AGENDA DE WEEKEND//20-21.01.2024

Meroslava Parii
19/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 20 IANUARIE

 

Training „Managementul proiectelor”

UNDE: Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat Moldova-Polonia, str. Meșterul Manole, 12/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Reprezentanții ONG-urilor și întreprinderilor mici sunt invitați să participe la trainingul organizat de Asociația "Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat Moldova-Polonia" pe tema "Managementul proiectelor". Instruirea va include subiecte precum: "Cum să ne ajutăm reciproc în cadrul proiectului": logica și modul de gândire a proiectelor în procesele de dezvoltare a unei organizații sau afaceri; principalele secțiuni ale unui proiect și etapele de dezvoltare a acestuia; metode de finanțare și realizare a proiectelor; implementarea; monitorizarea și evaluarea proiectelor.
Mentor - Marina Albu, președinte al Asociației obștești "Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova", doctor în administrație publică.

 

Seminar Național

UNDE: Taekwon-Do National Center, str. Ion Creangă, 68/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Seminarul va fi dedicat dezvoltăriii compartimentelor Spiritual, Sparring și Arbitraj. Condiții de participare: gradul + 3 kup; + 13 ani. Lucrurile necesare: dobok, echipament, caiet de notițe, sticla cu apă.
 

ICE Arena

UNDE: Arena, str. Calea Orheiului, 130

CÂND: 10:00, 20-31 ianuarie, curent

CONTEXT: Ice Arena oferă vizitatorilor o experiență unică și bucurie de la adevărata magie a iernii. Infrastructura modernă și suprafața de gheață de calitate creează condiții ideale pentru patinaj artistic, hochei sau simple plimbări distractive cu familia și prietenii, oferă posibilitatea pentru distracții de iarnă, este și un loc excelent pentru evenimente de familie sau chiar petreceri corporative. Cu zone de odihnă și divertisment confortabile, food court și instructori profesioniști, patinoarul oferă o experiență completă pentru vizitatori de toate vârstele și nivelele de abilități.

 

Hawaii Summwe Vibes – Aquafest

UNDE: Arena Chișinău, str. Calea Ieșilor, 19

CÂND: 10:00, 20-21 ianuarie, curent

CONTEXT: Fii gata pentru cel mai captivant dans de pe litorar exotic - limbo, cocktail-uri cu arome tropicale, muzică atmosferică și distracție hawaiană pură. Nu uita să iei costumul de baie și să te alături nouă în acest weekend plin de voie bună. Show exclusiv în program: Barmen show; Jacuzzi în aer liber; Sauna, hammam, SPA. Pentru cei mici: Tobogane acvatice; Pistă cu bariere pe apă;
Spumă party; Animatori.

 

Spectacol Interactiv de Animație pentru copii „Scufița Roșie”

UNDE: Odeon, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: Scufița Roșie se desfășoară în limba română și este un spectacol de animație pentru copii prezentat de echipa Planeta Clounellla într-un format netradițional pentru scena clasică.
Subiectul dramatic nu urmărește povestea clasică, el este completat de cântece, dansuri și jocuri interactive cu spectatorii iar decorul, efectele de lumină și ecranul pe care se proiectează divesre secvențe video și imagini întregește ideia acestui tip de eveniment. Aveți posibilitatea prin intermediul acestei povești să participați direct la ceia ce se întâmplă pe scenă pentru că accentual primordial este interacțiunea cu copiii.

 

Masterclass – Engleza prin Design și Programare pentru copii de la 7-9 ani

UNDE: iHUB, str. 31 August 1989, 78

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă așteptăm cu entuziasm la o zi de învățare distractivă pentru copiii voștri (7-9 ani). Descoperiți engleza prin jocuri, design și programare, alături de experiențe VR și AR captivante. Din program: Engleza prin Design și Programare; Jocuri Educaționale Interactive; Experiențe VR și Bonus - Resurse educaționale exclusive.

 

Curs de prim ajutor avansat

UNDE: Synevo, str. Miron Costin, 13/1

CÂND: 12:00

CONTEXT: Viața este una imprevizibilă și situații de urgență pot apărea oricând. O intervenție făcută corect în primele momente poate face diferență între viață și moarte. Manevrele de prim ajutor sunt vitale, doar că puțini oameni știu ce să facă. Platforma de educație pentru sănătate “MedClub” te invită la un curs avansat de prim ajutor premedical, unde vei învăța: Ce înseamnă examenul primar și acțiuni esențiale de ajutor primar premedical; Ce trebuie să faci în cazul unui înec cu alimente sau lichide la adulți și copii; Măsuri de prim ajutor în cazul rănilor și hemoragiilor; Cum să recunoști un atac de cord sau un atac vascular cerebral și ce măsuri de prim ajutor aplici; Cum să procedezi în cazul arsurilor, alergiilor, șocului anafilactic sau crizei de astm bronșic ș.a.

 

Spectacol: „Pomponica”

UNDE: Orașul Bălți, Teatrul „Vasile Alecsandri”

CÂND: 12:00

CONTEXT: Cele mai frumoase povești pe care le întâlnim în copilărie sunt cele care ne istorisesc despre prietenia dintre om și animal. De aici se trag și cele mai valoroase învățăminte despre loialitate, încredere și dragoste necondiționată. Pomponica este o maimuțică hazlie, care prin fantezie îl face pe omul din menajerie să devină, alături de ea, părtaș la diferite aventuri de călătorie. Dincolo de aspectele periculoase ale întâmplărilor, omul și maimuțica devin prieteni, iar atașamentul Pomponicăi față de oameni rămâne cea mai pură expresie a fidelității și afecțiunii. Un spectacol din care învățăm empatia față de lumea animală.

 

O Zi Librar cu Victoria Filip

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 13:00

 

Activități de petrecere a timpului liber la Centrul Municipal de Tineret

UNDE: Centrul Municipal de Tineret, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 13:00, 15:00, 17:00. Din program: Escalarea Everestului; Discuții fără tabu; Cinema cu TINErii. Participarea gratuită.

 

Maker Camp Chișinău: „Radio Control Cars” 2024

UNDE: Tekwill, FabLab, str. Studenților, 9/11

CÂND: 15:30, 19-21 ianuarie, curent

CONTEXT: La Maker Winter Camp: Radio Control Cars, veți explora arta construirii și programării mașinilor cu control radio. Oportunitatea de a transforma idei creative în realitate vă așteaptă în această experiență captivantă, unde tehnologia se împletește cu creativitate. Maker Summer Camp nu este doar despre construirea și programarea mașinilor, ci și despre bucuria de a petrece timp împreună într-un mediu plin de entuziasm și energie.

 

Caravana Filmelor Brave – Fălești

UNDE: Orașul Fălești, Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”

CÂND: 20 - 21 ianuarie, curent

CONTEXT: 20 ianuarie, 16:00 – Drumul Războiului; 21 ianuarie, 16:00 – Carbon.

 

Proiecție de film „Denial”

UNDE: America House, str. Bănulescu Bodoni, 27

CÂND: 16:00

CONTEXT: America House Chișinău invită toți pasionații de film și istorie la proiecția filmului "Denial". Această dramă biografică relatează bătălia juridică a lui Deborah E. Lipstadt (Rachel Weisz) pentru adevărul istoric împotriva lui David Irving (Timothy Spall), care a acuzat-o de calomnie atunci când l-a declarat negator al Holocaustului. În sistemul juridic englez, în cazurile de calomnie, sarcina probei revine acuzatului, prin urmare, a fost sarcina lui Lipstadt și a echipei sale juridice, condusă de Richard Rampton (Tom Wilkinson), să dovedească adevărul esențial că Holocaustul a avut loc. Filmul a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film britanic al anului" la Premiile BAFTA și la selecția oficială la Festivalul Internațional de Film de la Toronto.

 

Movie-n Artico

UNDE: Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 16:00

CONTEXT: Clubul Voluntarilor Artico organizează o nouă ediție în cadrul proiectului ”Movie'n ARTICO", în cadrul căruia vom viziona filmul "Uncharted", care aduce în fața ecranului o poveste plină de acțiune, mister și aventură. Nathan Drake, în căutarea unei comori mitice, trebuie să navigheze prin locuri periculoase, să rezolve enigme complicate și să se confrunte cu adversari formidabili. Însă, pe măsură ce dezvăluie secretele comorii, descoperă și aspecte ale propriei sale identități.

 

Oportunități unice și inovatoare în lumea imobiliară și a investițiilor

UNDE: V-Continental Business Center, bd. Dimitrie Cantemir, 5/4

CÂND: 17:00

CONTEXT: Evenimentul este organizat de PIM - Premium Invest Management. Veți avea ocazia unică de a cunoaște serviciile noastre de primă clasă și de a discuta cu echipa noastră de experți în cadrul unei prezentări speciale. Evenimentul va include o prezentare specială și informativă despre oportunitățile actuale de pe piața imobiliară și de investiții, discuții interactive și networking exclusiv. Veți avea privilegiul de a obține informații valoroase și de a stabili contacte importante în lumea proprietății și a investițiilor. Suntem încrezători că veți găsi prezentarea noastră extrem de valoroasă.

 

Film „Memoria” la Bălți

UNDE: Orașul Bălți, Palatul Municipal de Cultură

CÂND: 17:00

CONTEXT: Edmund şi Mari se trezesc fiecare într-un oraş completamente străin, în afara timpului lor, în care fiecare om se comportă ca şi cum i-ar cunoaşte de-o viaţă, oraş pe care nu îl pot părăsi decât ca rezultat al hazardului. O loterie. “Oare vrem să ştim adevărul?” Un love story la graniţa dintre vis şi realitate ce evită excesele melodramatice prin meditaţia din jurul fricii noastre de necunoscut.

 

Expoziția „Top cele mai vechi ediții bibliofile”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 20 martie, curent

CONTEXT: Veți avea avea posibilitatea să descoperiți cele mai vechi autografe, scrieri istorice, hărți, note muzicale, fotografii, cărți poștale și poezii eminesciene din colecțiile secției Carte veche și rară a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Expoziția se află în incinta bibliotecii și poate fi vizitată în fiecare zi.

 

Regia transport electric din Chisinău invită locuitorii si oaspetii capitalei in vizită la "Muzeul Gloria Muncii, al RTEC", unde se deapănă istoria transportului care a circulat pe străzile Chisinăului

UNDE: RTEC, str.Mitropolit Dosoftei, 146

CÂND: De luni până vineri, intre orele 9:00-16.00

CONTEXT: O clădire cu trei etaje, ornată cu cărămida, construită in anii 1913-1916, situată la intersectia străzilor Columna si Mihai Viteazul, astăzi vine să dezvăluie, in amănunte cum s-au depănat anii din istoria transportului public electric.

 

„Vertigo” – Alfred Hitchcock

UNDE: Teatru Radical str. Columna, 145

CÂND: 18:00

CONTEXT: Acest film e ca un vin de colecție: în ediția din 1998 a listei 100 de ani...100 de filme publicate de American Film Institute el ocupa locul 61. În anul 2007 AFI a reînnoit lista și Vertigo s-a ridicat pe locul 9. În 2012 Vertigo a fost numit "cel mai bun film al tuturor timpurilor" de către revista Sight & Sound și a detronat filmul lui Orson Welles, Cetățeanul Kane.

 

Spectacol în Premieră „August” de Tracy Letts

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectatorii vor asista la o reuniune de familie. Într-un august torid, Violet, o mamă bolnavă, alarmată de dispariția soțului său, Beverly Weston, își cheamă copiii și sora să revină acasă, în ținutul arid și bântuit de tornade, din Oklahoma. Un text faimos despre reversul întunecat al relațiilor de familie, despre coșmarul toxic în care ne putem scufunda în absența empatiei, a căldurii sufletești, despre înstrăinare și ambiții, despre ne-iubire și egoism. Premiera mondială a spectacolului „AUGUST: Osage County” a fost prezentată în iunie 2007 de Steppenwolf Theatre Company, Chicago, IL; Martha Lavey, director artistic, David Hawkanson, director executiv.

 

Spectacol „Unchiul Vanea” de Anton Cehov

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: „Unchiul Vania” oferă o critică subtilă a normelor sociale și a așteptărilor vremii sale. Personajele, reprezentând diferite clase sociale, reflectă problemele mai ample ale disparității de clasă și provocările cu care se confruntă indivizii în navigarea așteptărilor societăți și care a rezistat ca un clasic în lumea teatrului. Explorarea sa a naturii umane, portretizarea sa realistă a personajelor și amestecul său magistral de tragedie și comedie continuă să rezoneze cu publicul și să inspire producții de pe tot globul. Nu în zadar este jucată și astăzi.

 

Spectacol „Matca” de Marin Sorescu

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:30

CONTEXT: Cuvântul ne leagă. De aceea Sorescu ne dezvăluie prin Irina, că toate bucuriile sunt legate între ele. Sinp și cred că suntem creați pentru conexiune. Fie cî murim, fie că ne naștem, sau renaștem. Cuvântul nu va muri nicioadată. Viață și moarte, realitate și imaginar, iubire și speranță, credință și ofrandă. Respingere sau coexistență – în singurătate...sau împreună.

 

Spectacol: „Revizorul” de Nikolai Gogol

UNDE: Teatrul Național Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Piesa „Revizorul”, capodoperă a literaturii dramatice universale, este o satirp, o comedie de moravuri, de demascare a birocrației și corupției, care face parte din categoria textelor mereu actuale, a căror contemporanietate nu se degradează în timp. Este o caricatură literară a defectelor umane, ce va rămân mereu actuală atâta timp câr va exista societatea umană „Cu cât adevărurile sunt mai înalte, cu atât trebuie să fim mai atenți cu ele...Altfel se vor transforma în lucruri comune, iar lucrurile comune nu mai sunt crezute!”.

 

Stand Up Tematic

UNDE: Standupovka, str. Alexei Șciusev, 93

CÂND: 19:30

CONTEXT: Stand Up Tematic - este formatul unde comedianții mai experimentați își vor dedica monologurile în mare parte unei anumite teme.

 

DUMINICĂ 21 IANUARIE

 

Primul antrenament a pregătitor pentru Rubicon 2024 Chișinău-București

UNDE: Simpals. Str. Calea Orhreiului, 28/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Alăturați-vă primului antrenament de pregătire pentru Rubicon 2024 Chișinău – București. Participanții sunt invitați să parcurgă o distanță totală de 32 de km, împărțiți în 3 etape. De asemenea la antrenament veți înțelege logica desfășurării evenimentului. Alergarea se va desfășura într-o coloană unitară, menținând un ritm constant de 6:30 min/km.Veniți să vă testați rezistența și să vă alăturați acestei experiențe de antrenament colectiv, pregătindu-vă pentru provocările viitoare ale Rubicon 2024.

 

Club de discuții „Cărți și creație”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Crenagă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00

CONTEXT: În cadrul clubului vom: explora universul cărților în diverse limbi; vom discuta despre cărți și personaje memorabile; vom transpune, prin creație, ideile, personajele din cărți în desene, obiecte handmade și în propriile povești; vom întâlni oameni interesanți din lumea cărților și nu doar; vom organiza jocuri și concursuri distractive și cognitive.

 

Clubul „Book-urile Copilîriei”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. 32 August 2989, 121

CÂND: 13:00

CONTEXT: Din program: Ateliere de lectură; Ateliere de inițieie în limba engleză; Ateliere de desen; Eco-ateliere; Lecții de dans. Atelierele sunt organizate de adolescenți voluntari, utilizatori ai bibliotecii, cu sprijinul bibliotecarilor. Sunt bineveniți să participe și părinții.

 

Bingo

UNDE: Artico, bd, Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: Clubul Voluntarilor Artico, organizează prima ediție a evenimentului ,,Bingo”. Drept instrument principal va fi cântecul. Bingo este un joc intelectual, de noroc, care are scopul de a dezvolta atenția și socializarea între participanți.

 

Spectacol: „Oscar și Tanti Roz”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 17:30

CONTEXT: Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul ştie că va muri. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Întregul spectacol este un vârtej de emoții amestecate: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul.

 

Spectacol: „Casa” după Maxim Gorki

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un spectacol dur, neordinar și, în același timp, emoționant. "De fapt, ce sunt visele? Le are, cu siguranță, fiecare dintre noi. Și toți își doresc să și le vadă realizate. Dar ce urmează atunci când visele se destramă, când nu mai există nici puteri, nici dorință de a merge înainte, când constați că pentru orice vis trebuie să plătești un preț, uneori mult prea mare? Iar fericirea începe să se asocieze mai mult cu un „mit” – frumos, dar intangibil. Posibil ca atunci oamenii să se transforme în animale și, hămesiți și lacomi, devin capabili să-l sfâșie pe oricine, numai să-și satisfacă această foame malefică și să-și umple golul din interior.

 

Spectacol: „Sonata Lunii”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Sonata Lunii”, un spectacol inspirat din filmul ,,Dineu cu vecinii de sus” și adaptat pe scena de teatru de către regizoarea Daniela Burlaca. Este o poveste cu patru personaje multiplicate, care reprezintă vecinii de jos și de sus. Vecinii de jos sunt împreună de mulți ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relaţia lor. Într-o seară de vineri, vecinii de sus, puțin mai tineri decât ei, vor veni în ospeție. Ce nu ştiu gazdele este că această seară se va transforma pe neaşteptate într-o orchestră de emoții neacordate. Muzică clasică, teme picante, situații provocatoare care pun în evidență problema cuplului de la relația de dragoste până la experiența în sex. O comedie 18+ care te va ține pe val.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, curent

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI 

 

Inspectoratul Social de Stat anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent

CONTEXT: Funcțiile sunt următoarele: Inspector superior (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector superior (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Inspector (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Sspecialist principal (fpe), Secția acreditare. Pentru mai multe detalii AICI

 

A demarat înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Camera de Comerț și Industie din Republica Moldova în parteneriat cu Creditreform din România invită agenții economici la seminarul online ”Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerii”, care va avea loc la data de 23 ianuarie 2024, ora 10:00 – 13:00 pe platforma online ZOOM

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 ianuarie, curent

CONTEXT: Pentru înregistrare – accesați linkul https://shorturl.at/jBOP1 Pentru informații suplimentare și confirmări, vă puteți adresa la CCI RM. Persoană responsabilă Inga Leonteanu http://[email protected], 022222626.

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, invită companiile specializate să participe la licitația publică privind achiziționarea echipamentului specializat pentru pentru organizarea cursurilor de instruire

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 ianuarie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Oferta financiară și oferta tehnică va include descrierea bunurilor propuse și specificațiile tehnice (poate fi indicat și un link cu imaginea produsului oferit și alte detalii), prețul unitar și prețul total în MDL cu TVA inclus, termenul de livrare, termenul de garanție, cât și alte acte pentru prezentare conform Caietului de sarcini https://chamber.md/anunt-de-achizitii/ Dosarele de aplicare vor fi depuse până la data de 26 ianuarie, ora 17:00 la adresa de e-mail [email protected], cu mențiunea „Echipament IT – CCI a RM”. Ofertele incomplete sau transmise după termenul indicat mai sus nu vor fi acceptate.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie -17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului investițional. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță consultări publice asupra proiectului hotărârii Guvernului cu privire la Consiliul național coordonator în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței în familie

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ianuarie, curent

CONTEXT: Până pe 25 ianuarie curent, accesați platforma particip.gov.md și lăsați comentariile și sugestiile dumneavoastră referitoare la proiectul hotărârii de Guvern. Proiectul a fost elaborat pentru a consolida mecanismului instituțional de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie, centrat pe nevoile victimelor. Mai multe detalii AICI

 

Săptămâna Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universitat Berlin) – Săptămâna a 12-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Secția Relații Inernaționale și Managementul Proiectelor a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” anunță despre inițierea procedurii de selecție a candidaților pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul celei de-a 12-a Săptămâni a Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024. La concurs, pot participa titulari ai UPSC de la departamentele și subdiviziunile: Comunicare și Marketing Instituțional, Servicii de Dezvoltare Profesională Continuă, Bibliotecă Universitară, Inovații, Relații Internaționale. Toate dosarele vor fi depuse online, iar rezultatele selecției vă vor fi comunicate prin e-mail, la începutul lunii martie. Pentru detalii aplicare AICI

 

Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformei https://iswint.ro/

 

A fost dat startul concursului de selectare a participantelor și participanților pentru cea de-a patra ediție a Programului PromoTE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 ianuarie, curent, ora 23:59

CONTEXT: Concursul este deschis pentru tinerele și tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani (elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici etc.), care manifestă interes pentru domeniile programului. PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului. Pentru mai multe detalii AICI

 

Apel deschis pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova pentru a deveni membri la lucrările Comitetului Economic și Social European (CESE)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ainuarie, curent

CONTEXT: CESE oferă oportunitatea de a deveni parte a procesului consultativ al Comitetului Economic și Social European în 2024. Pentru mai multe detalii AICI

 

Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI 
 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova dorește să recruteze o persoană cu experiență și foarte motivată pentru a lucra în cadrul Secției de cooperare în calitate de secretar

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 21 ianuarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: O descriere a postului și informații privind modalitatea de aplicare sunt disponibile pe site-ul nostru https://bit.ly/3SlfVdT
 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării organizează Moldova Cybersecurity Forum 2024

CONTEXT: La prima ediție din acest an, vom asista la lansarea Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică și Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, instituții care vor avea un rol esențial în prevenirea amenințărilor cibernetice. În cadrul forumului, ne propunem să construim o platformă de dialog între specialiștii din domeniul securității cibernetice, atât din țară, cât și din afară. Evenimentul va avea un program consistent, cu paneluri de discuții, prezentări remarcabile de la speakeri internaționali și sesiuni interactive de networking. Pentru a participa la forum, completează formularul de înscriere AICI
 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis de angajare a unei persoane calificate pentru poziția vacantă de reporter(ă) al/a portalului Stopfals.md

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 ianuarie, curent

CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Adresa electronică http://[email protected]  Pentru informații suplimentare 022 22 09 96, 022 22 09 95.

 

Fundația SOROS Moldova angajează manager sau manageră de comunicare, part-time pentru proiectul Servicii sociale mai bune (Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum:http://https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.
 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul;
comunicarea pe platforma http://https://elearning.ansa.gov.md prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M.
Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI
 

Ambasada Ungariei în Republica Moldova informează despre Programul de burse a Universității de Servicii Publice Ludovika, Ungaria pentru profesori

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul oferă oportunitatea schimbului de idei cu membrii comunității academice, cercetători și experți din Europa Centrală și de Est și permite lectorilor vizitatori să susțină prelegeri publice, să participe la ateliere și la discuții profesionale organizate de facultățile gazdă sau institutele de cercetare. Informații cu privire la condițiile de participare la programul de burse al Universtății de Servicii Publice Ludovika puteți găsiți AICI

 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare:http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent

CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova participă la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), care are loc în cadrul Săptămânii Verzi
UNDE: Berlin, Germania

CÂND: 19-28 ianuarie, curent

CONTEXT: Deschiderea oficială a forumului are loc pe 19 ianuarie curent, unde urmează să se întâlnesc în jur de 200 de miniștri ai agriculturii și secretari de stat. GFFA este organizat de Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, fiind recunoscută în lume drept cea mai importantă conferință internațională focusată pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare. Vor fi analizate subiecte referitoare la securitatea alimentară, sustenabilitate, inovații, comerț internațional cu produse agricole etc. Pentru țara noastră este o șansă în plus de a stabili și consolida relațiile cu alte țări și cu organizații internaționale, în vederea dezvoltării parteneriatelor strategice. Tot la Berlin, Republica Moldova participă și în cadrul celei mai cunoscute expoziții din sectorul agroalimentar.

 

Vizita de lucru la Berlin a Viceprim-ministrului, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea

UNDE: Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Gotlandstrasse 16, 10439

CÂND: 19:30, 20 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă aducem la cunoştinţă că, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, va avea loc întâlnirea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania. Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze la adresa electronică:http://[email protected], cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact. Din cauza spațiului redus, accesul la eveniment va fi asigurat în ordinea primirii solicitărilor de înregistrare. Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.

 

Republica Moldova este prezentă la târgul internațional de turism Matka Travel Fair 2024 cu un stand de țară

UNDE: Helsinki, Finlanda

CÂND: 18-21 ianuarie, 2024

CONTEXT: Anul acesta, delegația Republicii Moldova este compusă din reprezentanți al Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova. În cadrul expoziției, participanții vor promova Agenda de Evenimente 2024 care conține 40 de evenimente culturale și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, culturale, kayaking.Vă așteptăm cu drag la standul nostru de țară - stand 6K90.

 

Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM , Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali AICI

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice [email protected] sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected]

 

Continuăm seria de discuții online despre activismul civic al tinerilor din diaspora

UNDE: Online

CÂND: 28 ianuarie, curent

CONTEXT: De data aceasta, cea care va conversa cu tinerii din diaspora despre implicare și activism civic, este Paula Erizanu, scriitoare, jurnalistă și laureata mai multor premii literare. Invităm toți tinerii activi din diaspora să se înscrie pentru a putea participa la discuția planificată, accesând linkul: https://bit.ly/47C39N7

 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

Meroslava Parii
19/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii