AGENDA ZILEI//10.01.2024

Meroslava Parii
09/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Serviciile municipale de profil continuă să activeze la deszăpezirea străzilor centrale și secundare, a trotuarelor și în stațiile de așteptare a transportului public, în curțile de blocuri, precum și pe accesele spre suburbii. Rămâne în continuare dificil de a interveni pe trotuarele înguste, scări de acces în pante și căile de acces spre unele curți deoarece toată munca se face manual de angajații regiilor locative. Pe această cale, îndemnăm locuitorii Capitalei să fie înțelegători și prudenți pe străzi, persistă pericolul aruncare pe ghețuș, în contextul în care până la începerea ninsorii a plouat și s-a format polei. E de menționat că, la această oră, pe străzile capitalei, se circulă în condiții de iarnă, iar automobiliștii sunt îndemnați să evite străzile în pante. În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii urbei sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 10 ianuarie 2024

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Conferință de presă organizată de un grup unionist cu tema „Reunirea – cale legală de integrare europeană a Republicii Moldova, integrarea directă a acesteia în UE - cale ilegală”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 10 ianuarie 2024

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă susținută de Președintele Platformei Moldova, Irina Vlah, cu tema „Între interesul național și interesul electoral. Inițiativa Platformei Moldova cu privire la referendumul lui Maia Sandu”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă organizată de AO „Părinți Solidari” cu tema „Politicile antisociale ale Primăriei mun. Chișinău și impactul negativ al acestora asupra copiilor”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 12:00

 

Concurs de desene ,,Eroii Edinețului”

UNDE: Primăria orașului Edineț

CÂND: 12:00, 10-14 ianuarie, 2024

CONTEXT: Copiii sunt așteptați să lase imaginația să zboare și să creeze supereroi/eroi pentru orașul Edineț. Acești eroi speciali ar trebui să reflecte spiritul comunității și să se implice în protejarea orașului într-un mod cu adevărat special. Toate desenele participante vor fi expuse într-o expoziție pe holul Primăriei. Trei desene remarcabile, selectate în urma evaluării, vor primi premii speciale și vor fi recunoscute public în cadrul unei ceremonii în ziua de 14 ianuarie, cu ocazia Zilei Orașului.

 

Curs de limba engleză

UNDE: Free English Moldova, str. Vasile Alecsandri, 41/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: Suntem din Statele Unite ale Americii și vrem să vă ajutăm să creșteți în capacitatea dumneavoastră de limba engleză. Cursul este gratuit.

 

Master Class: Rapoarte Financiare

UNDE: DoubleCase, str. Vasile Alecsandri, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT: În cadrul Master Class-ului din această săptămână vom discuta despre o temă extrem de interesantă care ne pregătește multe posibilități în 2024 – Rapoartele Financiare. De această dată vom analiza cum să deducem aceste schimbări și care este sursa principală de informație cu referire la acestea.

 

Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine

UNDE: Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crengă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: Până la data de 26 martie, 2024

CONTEXT: Vă invităm să explorați lumea descoperirilor și inovațiilor la Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine. Expoziția este perfectă pentru elevii claselor primare, gimnaziale, liceale, studenți și oricine este interesat de știință. Ce veți găsi la Expoziție? 11 exponate interactive care demonstrează legile fizicii, inclusiv Legea lui Bernoulli, lui Arhimede și Prima lege a lui Newton. Oportunitatea de a învăța prin experiență directă și de a participa la un quest captivant pentru consolidarea cunoștințelor. Toate exponatele sunt proiectate de ingineri autohtoni și produse în Republica Moldova.

 

"Regia transport electric" din Chisinău invită locuitorii si oaspetii capitalei in vizită la "Muzeul Gloria Muncii, al RTEC", unde se deapănă istoria transportului care a circulat pe străzile Chisinăului

UNDE: RTEC, str.Mitropolit Dosoftei, 146

CÂND: De luni până vineri, intre orele 9:00-16.00

CONTEXT: O clădire cu trei etaje, ornată cu cărămida, construită in anii 1913-1916, situată la intersectia străzilor Columna si Mihai Viteazul, astăzi vine să dezvăluie, in amănunte cum s-au depănat anii din istoria transportului public electric.

 

Webinar: Cum prevenim depresia în mediul școlar

UNDE: Psihologie.Md, bd. Dacia, 65

CÂND: 18:00

CONTEXT: Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 73 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar. Abilităti dobândite: Identificarea cauzelor depresiei; Enumerarea simptomelor depresiei; Evaluarea depresiei prin diverse instrumente psihologice; Explorarea metodelor, tehnicilor și procedeelor de prevenire a depresiei în mediul școlar.

 

Spectacol „Elixirul Dragostei” – Operă de Gaetano Donizetti

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la o seară memorabilă de operă "Elixirul Dragostei," o comedie muzicală în două acte compusă de geniul Gaetano Donizetti în 1832. Povestea lui Nemorino, un tânăr sărac și îndrăgostit de frumoasa Adina, va prinde viață pe scenă într-un mod captivant. În încercarea sa de a-și câștiga iubirea, Nemorino recurge la un elixir magic, doar pentru a descoperi că secretul dragostei a fost în el însuși. "Elixirul Dragostei" este o operă comică plină de umor, cu personaje fermecătoare și muzică încântătoare.

 

Concert: Descoperim Lumea Virtuozității

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la un concert extraordinar. În premieră la Sala cu Orgă -12 Studii transcedentale de F. Liszt, în transcrierea și interpretarea acordeonistului Radu Rățoi.

 

Fireside Chat

UNDE: Fintech HUB, str. Bănulescu Bodoni, 59

CÂND: 18:30

CONTEXT: În cadrul evenimentului: Lecțiile învățate din crearea de produse pentru Paypal și din realizarea unui startup No Code. George Morosan este Chief Product and Technology Officer al Orbility, care este lider mondial în domeniul sistemelor inovatoare de gestionare a parcărilor. Înainte de asta, George a fondat un startup No Code numit Platformatica și a fost manager de program la Paypal. În timpul acestui Fireside Chat, George vă va spune povestea modului în care a gestionat produsele la Paypal, urmată de experiența sa în construirea Platformatica și reproiectarea produselor la Orbility, vă va povesti despre cum vede el legătura dintre afaceri și tehnologie și ce trebuie să prioritizeze mai întâi și în ce fel.

 

Spectacol: „TOC”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Încearcă să-ți imaginezi de câte ori te-ai intors acasă ca să vezi dacă ai închis apa, sau dacă ai deconectat fierul de călcat, sau mai simplu, de câte ori ai încercat să-ți amintești dacă ai încuiat ușa de la intrare sau nu? ca într-un final să te întorci din drum și să verifici. Ceea ce spun, nu e neapărat un semn de îngrijorare pentru tine ori pentru mine, decât dacă acest lucru reprezintă o „terapie” a rutinei, care se repetă iar și iar. Și tocmai din acest motiv, 6 personaje s-au adunat la un psihoterapeut pe scena teatrului pentru a discuta cu el despre problema cu care se confruntă.
Există oameni care au tulburări obsesiv compulsive (TOC), care le transformă viaţa în coşmar.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Fundația SOROS Moldova angajează manager sau manageră de comunicare, part-time pentru proiectul Servicii sociale mai bune (Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii  AICI

 

GIZ caută un specialist (ă) financiar junior în cadrul biroului său de țară din Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, ora 15:00

CONTEXT: Candidaturile, inclusiv CV-ul detaliat, referințele și scrisoarea de motivare vor fi expediate la adresa: http://[email protected]

 

Comisia Națională a Pieței Financiare lansează un program de stagii plătite pentru studenți, tineri absolvenți, dar și profesioniști care își doresc o schimbare în carieră

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Stagiul constituie o oportunitate de dezvoltare profesională și are ca scop facilitarea cunoașterii specificului activității în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare, al pieței de capital, al educației și incluziunii financiare, prin acumularea unor experiențe practice, menite să dezvolte abilitățile și deprinderile profesionale. Persoanele interesate sunt invitate să aleagă una din subdiviziunile din cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare menționate mai jos, în funcție de interes și să depună dosarul de concurs: departamentul piața de capital; departamentul juridic; direcția supravegherea protecției consumatorilor; direcția generală comunicare și educație financiară. Pentru mai multe detalii site-ul http://CNPF/Resurse umane/Stagii

 

USAID Moldova vă invită la cea de-a VII-a ediție a Școlii de Iarnă a producătorilor de bacifere, Winter Berry School, 2024. Evenimentul este organizat de Asociația Pomuşoarele Moldovei, cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova

UNDE: Online

CÂND: 15-27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Winter Berry School reprezintă o platformă vitală pentru transferul de cunoștințe și tehnici agricole inovatoare, esențiale pentru dezvoltarea acestui sector în continuă evoluție. Instruirile vor avea loc online și vor aduce împreună experți internaționali și locali alături de producători, comercianți și alți actori ai lanțului valoric al pomușoarelor din întreaga țară. Sesiunile de instruire vor acoperi subiecte precum: Tehnici intensive de cultivare; Fertilizarea și irigarea inteligentă; Protecția biologică a culturilor; Utilizarea solarelor și serelor; Cultivarea fructelor moi în sistem ecologic; Certificări și export. Pentru mai multe detali  AICI

 

Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, poți aplica la unul dintre programele master de la Colegiul Europei

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 ianuarie, 2024, ora 23:59

CONTEXT: Poți aplica să studiezi un program de master la prestigioasa instituție de învățământ Colegiul Europei. Această universitate, având campusuri în Bruges (Belgia), Natolin (Polonia) și Tirana (Albania) găzduiește anual circa 400 de studenți ambițioși, care își văd cariera asociată cu construirea unei societăți europene mai puternice. Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, nu ezita să aplici pe următorul link:  https://www.coleurope.eu/admission
 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul; comunicarea pe platforma  http://https://elearning.ansa.gov.md  prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.

 

Stimați reprezentanți ai antreprenoriatelor și ai comunității de afaceri din Republica Moldova, avem deosebita plăcere să vă anunțăm că cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova" se va desfășura în perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2024 la Centrul Internațional de Expoziții "MOLDEXPO" (Chișinău, strada Ghioceilor 1)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Expoziția Națională "Fabricat în Moldova" este cea mai importantă expoziție din Republica Moldova, care reunește anual peste 450 de companii din toate sectoarele economiei naționale, cu aproximativ 70 de mii de vizitatori din țară și de peste hotare. În cadrul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă largă de produse și servicii fabricate în Republica Moldova, de la produse alimentare și băuturi, îmbrăcăminte și încălțăminte, produse industriale și tehnologice, până la servicii financiare și de consultanță. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: https://chamber.md/cci-a-rm-invita-antreprenorii-la-cea.../.

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M. Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii  AICI

 

A demarat înscrierea la programele de perfecționare la UPSC CFCL

UNDE: Centrul de Formare Leadership, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15 ianuarie-10 februarie, 2024

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, programe de formare continuă pentru cadrele didactice și manageriale din învățământul general, acreditate de ANACEC și aprobate de Ministerul Educației și Cercetării (10 și 20 credite): Arte Plastice, Biologie, Educație pentru societate, Educație tehnologică, Fizica, Geografie, Informatica și tehnologii WEB, Învățământ extrașcolar, Învățământ special și integrat, cadre didactice de sprijin, Logopedie, Serviciul de Asistență Psihopedagogică, Management educațional (directori adjuncți educație din instituțiile de învăţământ general / profesional tehnic), Matematica, Pedagogie preșcolară. Pentru mai multe detalii  AICI

 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) lansează în cadrul campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, concursul Organizațiilor Sindicale Primare.
Concursul se va desfășura în perioada decembrie 2023 – martie 2024 și are drept obiectiv evidențierea și diseminarea bunelor practici, sporirea potențialului organizațiilor sindicale primare

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Dosarul organizației participante poate fi depus de președintele organizației sau vicepreședinte. Activitățile se consideră eligibile dacă sunt însoțite de documente confirmative, inclusiv imagini, link-uri către site/rețele de socializare în care sunt prezentate activitățile, alte materiale relevante. Un candidat poate depune la cel mult două categorii. Candidatul poate fi desemnat câștigător doar la o singură categorie. Dosarul va fi expediat secretarului Comisiei de concurs adresa de email: http://[email protected] Rezultatele concursului vor fi anunțate la Gala de premiere a organizațiilor sindicale primare pe data de 28 martie 2024.

 

Ambasada Ungariei în Republica Moldova informează despre Programul de burse a Universității de Servicii Publice Ludovika, Ungaria pentru profesori

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul oferă oportunitatea schimbului de idei cu membrii comunității academice, cercetători și experți din Europa Centrală și de Est și permite lectorilor vizitatori să susțină prelegeri publice, să participe la ateliere și la discuții profesionale organizate de facultățile gazdă sau institutele de cercetare. Informații cu privire la condițiile de participare la programul de burse al Universtății de Servicii Publice Ludovika puteți găsiți  AICI

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunţă concursul pentru ocuparea funcţiilor publice vacante din cadrul aparatului central

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 ianuarie, 2024

CONTEXT: Funcțiile: Consultant principal (fpe, perioadă determinată), Direcția politici ocupaționale și de reglementare a migrației forței de muncă; Consultant principal (fpe, perioadă determinată), Direcția politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii; Consultant principal (fpe, perioadă determinată), Direcția politici de asigurări sociale. Mai multe detalii găsiți  AICI 

 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ambasada Japoniei în Republica Moldova este în căutarea unei persoane calificate pentru postul de asistent economic

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 ianuarie, 2024

CONTEXT: Postul oferit - Asistent local pentru afaceri economice și cooperare economică. Principalele responsabilități - culegerea de informații economice din diverse surse, analizarea și raportarea privind problemele economice și cooperarea economică; stabilirea și menținerea contactelor cu părțile interesate din sectorul public și privat; organizarea de reuniuni și evenimente în domeniul cooperării economice; sprijinirea implementării proiectelor și programelor de dezvoltare; traducerea documentelor relevante și asigurarea interpretării pentru diplomații japonezi în limbile engleză/ română/ rusă. Candidații sunt rugați să descarce formularul de candidatură, să îl completeze în limba engleză și să îl trimită la adresa e-mail:http://[email protected] Orice document transmis Ambasadei în cursul acestei proceduri de candidatură nu va fi returnat.

 

PNUD Moldova anunță extinderea termenului pentru manifestarea interesului de participare în cadrul concursului pentru procurarea serviciilor de consultanță și recrutarea unui grup format din 3 experți specializați în hidromorfologie, hidrobiologie și calitatea fizico-chimică a apelor de suprafață. Obiectivul concursului constă în elaborarea Metodologiei de clasificare a stării ecologice și a potențialului ecologic al corpurilor de apă de suprafață

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 ianuarie, curent, ora 16:30

CONTEXT: Descrierea detaliată a cerințelor și documentația corespunzătoare poate fi accesată la următoarea adresă: https://sc.undp.md/jobs/2988/ Serviciile de consultanță sunt solicitate în cadrul Proiectului „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al râului Nistru” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Suediei. Descrierea sarcinilor este inclusă în Termenii de referință din fișierul “43840644_Terms of Reference” publicat la capitolul “Supporting documents”.

 

Centrul de Formare Profesională Continuă din cadrul Univesității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, anunță înregistrarea la programe de perfecționare, la 10 și 20 de credite, acreditate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare

CÂND: 12.02.2024 - 09.03.2024

CONTEXT: Programe de perfecționare: Educație muzicală, Instruire artisitică, Limba engleză, Limba franceză, Limba li literatura română (școala alolingvă), Limba și iteratura română (școala mațională). Management educațional, Matematica. Pedagogie în învățământul primar, Pedagogie preșecolară. Formular pentru înregistrare: https://forms.gle/YMyFjzAyFSnyjVVr8

 

Ambasada SUA la Chișinău anunță deschiderea sezonului de recrutare pentru instituțiile gazdă din Republica Moldova interesate să găzduiască un asistent de predare a limbii engleze (ETA) Fulbright ETA în anul universitar 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Acest program invită colegiile și universitățile situate în afara Chișinăului să aplice pentru a găzdui un asistent de predare a limbii engleze native pentru un an universitar, din septembrie 2024 până în mai 2025. Pentru mai multe informații despre programul Fulbright ETA și responsabilitățile instituției de primire, vă rugăm să consultați anunțul:http://https://bit.ly/4a444HH Pentru informații suplimentare, contactați:http://[email protected].

 

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale anunţă prelungirea concursului pentru angajarea unui consultant în comunicare și relații media în cadrul proiectului de implementare a Planului de acțiuni al MMPS și UNICEF

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii  AICI

 

Camera de Comerț ți Industrie a Republicii Moldova invită companiile de referință să participe la concursul privind achiziționarea serviciilor de proiectare a instalației de alimentare cu energie electrică pentru oficiul central al CCI a RM, situat pe adresa bd. Ștefan cel Mare, 151

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Persoana de contact Ion Borta, șef Secția Administrativă. Tel: 022 22 75 86, adresa email: [email protected].

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Suntem bucuroși să vă anunțăm că, în perioada 18-21 ianuarie 2024, Moldova va fi prezentă la târgul internațional de turism Matka Travel Fair 2024 din cu un stand de țară

UNDE: Helsinki, Finlanda

CÂND: 18-21 ianuarie, 2024

CONTEXT: Anul acesta, delegația Republicii Moldova va fi compusă din reprezentanți al Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova. În cadrul expoziției, participanții vor promova Agenda de Evenimente 2024 care conține 40 de evenimente culturale și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, culturale, kayaking.Vă așteptăm cu drag la standul nostru de țară - stand 6K90.

 

Vizita de lucru la Berlin a Viceprim-ministrului, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea

UNDE: Ambasada Republicii Moldova, Berlin, Gotlandstrasse 16, 10439

CÂND: 19:30, 20 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă aducem la cunoştinţă că, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, va avea loc întâlnirea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania. Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze până la data de 18 ianuarie, la adresa electronică: http://[email protected], cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact. Din cauza spațiului redus, accesul la eveniment va fi asigurat în ordinea primirii solicitărilor de înregistrare. Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.

 

Chiar de la început de an vrem să vă informăm că Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM ,

Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali  AICI

 

Ambasada Republicii Moldova în Italia vă invită la un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale 2024 „Toate-s vechi și nouă toate”

UNDE: Roma, Italia, Via francesco Cherubini, 27

CÂND: 18:00, 12 ianuarie, 2024

CONTEXT: Din program: „Lirica Eminesciană-chintesență a culturii române”, prelegere susținută de Mirela Nițu,lector profesor asociat la Institutul Pontificial Oriental – Roma și la institutul Limbii Române – București; Fragmente din colecția anuală de texte sub condeiul membrilor Cenaclului de la Roma „Ad ascoltar le doine” de Armando Santarelli; Recital la chitară – Dan Chebac. Termen limită de înscriere 11 ianuarie, 2024 la adresa de e-mail:http://[email protected]

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice http://[email protected], sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected]

 

Meroslava Parii
09/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii