, ce vor fi create pentru a oferi speranță persoanelor care au nevoie de ajutorul nostru. Scopul principal al acestei acțiuni de binefacere, fiind colectarea de fonduri în susținerea copiilor și adulților din Republica Moldova, ce suferă de cancer și alte boli incurabile grave. Alătură-te acestei inițiative frumoase și hai să dăruim speranță împreună.

 

Clubul de Carte la Librăriile Cartier

UNDE: Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, 126

CÂND: 13:00

CONTEXT: La următoarea ședință a clubului de carte diez și Librăriile Cartier vom discuta romanul „1979”, de scriitorul elvețian Christian Kracht. Romanul relatează despre un cuplu gay de nemți care merge în Iran în 1979 într-o încercare de a-și salva relația. Însă începe revoluția islamistă, are loc o turnură de evenimente care ne duc pe noi cititorii în cele din urmă într-un lagăr comunist în Tibet.

 

O Zi Librar cu Ghena Moroșanu

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 13:00

CONTEXT: Cu siguranță ai auzit, cel puțin, de filmul „Varvara”, dar știi cine a fost producătorul executiv? Ghena Moroșanu, cunoscut și Solomon – librarul Cartego de sâmbăta. Întrebat care este profesia lui, ne-a răspuns desfășurat: „Producător Film-Teatru, Actor, Acting, Coach, Scriitor, Poet, Cântăreț, Regizor. A învățat la Institutul de Film și Teatru Lee Strasberg, Los Angeles, și a trăit în SUA în perioada 2012-2023. Te așteptăm să-l cunoști pe Ghena Moroșanu și să descoperim ce mai citesc oamenii din industria filmului și a teatrului.

 

Quiz Artico Trivia

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: Descoperă-ți abilitățile intelectuale la Quiz Artico Trevia, un eveniment plin de provocări și entuziasm. Participă alături de prietenii tăi la competiții interactive de cultură generală, unde veți primi întrebări din domenii precum: logică, geografie, limba română, arte, științe, istorie, sport. Vor fi organizate runde atât în echipă, cât și individual.

 

Filmul „Memoria” la Sîngerei

UNDE: Sîngerei, Casa de Cultură

CÂND: 17:00

CONTEXT: Sinopsis: Edmund şi Mari se trezesc fiecare într-un oraş completamente străin, în afara timpului lor, în care fiecare om se comportă ca şi cum i-ar cunoaşte de-o viaţă, oraş pe care nu îl pot părăsi decât ca rezultat al hazardului. O loterie. “Oare vrem să ştim adevărul?” Un love story la graniţa dintre vis şi realitate ce evită excesele melodramatice prin meditaţia din jurul fricii noastre de necunoscut.

 

Spectacol: „Giselle”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd Ștefan cel Mare,152

CÂND: 17:00

CONTEXT: Baletul „Giselle” este una dintre cele mai iubite și clasice lucrări ale repertoriului de balet. Compus de Adolphe Adam și având premiera în 1841 la Paris, "Giselle" a devenit una dintre cele mai reprezentative creații ale epocii romantice în balet. „Giselle” spune povestea unei tinere și fragile fete de țară, Giselle, care este sedusă și abandonată de un nobil minciunos. Povestea are o combinație de romantism și dramă, cu elemente supranaturale. După ce Giselle moare de inimă frântă, baletul dezvăluie lumea misterioasă a Wilis, spirite ale femeilor nemuritoare și necunoscute, conduse de regina lor, Myrtha.

 

Expoziție: „Brutalism” de Radu Gușan

UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 18:00

CONTEXT: Suntem bucuroși să vă invităm la prima expoziție din acest an găzduită de Zpațiu, la care participă artistul vizual Radu Gușan cu proiectul „Brutalism”. Lucrarea propune o analiză vizuală a modului de viață din Europa Centrală și de Est după tranziția de la comunism la democrație, explorează fenomenul nostalgiei pentru epoca sovietică și își pune ca obiectiv reprezentarea unor canoane estetice caracteristice perioadei socialiste în dialog cu metodele contemporane de producție a lucrărilor. Proiectul explorează subiectul identității și modul în care aceasta evoluează, având la bază moștenirea culturală din perioada socialistă, și, tototată, își propune restabilirea idealurilor de frumusețe caracteristice acelei perioade.

 

Concert: BLUE la Chișinău

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT: Celebra trupă BLUE va cânta iubirea la Chișinău. În luna dragostei, vino să savurezi cele mai tari hituri ale trupei britanice BLUE, în cadrul turneului ”Greatest Hit”. BLUE, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite formații R&B, va interpreta LIVE melodiile ce le-au adus succes pe plan internațional și rămân a fi ascultate de milioane de oameni din întreaga lume.

 

Training: Performanță în acțiune: Ghidul Practic pentru Succes Organizațional

UNDE: Vaserole HR Training & Consultanță, str. Ialoveni, 94

CÂND: 18:00

CONTEXT: Un eveniment deosebit Performanță în Acțiune: Ghidul Practic pentru Succes Organizațional. Acest training se adresează în special Managerilor Resurselor Umane, Managerilor Superiori și Directorilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a atinge performanțe remarcabile în cadrul organizațiilor lor.

 

Expoziția „Top cele mai vechi ediții bibliofile”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 20 martie, curent

CONTEXT: Veți avea avea posibilitatea să descoperiți cele mai vechi autografe, scrieri istorice, hărți, note muzicale, fotografii, cărți poștale și poezii eminesciene din colecțiile secției Carte veche și rară a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Expoziția se află în incinta bibliotecii și poate fi vizitată în fiecare zi.

 

Proiecție de film: „Omul fără linia vieții”

UNDE: Bălți, Teatrul „Vasile Alecsandri”

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov, este un film bazat pe fapte reale. Producția cinematografică relatează istoria inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă, care în loc de faimă și recunoștință s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Cine se face vinovat: regimul inuman al lui Ceaușescu, traumele copilăriei sau însuși eroul?

 

Spectacol: „Banii, banii sau „Borsetca”

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: De când lumea și pământul, omul a fost obsedat de bani. Banul e ochiul dracului, se zice în popor. Acest ochi te urmărește pretutindeni… Sau poate tu îl urmărești? În noul spectacol de comedie de la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, ambele aspecte ale binomului om-ban sunt reale. Omul caută bani și banii îl caută pe om. Cum? Foarte simplu! Găsește omul o geantă cu bani - o borsetkă, vorba politicianului moldovean! - și nu știe cum să-i posede cu adevărat, pentru că banii nu se tăvălesc așa, pur și simplu, în drum; și apoi, unde-s banii acolo-i și mafia, teroriștii!… Până la urmă omul nu-i bucuros de norocul său și nici nu mai știe cum să scape de borsetkă… Să râzi și să plângi! Nu, publicul nu are de ce să plângă! El râde și se veselești din toată inima - e atât de bine și plăcut când nu tu ești pățitul!

 

Concert: Nervy la Chișinău

UNDE: Arena, str. Orheului, 130

CÂND: 19:00

CONTEXT: Trupa rock NERVY revine cu un mare concert în orașul Chișinău pentru a cânta melodiile îndrăgite, a uni și a crede în viitor. “Kofe “moi dryg”, “Battarei, “Glupaya”, “Samyi dorothy chelovek”, “Ne streylyai” și multe alte hituri care au inspirat generații vor suna cu o nouă energie și vor aminti că cel mai prețios lucru pe care îl avem este viața. Din toate concertele și alte câștiguri din timpul marelui război, trupa Nervy donează constant Ucrainei, atât Forțelor Armate ale Ucrainei, cât și pentru necesități umanitare. Recent, muzicienii au lansat piesa „Vtomivsya”, care reflectă starea internă a tuturor celor cărora le pasă de soarta Ucrainei. Acum, piesa face parte integră a playlist-ului din concerte. Trupa este condusă de oameni cu gânduri similare care rezonează cu principiile umanismului, bunăvoinței și de a ajuta pe ceilalți.

 

Eyedrops & Pinholes Tour

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:00

CONTEXT: Eyeholes și Pindrops, Holedrops și Eyepins, sau Pinholes și Eyedrops: două trupe în căutarea unei lumi mai bune, a adevărului (oricât ar fi el de subiectiv), și a unui strop de optimism. Două entități care își unesc forțele și slăbiciunile într-o plimbare inițiatică prin colțurile țării. Dacă Pinholes sunt atrași de metafore și în mod asumat dramatici, Eyedrops forțează un zâmbet și emană pragmatism oniric. Împreună, scăldați în starea generală de confuzie care definește o generație întreagă, vor căuta cele mai potrivite întrebări pentru răspunsurile deja livrate de alții.

 

Spectacol: „Prenumele”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „Prenumele” a avut ca punct de pornire comedia franceză „Le Prenom”, scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Patelliere, pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în anul 2010. Piesa de teatru a fost nominalizată la mai multe Premii „Molière”, fiind ulterior adaptată și pentru marile ecrane, primind 5 nominalizări la Premiile „César” în 2013. Regizoarea Daniela Burlaca montează o comedie de situații, recognoscibilă stilului Teatrului Geneza Art, cu mici accente de dramă, care merită văzută din plin. Subiectul piesei startează de la o glumă nevinovată, care declanșează situații comice și dezvăluiri flagrante.

 

DUMINICĂ 18 FEBRUARIE

 

FLL Challenge Moldova 2024 Master Piece – semifinala II

UNDE: Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Ediția MasterPiece este despre fuziunea dintre artă și tehnologie. Participanții vor explora cum aceste două domenii pot interacționa, creând soluții unice și imaginative la provocările din lumea reală. MasterPiece pune accentul pe un proiect de cercetare care se focusează pe problemele din lumea reală legate de artă și cultură. Acest lucru încurajează participanții să-și exprime creativitatea interioară și să conceapă soluții inovatoare pentru provocările societății.

 

Clubul de lectură și dezvoltare personală „Adolescenții la prezent”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 10:00

CONTEXT: Clubul de lectură și dezvoltare personală „Adolescenții la prezent” este destinat adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și reprezintă o oportunitate de a explora lumea cărților și de a-și dezvolta abilitățile personale într-un mediu prietenos și interactiv. Ce oferim:
Sesiuni de lectură: Vom explora o varietate de cărți, acoperind genuri literare diversificate, de la ficțiune la non-ficțiune, și vom organiza discuții animate pentru a împărtăși gândurile și impresiile noastre. Vom organiza ateliere și activități interactive menite să sprijine dezvoltarea personală a membrilor, abordând subiecte precum leadership, comunicare eficientă și gestionarea emoțiilor.
 

Club de discuții „Cărți și Creație”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00

CONTEXT: În cadrul clubului vom: explora universul cărților în diverse limbi; vom discuta despre cărți și personaje memorabile; vom transpune, prin creație, ideile, personajele din cărți în desene, obiecte handmade și în propriile povești; vom întâlni oameni interesanți din lumea cărților și nu doar; vom organiza jocuri și concursuri distractive și cognitive. La ckub pot participa copiii de la 7 la 12 ani.

 

Training: „Leadership, femei și pace”

UNDE: Centrul „Artico”, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 12:00

CONTEXT: Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă împreună cu Asociația pentru Drepturile Omului LEX XII te invită să participi la un eveniment special, Training ,, Leadership, femei și pace ". Acest training este conceput să ofere femeilor instrumentele și strategiile necesare pentru a-și dezvolta abilitățile de lider vizionar, respectat, care conduce cu empatie și autenticitate și pentru a naviga cu încredere în lumea leadership-ului.

 

Campionatul Republicii Moldova la Volei – Categoria de vârstă U19 - Ediția 2024

UNDE: Ungheni, Palatul de Cultură, Sala de sport

CÂND: 13:00

CONTEXT: Se vor întâlni echipele Ș.S.C.J – Ș.S. Strășeni

 

Clubul „Bookuriile Copilăriei”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 13:00

CONTEXT: Clubul „Book-uriile Copilăriei” este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani. Vă așteptăm în fiecare Duminică. În cadrul clubului se desfășoară: Ateliere de lectură; Ateliere de inițiere în limba engleză; Ateliere de desen; Eco-ateliere; Lecții de dans. Atelierele sunt organizate de adolescenți voluntari, utilizatori ai bibliotecii, cu sprijinul bibliotecarilor.
Sunt bineveniți să participe și părinții.

 

Lansare de Carte: „Baptiștii din România: Pionerii” – de Mihai Ciucă

UNDE: Libros Cafe, str. Vasile Alecsandri, 133

CÂND: 17:00

CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita la evenimentul de lansare dedicat cărții lui Mihai Ciucă, "Baptiștii din România: Pionierii".

 

Open Mic

UNDE: Standupovka, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 19:30

CONTEXT: Vină să vezi comedianții tăi preferați sau ieși pe scenă și verifică-te cât ești de amuzant.

 

Expoziție „Boul cuminte, Vulpea diplomată și ceilalți de la Donici...”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateeevici, 79

CÂND: Până la data de 26 martie, curent

CONTEXT: În cadrul expoziției puteți admira ilustrații în acuarelă cu personaje din fabulele lui Alecu Donici, realizate de pictorul-grafian Nicolae Curoșu.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Președinta Maia Sandu, îndeamnă cetățenii moldoveni să se înscrie la cursurile de învățare a limbii de stat: „Guvernul vă ajută să învățați limba română. Adulții care doresc să învețe limba română se pot înscrie la cursurile gratuite, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul Programului național de studiere a limbii române, lansat anul trecut”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile sunt destinate adulților care vor să-și perfecționeze cunoștințele de română, dar și celor care vor să învețe limba română de la zero și vor fi organizate în perioada martie - decembrie 2024, cu prezență fizică sau online. Doritorii se pot înscrie la cursuri prin completarea acestui formular online: http://bit.ly/programlimbaromana sau pot apela la numărul de telefon 068686004, în zilele de lucru, între orele 9:00 și 17:00.

 

Oficiul Avocatului Poporului anunță prelungirea concursului pentru ocuparea unei funcții publice de conducere

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Funcție publică vacantă: șef/șefă a Direcţiei promovarea drepturilor omului şi comunicare - o oportunitate de a contribui semnificativ la protecția și promovarea valorilor fundamentale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Institutul Cervantes din București, Centrul de Examene DELE, Universitatea de Stat din Moldova, Facultateta de Litere USM, anunță începerea înscrierii pentru examenele DELE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 3 aprilie, curent

CONTEXT: Sesiunea va avea loc: 17-18 mai, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova oferă un stagiu de practică plătit pentru tinerii absolvenți în cadrul Secției Politică, Presă și Informare

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 24 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii privind modalitatea de înscriere în program pot fi găsite pe site-ul instituției: https://europa.eu/!QwyNXx

 

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, anunță înscrierea candidaților pentru acumularea minimului curricular inițial în vederea continuării studiilor superioare la ciclul II, master, la un program diferit de domeniul de formare profesională din cadrul studiilor de licență

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 martie, curent

CONTEXT: Pentru persoanele care doresc să-și continue studiile de master într-un domeniu diferit de studiile la licență; (circulara MEC Nr.04/1-09/3885 din 05.09.2022). Minimul curricular inițial vizează promovarea disciplinelor fundamentale și de specialitate aferente programului de studii pentru care se optează (30 credite de studiu). Minimul curricular poate fi acumulat în perioada februarie – iunie 2024. Actele pot fi sepuse la Centrul de Formare Continuă și Leadership din cadrul UPSC: str. Ion Creangă, 1, bloc 4, birou 7. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcțiil publice vacante din cadrul aparatului central

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii găsiți la următorul link:http://https://shorturl.at/fxQT3

 

Centrul Municipal de Tineret Chișinău anunță angajarea specialiștilor principali în mai multe funcții vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Cei interesați de funcțiile vacante, pot accesa mai multe informații pe: https://chisinauedu.md/functii-vacante/

 

SABIT continuă  înregistrarea candidaților pentru programul "Energia curată pentru Eurasia 2024”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 februarie, curent

CONTEXT: Pot participa reprezentanți ai organizațiilor implicate în dezvoltarea energiei curate, precum și responsabili de activități din acest domeniu, cum ar fi funcționari de stat, reprezentanți ai agențiilor de reglementare, conducători sau manageri de top ai companiilor energetice sau de generare sau de utilități publice, cadre universitare și academice (șefi de secții) precum și operatori de rețea. Perioada programului: 26 aprilie – 11 mai, 2024. Programul include deplasarea la Washington DC și vizitarea târgului Clean Power din Minneapolis, statul Minnesota. Înregistrați-vă accesând https://sabit.smapply.us/ Pentru mai multe informații despre SABIT accesați: https://www.trade.gov/sabit-program

 

Baroul Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreaux du ressort de la cour d’appel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 aprilie, curent

CONTEXT: Stagiul internațional este un curs de formare destinat tinerilor avocați străini, care vorbesc fluent limba franceză și care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Acest program va avea loc în Octombrie – Noiembrie 2024 ( 8 săptămâni) și va reuni avocații într-un mediu internațional, oferindu-le oportunitatea de a compara practicile și de a stabili legături durabile de colaborare. Persoanele interesate se pot înregistra pe următoarea pagină web: https://www.avocatparis.org/stage-international Pentru mai multe detalii, puteți contacta organizatorii la adresa de e-mail: http://[email protected].

 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Culturii și Oficiul Național al Turismului anunță o nouă ediție a concursului internațional Best Tourism Villages

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 martie, ora 16:00

CONTEXT: Prin intermediul concursului sunt identificate anual exemple remarcabile de destinații rurale. Astfel, localitățile rurale din Republica Moldova au oportunitatea de a face parte din rețeaua satelor turistice la nivel mondial. Misiunea proiectului constă în promovarea turismului rural, a peisajelor, a culturii și a activităților asociate acestora. Cele mai importante obiective ale programului sunt: promovarea metodelor de utilizare și păstrare eficientă a resurselor naturale; reducerea deșeurilor; promovarea inovațiilor; îmbunătățirea accesului la finanțe și investiții. Pentru mai multe detalii la adresa: http://alexandrina.valean@turism,gov.md

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected] 

 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, lansează consultări publice pe marginea proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală Satul European, pentru anii 2024-2028

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Programul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor prin implementarea proiectelor de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare, de instalare a iluminatului public, construcția sau reparația clădirilor publice, dar și atragerea investițiilor în localitățile din țară. Așteptăm propunerile dumneavoastră la adresa: [email protected] sau la numărul de contact 022-250-553.

 

Peste 4000 de profesori din instituțiile de învățământ general din întreaga țară își vor dezvolta competențele în cadrul ediției II a Programului Național „Investim în profesori”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile de formare continuă sunt gratuite și se vor desfășura în perioada aprilie – decembrie 2024, atât în instituțiile de învățământ general selectate, cât și online. Pentru a participa la program, managerii instituțiilor de învățământ trebuie să completeze un formular conform structurii furnizate până pe data de 23 februarie 2024, accesând următorul link: https://bit.ly/investim_in_profesori. Menționăm că numărul minim de cadre didactice care vor fi implicate în programul de formare este de 20 de persoane per instituție.

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Concurs pentru studenți – „Maratonul Excel”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 martie, curent, ora 16:30

CONTEXT: Concursul va avea loc la 22-23 martie 2024. Pentru mai multe detalii, vă adresați la Decanatul Facultății ASEM-Facultatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică, Prodecan Olga Chicu, bloc B, birou 401, e-mail: http://[email protected] Pentru mai multe detalii: https://ase.md/concurs-pentru-studenti-maratonul-excel/

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cooperare cu GIZ Moldova implementează Programul “Partnering in Business with Germany” al Ministerului Federal pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice din Germania

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 martie, curent

CONTEXT: Programul prevede: Un curs de pregătire Academia Exportatorilor a candidaților; Un stagiu de 6 săptămâni online cu centre de instruire notorii din Germania; O vizita de 2 saptamini în Germania; Follow-up și networking între absolvenții Programului din 19 țări participante; Activități pentru absolvenții Programului, seminare, conferințe, mese rotunde, etc. Pentru mai multe detalii accesați următorul link: http://https://chamber.md/programul-de-pregatire-si.../

 

Departamentul de cooperare internațională și Centrul universitar francofon al USM invită cercetătorii și cadrele didactice să răspundă apelului „Susținerea echipelor de cercetare în Europa centrală și orientală – RESCI ECO”, lansat de Agenția universitară a Francofoniei (AUF)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent, ora 24:00, ora de la București

CONTEXT: Acest proiect este inițiat sub egida celei de-a 30-a aniversări a AUF ECO și își propune să consolideze capacitățile echipelor de cercetători pe următoarele dimensiuni: Cercetare: strategie, organizare, laboratoare etc. Inovare în activitățile științifice: valorificare, parteneriate, transfer etc. Internaționalizare: cooperare, vizibilitate etc. Sinergia echipelor de cercetare: conectare, parteneriate etc. Pentru mai multe detalii AICI Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni lansează ediția a II-a a Expoziției-concurs de creație artistică „Ungheni și orașele înfrățite”. Genericul din acest an este: „Hai să ne cunoaștem – imagini din orașul meu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 iunie, curent

CONTEXT: Adresa poștală la care pot fi trimise lucrările: Primăria Municipiului Ungheni, birou 205, str. Națională 7.

 

Cerere de candidaturi pentru funcționari publici și oficiali guvernamentali din Republica Moldova, cu accent pe Administrarea Justiției și Instituțiile Democratice

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 17 martie, curent

CONTEXT: Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Administration of Justice and Democratic Institutions", care va avea loc atât online, în perioada 15-26 aprilie 2024, cât și în persoană, în perioada 10-21 iunie 2024. Aplicarea este deschisă pe http://https://www.nhc.nl/matrarolt/ Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance: http://https://www.nhc.nl/about/

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” contractează companie care va achiziționa, instala și implementa sistemul de monitorizare, control/comandă și achiziție de date (SCADA) pentru municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 martie, curent,ora 16:30

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI


Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează despre lansarea procesului de recepționare a dosarelor de solicitare a subvențiilor pentru măsurile complementare a anului curent

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 30 septembrie, curent

CONTEXT: Astfel, solicitanții pasibili subvenționării sunt: fermierii, grupurile de producători agricoli, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, organizațiile profesionale din domeniul agricol, organizația din domeniul cercetării și inovării și instituția de învățământ cu profil agroindustrial. În cadrul prezentei forme de subvenționare sunt eligibile costurile suportate începând cu data de 1 octombrie a anului precedent celui de depunere a cererii de subvenționare și în anul depunerii cererii de subvenționare. Astfel, informăm solicitanții că pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA - https://aipa.gov.md/.../ghid-solicitant-subventii...

 

Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC, anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de formare și 1 bursă de predare (5 zile, pentru semestrul II al anului academic 2023-2024) la Universitatea Valahia din Târgoviște

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent

CONTEXT: Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF, la http://[email protected] Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: http://https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Primăria orașului Floreşti lansează concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Primăria or. Floreşti informează, că în perioada 15 februarie – 25 martie 2024 cetățenii orașului pot depune propuneri de proiecte finanțate din Bugetul local, Decizia Consiliului пr.08/01 din 15.12.2023 Cu privire la aprobarea bugetului orăşenesc pentru anul 2024. Propunerile de proiecte completate conform cerintelor stabilite în Regulament, pot fi depuse pe suport de hârtie în incinta primăriei Floreşti, biroul 19, et.1, sau pot fi expediate la adresa: http://[email protected]

 

Festival – concurs „Poezia-n vers de dor” – ediția a VII-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 martie, curent

CONTEXT: Invităm elevii claselor a V-a – a XII -a să expedieze o poezie (creație proprie). De Ziua Internațională a Poeziei 21 martie 2024 ora 10:00, va avea loc evenimentul de premiere a celor mai bune creații în Sala de Festivități a Universității de Stat „A. P. Hașdeu”din Cahul. Persoana de contact – Alexandra Hanganu – http://[email protected]

 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii https://unibuc.ro/apel-la-contributii-pentru-cea-de-a.../...

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, participă la cea de-a 60-a ediție a Munich Security Conference

UNDE: Munich

CÂND: 16-18 februarie, curent

CONTEXT: Agenda ediției din acest an va include discuții pe marginea rolului Europei în securitate și apărare, consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, noi viziuni asupra ordinii globale, implicațiile schimbărilor climatice în materie de securitate și altele. Evenimentul va reuni peste 50 de șefi de stat și de guvern și mai mult de 100 de miniștri din întreaga lume. În marja conferinței, vicepremierul Popșoi va avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologi, parlamentari și șefi de organizații internaționale. Discuțiile vor viza aspecte de actualitate ale agendei internaționale, inclusiv vulnerabilitățile generate de contextul global actual, oportunitățile de fortificare a colaborării bilaterale, precum și parcursul european al țării noastre.

 

Lotul naţional de lupte greco-romane al Republicii Moldova participă la Campionatul European

UNDE: România

CÂND: 12-18 februarie, curent

 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

Întrunire cu diaspora GA

UNDE: SUA, Lawrenceville First Baptist Church, 165 S Clayton Str, Lawrenceville, GA 30046

CÂND: 10:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Anunțăm că Ambasada Republicii Moldova în SUA, invită la o întrunire cu Ambasadorul Vioel Ursu. Sun invitați moldovenii din Atlanta, Georgia și împrejurimi.

 

Ambasada Republicii Moldova, Ambasada României și Institutul Cultural Român la Londra organizează un atelier de creație dedicat copiilor cu prilejul celebrării Mărțișorului.

UNDE: Londra, SediulICR Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH

CÂND: 11:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Copiii din comunitățile noastre vor avea oportunitatea să confecționeze mărțișoare și să afle despre această frumoasă tradiție care vestește începutul primăverii. Atelierul va fi coordonat de cadrele didactice care predau cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școli britanice, desfășurat în UK de Institutul Limbii Române. Pentru a participa, vă rugăm să trimiteți un e-mail cu numele dumneavoastră și al/ale copilului/copiilor la adresa de events: http://[email protected]

 

Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”

UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă

CÂND: 17:45, 19-29 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).

 

În cadrul programului Ambasada vine mai aproape de cetățeni, secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Northampton

UNDE: Northampton,76-92 Great Russell St, Northampton NN1 3BU

CÂND: 25 februarie, curent

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, buletin de identitate, consultații pe teme consulare etc. La etapa actuală nu vor fi perfectate la distanță titluri de călătorie şi pașapoarte pentru călătorii în străinătate. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected] Vă rugăm să vă programați până la data de 21 februarie 2024 la ora 17.00

 

În Finlanda va avea loc Forumul Change Makers, care se concentrează pe acțiuni comunitare orientate spre impact și pe comunicarea antrenantă pentru schimbare

UNDE: Finlanda

CÂND: 26 aprilie – 1 mai, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

Meroslava Parii
16/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii