AGENDA ZILEI//15.02.2024

Meroslava Parii
14/02/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302g, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

 

Ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 517c, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Forumul Internațional „Siguranța Online a copiilor”

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 09:30, 15-16 februarie, curent

CONTEXT: Evenimentul este organizat de MAI în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Astfel, pe 15-16 februarie, reprezentanți guvernamentali internaționali și naționali, oficiali ai Comisiei Europene, experți industria TIC, societate civilă, precum și organizații cu expertiză în domeniu, vor discuta în cadrul a șase panele. La eveniment vor participa: Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova; Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova; Ylva Johansson, Comisara Europeană pentru afaceri interne; E.S. Kent D. Logsdon, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova.

 

Participarea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la ceremonia consacrată Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

UNDE: Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

CÂND: 09:30

 

Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 15 februarie 2024

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

A 9-a ședință operațională a HUB-ului de Securitate al UE, pe tema „Managementul frontierei”

UNDE: Centrul integrat de pregătire pentru aplicare a legii al Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, str. Sfânta Vineri, 7

CÂND: 13:00

CONTEXT: La eveniment vor participa: Adrian Efros, Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova; Ylva Johansson, Comisara Europeană pentru afaceri interne; Jānis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Cea de-a noua reuniune a Centrului de Sprijin al UE pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor în Moldova va reuni cca 100 experți din instituții ale Uniunii Europene, ale statelor sale membre și din Republica Moldova. Autorități-cheie în domeniul combaterii și prevenirii crimelor transnaționale, alături de reprezentanți ai instituțiilor UE – Comisia Europeană, FRONTEX, EUBAM, CEPOL, etc. – vor discuta și analiza abordările eficiente în securizarea frontierelor.

 

Sesiune privind programul de granturi pentru sporirea eficienței energetice a IMM-urilor, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Marii Britanii

UNDE: Coutyard Marriot Hotel, str. Arborilor 21A

CÂND: 13:00

CONTEXT: AEER informează că antreprenorii sunt invitați la o sesiune privind programul de granturi pentru sporirea eficienței energetice a IMM-urilor, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Marii Britanii. În cadrul sesiunii, veți avea ocazia să aflați mai multe despre programul de granturi, etapele de implementare, lista furnizorilor calificați, etc.

 

Conferința de presă a Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, și Comisara Europeană pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson

UNDE: Centrul integrat de pregătire pentru aplicare a legii al Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, str. Sfânta Vineri, 7

CÂND: 13:30

 

Târg al ONG-urilor - eveniment dedicat promovării siguranței online pentru copii

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 13:50

CONTEXT: Pe parcursul primei zile a Forumului, va avea loc un Târg al ONG-urilor - eveniment dedicat promovării siguranței online pentru copii. La acest târg, vor fi prezente organizații non-guvernamentale care contribuie cu resurse și inițiative în domeniul protecției online a copiilor. La târg vor participa: Centrul Internațional "La Strada Moldova", prezentând platforma Siguronline pentru suport și informare privind abuzul sexual online; Adfaber, România, introducând programul "Eroii Internetului" pentru educarea copiilor, părinților și profesorilor despre siguranța online; Telefonul Copilului 116 111, care oferă asistență telefonică pentru protecția copiilor împotriva abuzurilor; Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, prezentând platforma 12plus.md pentru prevenirea abuzului și exploatării sexuale în rândul adolescenților; Clasa Viitorului, demonstrând tehnologii digitale pentru transformarea educației, inclusiv robotică educațională.

 

Lansare de Carte „Aventura Spectaculoasă a Scrisului” de Veronica Cosovan și Tatiana Grușco

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 14:00

CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „Aventura spectaculoasă a scrisului”, semnată de Veronica Cosovan și Tatiana Grușco, secția Carte veche și rără, BNRM. Cartea este adresată tuturor care doresc să călătorească în timp, pentru a descoperi lucruri interesante din istoria cărții, a scrisului și a instrumentelor de scris. Lecturând volumul, veți găsi răspunsuri la multe întrebări: ce reprezintă scrierea nodală; cum se comunica cu ajutorul brâului wampum; unde au fost descoperite primele pictograme; cine au fost sumerienii; cum sriau egiptenii; au avut dacii alfabetul lor; cum a evoluat stiloul; din ce era confecționată prima cerneală, etc.

 

Lansarea Campaniei Naționale „ Să citim împreună”

UNDE: Bibliotca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 14:30

CONTEXT: În cadrul Campaniei Naționale de Lectură 2024, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va desfășura mai multe proiecte și programe. Pe 15 februarie va avea loc lansarea ediției a XIII-a a Campaniei Naționale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, desfășurată cu sprijinul Ministerului Culturii și în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. În cadrul Campaniei din 2024 vor fi promovate cărțile „Anunțuri hazlii pentru adulți și copii” de Ionela Hadârcă, „Minunea” de Elena Baciu-Mihailov și Aliona Bereghici, „Doggy” de Maria Pilchin, „Cu romanul în vacanță” de Grigore Chiper, „Terasa galbenă” de Arcadie Suceveanu, „Cartea foametei” de Larisa Turea.

 

Ședința Clubului de Presă al Școlii de Jurnalism din Moldova (ȘJM), cu participarea vicepremierului, ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 15:00

 

Webinar: Politica Fiscală 2024. Modificări și noutăți

UNDE: Online, Platforma ZOOM

CÂND: 15:00

CONTEXT: Modificări aferent impozitării persoanelor juridice: Modificări aferent deducerii cheltuielilor activității de antreprenoriat; Regimul fiscal privind impozitarea celor ce comercializează deșeuri feroase și neferoase; Modificări aferent impozitării nerezidenților; Reglementarea aferent prețurilor de transfer; Modificări aferent impozitării persoanelor fizice: Noi prevederi privind impozitarea și neimpozitarea unor plăti acordate de angajator angajaților; Extinderea deductibilității cheltuielilor pentru persoane fizice; Impozitarea veniturilor persoanelor fizice de la valorile mobiliare de stat; Alte noutăți fiscale 2024.

 

Eveniment: Descoperă profesia de Actor

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 16:00

CONTEXT: Nicolae Neghin, actorul talentat care a revenit din America pentru a contribui la scena artistică din Republica Moldova, invită să vă alăturați și să descoperiți pasiunea și devotamentul său pentru arta teatrală.

 

Noi – Tineretul creator

UNDE: Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, bd. Ștefan cel Mare, 3

CÂND: 16:00

CONTEXT: Uniunea Artiștillor Plastici din Republica Moldova, în parteneriat cu Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a municipiului Chișinău, invita la vernisajul Expoziției Concurs de Artă Contemporană Noi: Tineretul Creator, YOUTH.
 

Concurs recital de poezie „Cât versul răsună poetul e viu”

UNDE: Cahul, Centrul de Creație „Luceafărul”

CÂND: 17:00

 

Spectacol: Piazzolla on Cello

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: Irina Șolpan-Baranovskii (violoncel) & Ivan Baranovskii (pian), prezintă creații de Astor Piazzolla. Invitați speciali: Eugen Negruța (bandoneon); duetul Tatiana Gordînscaia și Pavel Loza, maeștrii școlii de tango - Tango Argentino Moldova.

 

About Product Management în Moldova

UNDE: Orange Kitchen, str. Calea Ieșilor, 8

CÂND: 18:30

CONTEXT: Află cum a fost anul 2023 pentru managerii de produs din țară și care sunt oportunitățile de neratat pentru 2024. Din program: Prezentarea Product Management Moldova Analysis 2023. Co-fondatoarea Product Management Community Moldova, Elena Pavlovskaya a realizat un studiu amplu care dezvăluie tendințele, provocările și oportunitățile în domeniul managementului de produs în Moldova. Vino să afli ce răspunsuri au oferit cei peste 100 de respondenți. Inițiativele Product Management Community Moldova. Află despre meetup-uri, cursuri, white paper și conferințele anuale ce modelează viitorul managementului de produs în țara noastră.

 

Grup terapeutic – Călătoria către Sine

UNDE: Zen, Centru Psihologic, șoseaua Hîncești, 43

CÂND: 18:30

CONTEXT: Grupul terapeutic este un format de terapie potrivit anume pentru tine dacă: Vrei să te cunoști mai bine și vrei să o faci într-un mediu suportiv; În viața reală comunicarea ta se rezumă la o interacțiune superficială pe social media și ai o foame profundă pentru o comunicare autentică, de la suflet la suflet; Te simți singur/ă în dificultățile prin care treci și neînțeles/ neînțeleasă de alții – grupul îți oferă senzația că nu ești singur, pentru că printr-o deschidere reciprocă vedem că suntem oameni și fiecare are părțile sale vulnerabile, și asta este absolut firesc. Vrei o schimbare în viața ta. Înțelegi că nu mai poți merge pe drumul vieții pe căi vechi, pentru că acestea duc spre nicăieri. Grupul te va ajuta să faci noi conexiuni neuronale, să dai jos scenarii vechi, care nu făceau decât să te țină pe loc, să vezi mai mult și mai larg din nenumăratele perspective pe care ți le oferă viața și să nu te limitezi doar la câteva opțiuni sărăcăcioase, care poate nici măcar nu au fost alegerea ta, ci ți-au fost impuse de circumstanțe, de alții, de societate, etc.
 

Lansarea afacerii online de la A la Z

UNDE: America House, str. Str. Bucureti, 89

CÂND: 18:30

CONTEXT: America House Chișinău invită tinerii interesați de antreprenoriat, dar și antreprenorii care doresc să-și extindă afacerea în mediul online la programul „Lansarea afacerii online de la A la Z”. Orice idee sau abilitate personală poate fi transformată într-o afacere prosperă, iar în condițiile în care cel mai ușor mod de a ajunge la publicul dorit este prin mediul online – prezența activă pe platformele și rețelele de socializare este obligatorie. Din program: Depistarea ideii de afacere; Bazele afacerii Online; Elaborarea unui plan strategic pentru 3 luni, săptămânal, zilnic; Promovarea afacerii; Gestionarea finanțelor; Analiza și Optimizarea.

 

Webinar: Armonizarea stării emoționale prin autocunoaștere

UNDE: Psihologie.Md, bd. Dacia, 65

CÂND: 19:00

CONTEXT: Procesul de autocunoaștere este o aventură fascinantă în noi înșine, care ne oferă posibilitatea să ne evaluăm capacitațile, calitățile, să explorăm potențialurile ființei noastre. Este o călătorie, care ne oferă multe experiențe care ne ne ajută să devenim mai fericiți, mai puternici, mai înțelepți și ne permite să ne armonizăm starea emoțională. Iar buna noastră stare emoțională este în strânsă legătura cu ceea ce noi creăm: gânduri, emoții, cuvinte, comportamente și cu ceea ce gândim și credem despre noi.

 

Spectacol: „ZACS”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei  Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: O comedie grotească cu situații diverse și pline de umor. O mireasă care așteaptă și un mire care nu vine. ZACS este o reflecție a societății anilor ‘90 cu reverberații în actualitate. Un spectru de relații clasice familiale, în care ne oglindim regăsindu-ne. 21 de caractere într-un delir nupțial.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Președinta Maia Sandu, îndeamnă cetățenii moldoveni să se înscrie la cursurile de învățare a limbii de stat: „Guvernul vă ajută să învățați limba română. Adulții care doresc să învețe limba română se pot înscrie la cursurile gratuite, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul Programului național de studiere a limbii române, lansat anul trecut”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile sunt destinate adulților care vor să-și perfecționeze cunoștințele de română, dar și celor care vor să învețe limba română de la zero și vor fi organizate în perioada martie - decembrie 2024, cu prezență fizică sau online. Doritorii se pot înscrie la cursuri prin completarea acestui formular online:http://http://bit.ly/programlimbaromana sau pot apela la numărul de telefon 068686004, în zilele de lucru, între orele 9:00 și 17:00.

 

Oficiul Avocatului Poporului anunță prelungirea concursului pentru ocuparea unei funcții publice de conducere

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Funcție publică vacantă: șef/șefă a Direcţiei promovarea drepturilor omului şi comunicare - o oportunitate de a contribui semnificativ la protecția și promovarea valorilor fundamentale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Institutul Cervantes din București, Centrul de Examene DELE, Universitatea de Stat din Moldova, Facultateta de Litere USM, anunță începerea înscrierii pentru examenele DELE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 3 aprilie, curent

CONTEXT: Sesiunea va avea loc: 17-18 mai, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova oferă un stagiu de practică plătit pentru tinerii absolvenți în cadrul Secției Politică, Presă și Informare

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 24 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii privind modalitatea de înscriere în program pot fi găsite pe site-ul instituției: https://europa.eu/!QwyNXx

 

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, anunță înscrierea candidaților pentru acumularea minimului curricular inițial în vederea continuării studiilor superioare la ciclul II, master, la un program diferit de domeniul de formare profesională din cadrul studiilor de licență

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 martie, curent

CONTEXT: Pentru persoanele care doresc să-și continue studiile de master într-un domeniu diferit de studiile la licență; (circulara MEC Nr.04/1-09/3885 din 05.09.2022). Minimul curricular inițial vizează promovarea disciplinelor fundamentale și de specialitate aferente programului de studii pentru care se optează (30 credite de studiu). Minimul curricular poate fi acumulat în perioada februarie – iunie 2024. Actele pot fi sepuse la Centrul de Formare Continuă și Leadership din cadrul UPSC: str. Ion Creangă, 1, bloc 4, birou 7. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcțiil publice vacante din cadrul aparatului central

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii găsiți la următorul link: http://https://shorturl.at/fxQT3

 

SABIT a început înregistrarea candidaților pentru programul "Energia curată pentru Eurasia 2024”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 februarie, curent

CONTEXT: Pot participa reprezentanți ai organizațiilor implicate în dezvoltarea energiei curate, precum și responsabili de activități din acest domeniu, cum ar fi funcționari de stat, reprezentanți ai agențiilor de reglementare, conducători sau manageri de top ai companiilor energetice sau de generare sau de utilități publice, cadre universitare și academice (șefi de secții) precum și operatori de rețea. Perioada programului: 26 aprilie – 11 mai, 2024. Programul include deplasarea la Washington DC și vizitarea târgului Clean Power din Minneapolis, statul Minnesota. Înregistrați-vă accesând https://sabit.smapply.us/ Pentru mai multe informații despre SABIT accesați: https://www.trade.gov/sabit-program

 

Baroul Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreaux du ressort de la cour d’appel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 aprilie, curent

CONTEXT: Stagiul internațional este un curs de formare destinat tinerilor avocați străini, care vorbesc fluent limba franceză și care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Acest program va avea loc în Octombrie – Noiembrie 2024 ( 8 săptămâni) și va reuni avocații într-un mediu internațional, oferindu-le oportunitatea de a compara practicile și de a stabili legături durabile de colaborare. Persoanele interesate se pot înregistra pe următoarea pagină web: https://www.avocatparis.org/stage-international Pentru mai multe detalii, puteți contacta organizatorii la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Culturii și Oficiul Național al Turismului anunță o nouă ediție a concursului internațional Best Tourism Villages

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 martie, ora 16:00

CONTEXT: Prin intermediul concursului sunt identificate anual exemple remarcabile de destinații rurale. Astfel, localitățile rurale din Republica Moldova au oportunitatea de a face parte din rețeaua satelor turistice la nivel mondial. Misiunea proiectului constă în promovarea turismului rural, a peisajelor, a culturii și a activităților asociate acestora. Cele mai importante obiective ale programului sunt: promovarea metodelor de utilizare și păstrare eficientă a resurselor naturale; reducerea deșeurilor; promovarea inovațiilor; îmbunătățirea accesului la finanțe și investiții. Pentru mai multe detalii la adresa: http://alexandrina.valean@turism,gov.md

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI  Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected] 

 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, lansează consultări publice pe marginea proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală Satul European, pentru anii 2024-2028

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Programul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor prin implementarea proiectelor de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare, de instalare a iluminatului public, construcția sau reparația clădirilor publice, dar și atragerea investițiilor în localitățile din țară. Așteptăm propunerile dumneavoastră la adresa: http://[email protected] sau la numărul de contact 022-250-553.

 

Peste 4000 de profesori din instituțiile de învățământ general din întreaga țară își vor dezvolta competențele în cadrul ediției II a Programului Național „Investim în profesori”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile de formare continuă sunt gratuite și se vor desfășura în perioada aprilie – decembrie 2024, atât în instituțiile de învățământ general selectate, cât și online. Pentru a participa la program, managerii instituțiilor de învățământ trebuie să completeze un formular conform structurii furnizate până pe data de 23 februarie 2024, accesând următorul link: https://bit.ly/investim_in_profesori. Menționăm că numărul minim de cadre didactice care vor fi implicate în programul de formare este de 20 de persoane per instituție.

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cooperare cu GIZ Moldova implementează Programul “Partnering in Business with Germany” al Ministerului Federal pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice din Germania

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 martie, curent

CONTEXT: Programul prevede: Un curs de pregătire Academia Exportatorilor a candidaților; Un stagiu de 6 săptămâni online cu centre de instruire notorii din Germania; O vizita de 2 saptamini în Germania; Follow-up și networking între absolvenții Programului din 19 țări participante; Activități pentru absolvenții Programului, seminare, conferințe, mese rotunde, etc. Pentru mai multe detalii accesați următorul link: http://https://chamber.md/programul-de-pregatire-si.../

 

Departamentul de cooperare internațională și Centrul universitar francofon al USM invită cercetătorii și cadrele didactice să răspundă apelului „Susținerea echipelor de cercetare în Europa centrală și orientală – RESCI ECO”, lansat de Agenția universitară a Francofoniei (AUF)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent, ora 24:00, ora de la București

CONTEXT: Acest proiect este inițiat sub egida celei de-a 30-a aniversări a AUF ECO și își propune să consolideze capacitățile echipelor de cercetători pe următoarele dimensiuni: Cercetare: strategie, organizare, laboratoare etc. Inovare în activitățile științifice: valorificare, parteneriate, transfer etc. Internaționalizare: cooperare, vizibilitate etc. Sinergia echipelor de cercetare: conectare, parteneriate etc. Pentru mai multe detalii AICI  Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni lansează ediția a II-a a Expoziției-concurs de creație artistică „Ungheni și orașele înfrățite”. Genericul din acest an este: „Hai să ne cunoaștem – imagini din orașul meu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 iunie, curent

CONTEXT: Adresa poștală la care pot fi trimise lucrările: Primăria Municipiului Ungheni, birou 205, str. Națională 7.

 

Cerere de candidaturi pentru funcționari publici și oficiali guvernamentali din Republica Moldova, cu accent pe Administrarea Justiției și Instituțiile Democratice

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 17 martie, curent

CONTEXT: Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Administration of Justice and Democratic Institutions", care va avea loc atât online, în perioada 15-26 aprilie 2024, cât și în persoană, în perioada 10-21 iunie 2024. Aplicarea este deschisă pe http://https://www.nhc.nl/matrarolt/ Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance: http://https://www.nhc.nl/about/

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” contractează companie care va achiziționa, instala și implementa sistemul de monitorizare, control/comandă și achiziție de date (SCADA) pentru municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 martie, curent,ora 16:30

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI
 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează despre lansarea procesului de recepționare a dosarelor de solicitare a subvențiilor pentru măsurile complementare a anului curent

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 30 septembrie, curent

CONTEXT: Astfel, solicitanții pasibili subvenționării sunt: fermierii, grupurile de producători agricoli, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, organizațiile profesionale din domeniul agricol, organizația din domeniul cercetării și inovării și instituția de învățământ cu profil agroindustrial. În cadrul prezentei forme de subvenționare sunt eligibile costurile suportate începând cu data de 1 octombrie a anului precedent celui de depunere a cererii de subvenționare și în anul depunerii cererii de subvenționare. Astfel, informăm solicitanții că pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA - https://aipa.gov.md/.../ghid-solicitant-subventii...

 

Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC, anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de formare și 1 bursă de predare (5 zile, pentru semestrul II al anului academic 2023-2024) la Universitatea Valahia din Târgoviște

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent

CONTEXT: Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF, la http://[email protected] Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link:http://https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Primăria orașului Floreşti lansează concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Primăria or. Floreşti informează, că în perioada 15 februarie – 25 martie 2024 cetățenii orașului pot depune propuneri de proiecte finanțate din Bugetul local, Decizia Consiliului пr.08/01 din 15.12.2023 Cu privire la aprobarea bugetului orăşenesc pentru anul 2024. Propunerile de proiecte completate conform cerintelor stabilite în Regulament, pot fi depuse pe suport de hârtie în incinta primăriei Floreşti, biroul 19, et.1, sau pot fi expediate la adresa :http://[email protected]

 

Festival – concurs „Poezia-n vers de dor” – ediția a VII-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 martie, curent

CONTEXT: Invităm elevii claselor a V-a – a XII -a să expedieze o poezie (creație proprie). De Ziua Internațională a Poeziei 21 martie 2024 ora 10:00, va avea loc evenimentul de premiere a celor mai bune creații în Sala de Festivități a Universității de Stat „A. P. Hașdeu”din Cahul. Persoana de contact – Alexandra Hanganu – http://[email protected]

 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Lotul naţional de lupte greco-romane al Republicii Moldova participă la Campionatul European

UNDE: România

CÂND: 12-18 februarie, curent

 

Militarii din cadrul Batalionului cu Destinație Specială ,,Fulger” al Armatei Naționale, participă la exercițiul JCET- 2024 (Joint Combined Exchange Training)

UNDE: Centru de instruire din România

CÂND: Până la data de 16 februarie, curent

CONTEXT: Militarii din cadrul Batalionului cu Destinație Specială ,,Fulger” al Armatei Naționale, participă la exercițiul JCET- 2024 (Joint Combined Exchange Training) care se desfășoară împreună cu militarii din cadrul Batalionului 52 Operații Speciale ,,Băneasa – Otopeni”, la un centru de instruire din România. Scopul exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii celor două unități și dezvoltarea capabilităţilor pentru executarea misiunilor speciale.

 

Dragi studenți din Republica Moldova care vă aflați la studii în Franța, invităm la o întâlnire cu Ambasadoarea Corina Călugăru și echipa ambasadei

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în Franța, Paris, 19 rue Henri Rochefort, 75017

CÂND: 18:00, 16 februarie, curent

CONTEXT: Discuțiile ne vor oferi posibilitatea de a împărtăși cunoștințe, experiențe și perspective, precum și oportunități de implicare în noi proiecte și diverse activități. Rugăm doritorii de a participa la acest eveniment să se înregistreze la adresa: http://[email protected], expediind următoarele informații: Numele, prenumele; Facultatea, Universitatea, nivelul de studii (licență, masterat, doctorat); Localitatea din Franța.

 

Alăturați-vă Alianței Lanțului de Valori Ecologice din Moldova (MOVCA) la cea mai importantă expoziție de produse ecologice din Europa, BIOFACH

UNDE: Nuremberg, Germania, Exhibition Center, Hala 4A, standul 4A-541

CÂND: 13-16 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul ultimilor ani, agricultura ecologică din Moldova a trecut printr-o transformare considerabilă, așa că în acest an suntem gata să prezentăm și noi produse procesate, inclusiv făinuri și uleiuri ecologice. Vizitați-ne la Biofach, deoarece prezentăm și suntem gata să vă spunem mai multe despre lumea ecologică din Moldova.
 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

Întrunire cu diaspora GA

UNDE: SUA, Lawrenceville First Baptist Church, 165 S Clayton Str, Lawrenceville, GA 30046

CÂND: 10:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Anunțăm că Ambasada Republicii Moldova în SUA, invită la o întrunire cu Ambasadorul Vioel Ursu. Sun invitați moldovenii din Atlanta, Georgia și împrejurimi.

 

Ambasada Republicii Moldova, Ambasada României și Institutul Cultural Român la Londra organizează un atelier de creație dedicat copiilor cu prilejul celebrării Mărțișorului

UNDE: Londra, SediulICR Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH

CÂND: 11:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Copiii din comunitățile noastre vor avea oportunitatea să confecționeze mărțișoare și să afle despre această frumoasă tradiție care vestește începutul primăverii. Atelierul va fi coordonat de cadrele didactice care predau cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școli britanice, desfășurat în UK de Institutul Limbii Române. Pentru a participa, vă rugăm să trimiteți un e-mail cu numele dumneavoastră și al/ale copilului/copiilor la adresa de http://[email protected]

 

Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”

UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă

CÂND: 17:45, 19-29 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).

 

În cadrul programului Ambasada vine mai aproape de cetățeni, secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Northampton

UNDE: Northampton,76-92 Great Russell St, Northampton NN1 3BU

CÂND: 25 februarie, curent

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, buletin de identitate, consultații pe teme consulare etc. La etapa actuală nu vor fi perfectate la distanță titluri de călătorie şi pașapoarte pentru călătorii în străinătate. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected] Vă rugăm să vă programați până la data de 21 februarie 2024 la ora 17.00

 

În Finlanda va avea loc Forumul Change Makers, care se concentrează pe acțiuni comunitare orientate spre impact și pe comunicarea antrenantă pentru schimbare

UNDE: Finlanda

CÂND: 26 aprilie – 1 mai, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

Meroslava Parii
14/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii