AGENDA DE WEEKEND//27-28.01.2024

Meroslava Parii
26/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 27 IANUARIE

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă, 27 ianuarie 2024, între orele 07:30 – 16:00, va fi suspendat parțial traficul rutier pe str. Petru Movilă, tronsonul: Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Alexei Șciusev, pe str. Serghei Lazo, tronsonul: str. Sfântul Andrei și str. Columna, pe str. Alexandru cel Bun, tronsonul: str. Sfatul Țării și str. Serghei Lazo. Măsura este luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor silvotehnice de curățare, defrișare și elagaj a arborilor.

 

Performanță în Acțiune: Ghidul Practic pentru Succes Organizațional

UNDE: Vaserole HR Training & Consultanță, str. Ialoveni, 94

CÂND: 09:00

CONTEXT: Acest training se adresează în special Managerilor Resurselor Umane, Managerilor Superiori și Directorilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a atinge performanțe remarcabile în cadrul organizațiilor lor. Ce vei învăța și practica în cadrul Training-ului: Arhitectura sistemului de management a performanței; Stabilirea obiectivelor și Indicatori cheie de performanță (KPI) pentru orice funcție din cadrul organizației; Evaluarea și monitorizarea performanței.

 

Particularități în dezvoltarea abilităților sociale la copiii cu autism

UNDE: Centrul de Asistență Psihopedagogică ”EDUGENIC”, str. Grenoble, 128A

CÂND: 10:00

CONTEXT: Tematica cursului: Cum percep copiii cu TSA nevoia de socializare și regulile sociale; Atașamentul și prietenia; Modalități de interacțiune eficientă cu persoanele cu autism; Rutina și ritualurile ca parte integrantă a abilităților sociale. Evenimentul este destinat părinților, psihopedagogilor, educatorilor, studenților, asistenților personali și tuturor celor care vor să-i înțeleagă și, prin asta, să fie mai de ajutor copiilor cu autism. Formator: Vasile Pitel, psihopedagog, coordonator Centrul de Asistență Psihopedagogică "EDUGENIC".

 

Cupa de Iarnă a Federației de Sporturi Nautice din Republica Moldova, ediția a II-a

UNDE: Școala sportivă nr. 11

CÂND: 10:00

CONTEXT: Scopul şi obiective: Popularizarea înotului sportiv; Creșterea experienței sportive; Stimularea muncii sportive de masă; Identificarea sportivilor promițători; Сonsolidarea legăturilor de prietenie între școlile și cluburile sportive. Desfășurarea competițiilor este efectuată de către Federația Independentă de Sporturi Nautice din Republica Moldova. La competiții participă sportivii școlilor și cluburilor sportive din orașe și raioane, care sunt membri ai Federației Independente de Sporturi Nautice din Republica Moldova (FISN) 2024. Se admit participanți care dețin cel puțin categoria a II-a sportivă.

 

Conferința municipală „Rolul educației pentru pace și dezvoltare sustenabilă prin incluziune, echitate și oportunități de învățare pe tot parcursul vieții”

UNDE: UPSC, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința va include: Plenara cu invitați speciali: Experți în domeniul educației, incluziunii și dezvoltării sustenabile vor aborda subiecte legate de rolul educației în promovarea păcii, echității și oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții. Ateliere tematice: Participanții vor lua parte la ateliere tematice interactive, unde se vor discuta și dezvolta idei legate de incluziune, echitate și modalități de îmbunătățire a procesului educațional. Expoziție de proiecte educaționale: Va fi organizată o expoziție unde vor fi prezentate proiecte educaționale inovatoare și exemple de bune practici din domeniu.

 

Legal Breakfast cu Elena Babei

UNDE: Cafeneaua Naringi, str. Alexandru cel Bun, 83

CÂND: 10:00

CONTEXT: Legal Breakfast este un eveniment dedicat explorării provocărilor și oportunităților în domeniul justiției. Este întâlnirea care te menține la curent cu schimbările din industrie, unde poți construi relații profesionale și poți beneficia de experiența și cunoștințele colegilor din domeniul juridic. Ascultând experiențele altor profesioniști, poți câștiga perspective noi asupra circumstanțelor și soluțiilor întâlnite în practică. Invitat Special: Elena Belei, conf. un. dt. în drept, Șef Departament Drept Procedural, Universitatea de Stat din Moldova, care va împărți cu noi secretul reușitelor și provocarea echilibrului între viața personală și carieră.

 

Ziua ușilor deschise – Fertilizare în Vitro Medpark

UNDE: Medpark International Hospital, str. Andrei Doga, 24

CÂND: 11:00

CONTEXT: Descoperiți echipa dedicată care a adus bucurie în viața a peste 4000 de cupluri, depășind obstacolele infertilității. Medici reproductologi și embriologi cu o expertiză vastă vor aborda în mod deschis subiectul Fertilizării In Vitro. Ne propunem să: Dezbatem miturile; Discutăm despre noutățile în FIV; Aducem în prim-plan cifrele care contează: o analiză detaliată a datelor statistice în Fertilizarea In Vitro.

 

Vladimara Scuash Tour III 2024

UNDE: Padel & Squash City, str. Pan Halippa, 3

CÂND: 12:00

 

Atelier: Art Therapy. Questzalcoalt – Prometeul Aztecilor

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 12:00

CONTEXT: Atelierul va cuprinde; Prezentarea istoriei mistice a poporului Aztec, legenda și simbolismul din spatele lui Quetzalcoatl, precum și al altor zeități mezoamericane importante;Expoziție de basoreliefuri și carte despre cultura și filosofia aztecă; Instruire în arta picturii murale, modul de pregătire a suprafeței de pictură și utilizarea culorilor de ulei; Crearea propriei capodopere pe care o veți lua acasă; Toate materialele necesare vor fi furnizate la atelier.

 

Clubul de Carte Diez-Librăriile Cartier

UNDE: Librăria din Centru, bd. Șfetan cel Mare, 126

CÂND: 13:00

CONTEXT: Prima ședință a clubului de carte și Librăriile Cartier din 2024 marchează și un an de întâlniri lunare cu pasionații de literatură. Pentru că din noul an ne-am gândit să alternăm între cărțile autohtone și cele universale, am decis să vă propunem spre lectură romanul „Zăpada”, de Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

 

Spectacolul muzical în cadrul Proiectului socio-cultural de weekend „Dialog între generații”

UNDE: Palatul de Cultură al Feroviarilor, bd. Decebal, 2

CÂND: 14:00

 

Play with Us

UNDE: Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: Abilități, camaraderie în echipă, interes și descoperire de noi cunoștințe. Aceasta este atmosfera vibrantă pe care o vei experimenta la evenimentul "Play with Us", organizat cu pasiune de Clubul Voluntarilor ARTICO. În cadrul primei ediții din 2024, te invităm să te alături și să explorezi o varietate de jocuri captivante, precum: Strategia Monopoly - o provocare a schimburilor comerciale rapide cu proprietăți, oferind lecții prețioase despre valoarea banilor și cum să-i gestionăm cu responsabilitate, totul într-un cadru de gândire strategică. Distracție fără limite cu UNO - un joc popular de cărți care dezvoltă răbdarea, observația, analiza, îmbunătățește concentrarea și stimulează imaginația și creativitatea.

 

Curs de desenn – Portret

UNDE: Studioul „7 culori ale Fericirii”, str. Pușkin, 22

CÂND: 15:00

CONTEXT: Doriți să învățați a desena un portret, dar nu știti cu ce să incepeți. Vă propunem un curs intensiv - la care în 5 lecții veți învăța corect să construiți portretul și proporțiile feții.
Aparte vom studia construirea feții din diverse poziții (față,3/4, profil) si construirea (ochilor,nasului,gurei și urechilor). La sfîrșitul cursului veți cunoaște diverse modaități de a desena portretul din diverse poziții. Aceste cursuri vă vor ajuta să evoluați individual în construirea corectă a portretului și sunt destinate pentru adolescenți de la 9 la 16 ani, care au dorința de a studia construcția portretului.

 

Proiecție de film: „Fatalistul”, „Paradisul pierdut”, „Ne sărutăm?”

UNDE: Tuurnul de Apă, str. Alexei Mateevici, 60A

CÂND: 15:30

CONTEXT: Regizoarea Corina Cihan invită locuitorii capitalei să vizioneze trei scurtmetraje locale. În cadrul evenimentului, va fi prezentată o proiecție de film cu o abordare cinematică îndrăzneață, pe alocuri fatalistă dar, sensibilă. Filmele au fost produse din sursele financiare ale regizoarei, iar unul din scurtmetraje și-a făcut debutul în cadrul festivalului de film studențesc „Debut”, la cinematograful Odeon.
 

Hackathonul „Nistru TruthBridge”

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 15:30

CONTEXT: Transparency International-Moldova și PNUD, în cadrul unui proiect finanțat de Fondul ONU pentru Consolidarea Păcii, vă invită la hackathonul „Nistru TruthBridge” - eveniment dedicat dezvoltării instrumentelor digitale inovatoare pentru prevenirea și combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură. Scopul hackathonului: Dezvoltarea de instrumente digitale pentru identificarea, prevenirea și combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură. La eveniment sunt așteptați participanți de pe ambele maluri ale Nistrului. Veți avea posibilitatea să interacționați cu mentori experimentați și să faceți schimb de idei cu profesioniștii din domeniu.

 

Concert Educativ – Sonata Lunii

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 16:00

CONTEXT: Din program: Sonata Lunii și Beethoven și Mozrt la Viena. Participă elevii de la instituțțile de învățământ muzical.

 

Expoziție de acuarelă „Peisajul și Așzări. Iași-Chișinău”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 29 februarie, curent

CONTEXT: În fiecare an, la 24 ianuarie, românii de pretutindeni marchează Unirea Principatelor Române din anul 1859, numită Mica Unire, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Pentru a reitera importanța acestul eveniment, care a marcat identitatea națională din Basarabia, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Salonul de Artă, în cadrul căruia va fi vernisată expoziția de acuarelă a aritștilor plastici Anatol Gherasimov și Mădălin Țibichi „Peisajul și Așezări. Iași-Chișinău”. Expoziția cuprinde circa 40 de lucrări cu peisaje și așezări ce reprezintă spațiul geografic al Moldovei istorice, care au fost executate în tabere de creație între anii 2015 – 2023.

 

Expoziție „Boul cuminte, Vulpea diplomată și ceilalți de la Donici...”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateeevici, 79

CÂND: Până la data de 26 martie, curent

CONTEXT: În cadrul expoziției puteți admira ilustrații în acuarelă cu personaje din fabulele lui Alecu Donici, realizate de pictorul-grafian Nicolae Curoșu.

 

în perioada 22 – 31 ianuarie 2024, se va desfășura Săptămâna Memoriei Holocaustului în municipiul Chișinău. Această săptămână este dedicată conștientizării și sensibilizării tinerilor cu privire la tragedia Holocaustului, marcând astfel Ziua Internațională de comemorare a victimelor acestui eveniment istoric pe 27 ianuarie. În cadrul Săptămânii Memoriei Holocaustului vor fi desfășurate: conferințe, mese rotunde, vizionarea și discuții în baza filmelor documentare, concursuri de eseuri, flash-moburi, expoziții de desene, expoziții de fotografii, sesiuni de informare, ore de lectură organizate în instituțiile de învățământ, biblioteci, excursii la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Monumentul Victimelor Ghetoului Evreiesc, distribuirea pliantelor etc.

 

Frankenstein – nașterea horrorului clasic

UNDE: Teatrul Radical, str, Mitropolit Dososftei, 122

CÂND: 18:00

CONTEXT: Realizat în 1931, filmul este una dintre cele mai influente adaptări ale poveștii lui Frankenstein și a contribuit semnificativ la consolidarea mitului monstrului Frankenstein în cultura populară. Acest film a redefinit genul horror și a stabilit standardele pentru creațiile ce au urmat. Inspirat de romanul lui Mary Shelley, "Frankenstein" aduce la viață povestea legendară a unui om de știință nebun care încearcă să dea viață morții. Interpretarea impresionantă a lui Boris Karloff în rolul monstrului a devenit emblematică, creând o icoana a cinematografiei. Veți fi martorii nașterii unui clasic, un film ce a rezistat trecerii timpului și care continua să fascineze și să terorizeze generații de spectatori.

 

De Ziua lui Mozart

UNDE: Sala cu Orgă, 81

CÂND: 18:30

CONTEXT: În concert: Orchestra Națională de Cameră, Corul Național de Cameră condus de Ilona Stepanm dirijor Cristian Florea. Solistă Vera Karner, clarinet, Austria. Din program: Simfonia în Re major, Concertul de clarinet în La major, Misa în Do major.

 

Spectacol: „Arta Conviețuirii”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Sentimentul de frustrare în relație de cuplu constituie tema centrală a acestei comedii. Totul începe în salonul familiei Vallon, unde soseşte cuplul Reille, al căror băiat l-a lovit cu un băț pe Bruno Vallon, lăsându-l fără doi dinți. Începutul conversaţiei dintre părinţi este diplomatic și civilizat, în încercarea de a păstra bunele maniere și respectul reciproc. Treptat însă totul degenerează într-o confruntare agresivă, în urma căreia toate nemulţumirile vieţii de cuplu ies la suprafaţă.

 

Spctacol: „Înfricoșător misterul lui Gogol”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 19:00

CONTEXT: Cel mai greu lucru în viață este să reziști tentației. Dar oare pocăința îl salvează întotdeauna pe om de pedeapsa cerească? Ce se întâmplă când credința în Dumnezeu nu este suficient de puternică, iar vrăjitoarea care a venit la tine în noapte, prea ispititoare? Cea mai mistică poveste, despre cele mai profunde și întunecate colțuri ale sufletului uman, va fi prezentată de către teatrul ucrainean modern „Premiera”.

 

Spectacol: „Surorile Boleyn” și „Elisabeta”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 19:00, 27-28 ianuarie, curent

CONTEXT: Pornind de la o perioadă care a stat la baza multor cărți și filme, fiind una plină de evenimente fără precedent în istoria Angliei – PARTEA I, reprezintă povestea celor două surori Boleyn, Anna și Mary. Subiectul descrie rivalitatea dintre femei-surori și lupta lor pentru dragostea și favorurile regelui Henric al VIII-lea. O lucrare despre intrigă, trădare, despre poziția femeii într-o lume în care nu poate lua nici o decizie. PARTEA II-a este continuarea subiectelor istorice care o reprezintă în totalitate pe regina Elisabeta I – fiica regelui Henric al VIII-lea cu Anna Boleyn. Elisabeta I a fost cea mai mare regină a Angliei din toate timpurile, cea care a domnit 45 de ani și a reușit să unească o națiune sfâșiată de conflicte. Elisabeta aduce legenda ”Regina-fecioară”. Vă invităm să vedeți un spectacol, despre arta de a fi unică prin putere și convingere.
 

DUMINICĂ 28 IANUARIE

 

Long run

UNDE: Parcul La Izvor, pararea de la aleea centrală

CÂND: 09:00

CONTEXT: Participarea la acest eveniment este deschis pentru toți care doresc să-și petreacă antrenamentul împreună cu echipa iRun.

 

Clubul Conversațional de limba engleză

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00

CONTEXT: Programul "Clubul Conversațional de limba engleză" este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani și reprezintă o oportunitate minunată de a dezvolta dragostea pentru lectură și literatura engleză, și de a explora lumea cărților scrise în această limbă. În cadrul Clubului, vom organiza: Discuții despre autori și cărți din literatura scrisă în limba engleză; Ateliere de creație, în care copiii vor avea posibilitatea să deseneze, să scrie povești sau să creeze propriile cărți; Vom aduce invitați speciali, autori sau vorbitori nativi, care vor împărtăși povești și experiențe de lectură cu copiii; Vom desfășura jocuri distractive și concursuri legate de lumea cărților, pentru a face lectura și învățarea amuzante.

 

Spectacol: „Peripețiile lui Prepeleac”

UNDE: Odeon, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 14:00

CONTEXT: Dănilă Prepeleac ne invită în lumea lui de poveste. O aventură nemaipomenită unde pe parcursul spectacolului copiii vor participa activ, contribuind la desfășurarea poveștii interacționând cu personajele. "Peripețiile lui Prepeleac" este un spectacol care promovează valorile autentice, creativitatea și spiritul de echipă. Este o oportunitate excelentă pentru a petrece timp de calitate cu întreaga familie.

 

Spectacol: „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ceaikovski

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 16:00

CONTEXT: „Spărgătorul de Nuci”, balet clasic în două acte De Piotr Ceaikovski, este o bijuterie a artei scenice, considerat unul dintre cele mai iubite și celebre spectacole de acest gen. Povestea fermecătoare, inspirată de basmul lui E.T.A. Hoffmann și adaptată de Alexandre Dumas, prinde viață într-o interpretare captivantă sub îndrumarea celebrului coregraf, Iurii Grigorovici. "Spărgătorul de nuci" este sinonim cu sărbătorile de iarnă, cu tradiția și eleganța baletului clasic. Acest spectacol atemporar a câștigat inimile publicului din întreaga lume și a devenit o parte esențială a sezonului festiv. Coregrafia expresivă a lui Grigorovici și muzica impresionantă a lui Ceaikovski transformă această poveste într-o experiență artistică ce rămâne vie în memoria spectatorilor.

 

Spectacol: „Poveste de Crăciun”

UNDE: Teatrul Naţional Eugene Ionesco, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: În pragul sărbătorilor de Crăciun, Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit și obsedat de profit, este vizitat de trei Spirite, care îi invocă trecutul, prezentul și viitorul înspăimântător, care îl așteaptă dacă va continua să fie lacom, insensibil și lipsit de compasiune. Spiritele îl ajută pe Scroodge să înțeleagă deșertăciunea agonisirii fără sfârșit a bunurilor și să devină conștient de povara păcatelor sale. Transformarea interioară a lui Scrooge îl apropie de oameni, iar iertarea și generozitatea îl eliberează de cătușele sufocante ale avuției – iată un adevărat miracol care se petrece în noaptea de Crăciun. Spectacolul „Poveste de Crăciun” este dedicat tuturor celor care cred în povești.

 

Concert – Nino Katamadze

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 19:00

CONTEXT: Palatul Național „Nicolae Sulac”, va ospita unul dintre cei mai emoționanți și creativi reprezentanți ai direcției jazz a muzicii mondiale, care va uni Moldova și Georgia într-un flux cultural incredibil. Nino Katamadze este prima voce a Georgiei, o cântăreață de renume mondial, ale cărei spectacole fac mereu săli pline. Nino nu trebuie doar ascultată, ci și văzută și simțită, pentru că munca ei este o fuziune unică de voce, muzică și plasticitate, un amestec de jazz și blues, rock, psihedelic și world music, cântă în georgiană, dar limba ei principală este muzica. E ca și cum ți-ar citi gândurile și ți-ar răspunde în propria ei limbă. "Singura limbă universală pe care toată lumea o înțelege și care nu are nevoie de traducere, această limbă este creativitatea. - spune Katamadze.

 

Open Mic

UNDE: Str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 19:30

CONTEXT: Vină să vezi comedianții tăi preferați sau ieși pe scenă și verifică-te cât ești de amuzant.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de învățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected] 

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” contractează companie care va achiziționa și instala echipamente pentru dezvoltarea Sistemului de Monitorizare Video în municipiile Cahul și Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie,curent, ora 16:30

CONTEXT: Condițiile concursului pot fi accesate AICI


Concurs pentru selectarea membrului titular din partea Republicii Moldova la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI)

TERMEN LIMITĂ DE APLICRE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Dosarele pot fi depuse fizic, în plic, la sediul Ministerului Justiției, str. 31 August 1989, 82, birou 128, prin poștă sau prin email: http://[email protected] Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Energiei, în parteneriat cu USAID Moldova prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), invită tinerii și tinerele din Moldova să participe la RUNDA II a Programului Powering Moldova’s Future – Young Professional Internship

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Acest program de stagiu plătit oferă tinerilor oportunitatea de a obține cunoștințe practice, de a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și de a interacționa cu profesioniști din sectorul energetic. Stagiarii vor beneficia de o bursă lunară și de o adeverință oficială care să ateste finalizarea stagiului. Mai multe detalii AICI

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Anunț de selectare a participanților la MACFRUT 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Asociația „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală), anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Macfrut 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 mai 2024, la Rimini, Italia în cadrul standului de țară: Moldova un gust deosebit. Anul acesta, expoziția va găzdui un simpozion internațional axat pe producerea și comercializarea strugurilor de masă. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum: programe genetice de ameliorare și soiuri noi potrivite pentru diverse medii; sisteme de cultivare și protecție; inovații privind tehnicile de precizie; soluții de păstrare, prelucrare și management al calității post-recoltare; aspecte comerciale, piețe de desfacere și preferințe ale consumatorilor. Pentru detalii accesați AICI

 

Camera de Comerț și Industrie din Republica \moldova, este în căutare de prestator care va oferi servicii de traducere în cadrul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), proiectul este implementat de GIZ Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, ora 17:00

CONTEXT: Propunerile pot fi prezentate în limba română sau engleză conform Termenilor de referință la adresa de e-mail http://[email protected] Propunerile incomplete sau transmise după termenul indicat mai sus nu vor fi acceptate.

 

Comisia Electorală Centrală anunță concurs de angajare pentru funcțiile de controlor de stat superior și consultant superior care vor contribui la realizarea atribuțiilor Comisiei privind monitorizarea, analiza, verificarea și controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii e-mail: ihttp://[email protected] Telefon: +373 22 578 991

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, curent

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI
 

Inspectoratul Social de Stat anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent

CONTEXT: Funcțiile sunt următoarele: Inspector superior (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector superior (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Inspector (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Sspecialist principal (fpe), Secția acreditare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link:http://https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie -17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului investițional. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

 

Săptămâna Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universitat Berlin) – Săptămâna a 12-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Secția Relații Inernaționale și Managementul Proiectelor a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” anunță despre inițierea procedurii de selecție a candidaților pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul celei de-a 12-a Săptămâni a Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024. La concurs, pot participa titulari ai UPSC de la departamentele și subdiviziunile: Comunicare și Marketing Instituțional, Servicii de Dezvoltare Profesională Continuă, Bibliotecă Universitară, Inovații, Relații Internaționale. Toate dosarele vor fi depuse online, iar rezultatele selecției vă vor fi comunicate prin e-mail, la începutul lunii martie. Pentru detalii aplicare AICI

 

Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformei https://iswint.ro/

 

A fost dat startul concursului de selectare a participantelor și participanților pentru cea de-a patra ediție a Programului PromoTE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 ianuarie, curent, ora 23:59

CONTEXT: Concursul este deschis pentru tinerele și tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani (elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici etc.), care manifestă interes pentru domeniile programului. PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului. Pentru mai multe detalii AICI

 

Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI 

 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării organizează Moldova Cybersecurity Forum 2024

CONTEXT: La prima ediție din acest an, vom asista la lansarea Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică și Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, instituții care vor avea un rol esențial în prevenirea amenințărilor cibernetice. În cadrul forumului, ne propunem să construim o platformă de dialog între specialiștii din domeniul securității cibernetice, atât din țară, cât și din afară. Evenimentul va avea un program consistent, cu paneluri de discuții, prezentări remarcabile de la speakeri internaționali și sesiuni interactive de networking. Pentru a participa la forum, completează formularul de înscriere AICI
 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum:http://https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.
 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M. Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI
 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare:http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent

CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova participă la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), care are loc în cadrul Săptămânii Verzi
UNDE: Berlin, Germania

CÂND: 19-28 ianuarie, curent

CONTEXT: În cadrul Forumului se întâlnesc în jur de 200 de miniștri ai agriculturii și secretari de stat. GFFA este organizat de Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, fiind recunoscută în lume drept cea mai importantă conferință internațională focusată pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare. Vor fi analizate subiecte referitoare la securitatea alimentară, sustenabilitate, inovații, comerț internațional cu produse agricole etc. Pentru țara noastră este o șansă în plus de a stabili și consolida relațiile cu alte țări și cu organizații internaționale, în vederea dezvoltării parteneriatelor strategice. Tot la Berlin, Republica Moldova participă și în cadrul celei mai cunoscute expoziții din sectorul agroalimentar.

 

Republica Moldova participă la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM , Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara.

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice [email protected] sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546.

 

Continuăm seria de discuții online despre activismul civic al tinerilor din diaspora

UNDE: Online

CÂND: 28 ianuarie, curent

CONTEXT: De data aceasta, cea care va conversa cu tinerii din diaspora despre implicare și activism civic, este Paula Erizanu, scriitoare, jurnalistă și laureata mai multor premii literare.

Invităm toți tinerii activi din diaspora să se înscrie pentru a putea participa la discuția planificată, accesând linkul:http://https://bit.ly/47C39N7

 

Invităm toți doritorii  la un concert susținut de talentata violonistă Ana-Maria Advahov, câștigătoarea Premiului “Ehrbar Preis der Goldenen Note 2023”

UNDE: Viena, Ausria, Ehrbar Saal, Mühlgasse 30, A-1040 Wien

CÂND: 19:30, 31 ianuarie, curent

 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie

Meroslava Parii
26/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii