AGENDA ZILEI//23.01.2024

Meroslava Parii
22/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Curții de conturi de examinare a auditului conformității asupra modului de formare, administrare și întrebuințare a resurselor financiare publice și a patrimoniului publicat de către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în perioada anilor 2018-2022

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 23 ianuarie 2024

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Seminar „Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerii”

UNDE: Online platforma ZOOM

CÂND: 10:00

CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova în parteneriat cu Creditreform România invită agenții economici la seminarul ”Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerii”.

 

Evenimentul de prezentare a rezultatelor obținute, la nivel național și local, în asigurarea drepturilor și bunăstării copilului

UNDE: Bristol Hotel, Sala de conferințe, str. Pușkin, 32

CÂND: 10:00

 

Masa rotundă cu tema „(In)securitatea energetică și buna guvernare în Moldova”

UNDE: Hotel Jazz, str. Vlaicu Pârcălab, 72

CÂND: 11:00

 

Eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 11:00

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 23 ianuarie 2024

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 11:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Briefing de presă al Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presî, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

 

Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 23 ianuarie 2024

UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, str. Bănulescu Bodoni, 26

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
 

Lansarea cărții „Relațiile țării Moldovei cu așezămintele ortodoxe din străinătate (sfârșitul sec. al XIV-lea – sec. XVII –lea), semnată de Viorel Bolduma și Maxim Melinti

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Sala de Arte și Hărți, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 14:00

CONTEXT: Subiectul de cercetare al acestui studiu sunt relațiile Țării Moldovei cu patriarhiile Apostolice, cu mănăstirile athonite, cu Frăția ortodoxă din Lvov și cu centrul ortodox de la Kiev, în persoana lui Petru Movilă, Mitropolit al Kievului. Lucrarea conține introdocere, trei capitol, anexe, bibliografie selective, lista de abrevieri și un glosar, în care este explicate terminologia bisericească, indice de nume și toponime. Prima ediție a acestei scrieri a văzut lumina tiparului în anul 2018, noua ediție este revizuită și îmbogățită cu informații suplimentare.

 

Transformarea pieței de energie din surse regenerabile: Schimbările impuse de Legea nr. 10

UNDE: UTM, Facultatea Energetică și Energie Electrică, str. 31 August 1989, 78

CÂND: 14:00

CONTEXT: După 1 ianuarie 2024, gospodăriile casnice și companiile care instalează panouri fotovoltaice pentru consum propriu vor opera conform noii legislații. Cei care au instalat panouri până la 31 decembrie 2023 vor beneficia de contorizare netă până la sfârșitul anului 2027. Aceste modificări sunt incluse în noua lege a surselor de energie regenerabilă, dezvoltată cu sprijinul Comunității Energetice Europene și care transpune legislația Uniunii Europene în Republica Moldova. Evenimentul aduce în discuție aceste schimbări în cadrul întâlnirii cu participarea mediului academic din Republica Moldova.

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 23 ianuarie 2024

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă susținută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu

UNDE: Pagina de Facebook a MAEIE

CÂND: 15:10

 

Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine

UNDE: Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crengă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 16:00, Până la data de 26 martie, curent

CONTEXT: Vă invităm să explorați lumea descoperirilor și inovațiilor la Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine. Expoziția este perfectă pentru elevii claselor primare, gimnaziale, liceale, studenți și oricine este interesat de știință. Ce veți găsi la Expoziție? 11 exponate interactive care demonstrează legile fizicii, inclusiv Legea lui Bernoulli, lui Arhimede și Prima lege a lui Newton. Oportunitatea de a învăța prin experiență directă și de a participa la un quest captivant pentru consolidarea cunoștințelor. Toate exponatele sunt proiectate de ingineri autohtoni și produse în Republica Moldova.

 

Webinar: Schimbarea obișnuințelor emoționale în situație de stress

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65

CÂND: 18:00

CONTEXT:  Adesea primim ca recomandare să scăpăm de acele obișnuințe care sunt nocive și ne încurcă să ne simțim bine. Deoarece stresul este nociv și este o obișnuință, ar fi bine să identificăm acele metode care ne pot ajuta să scăpăm de el. În cadrul webinarului vom analiza obișnuințele emoționale și vom exersa câteva tehnici pentru modificarea lor. Webinarul face parte din cursul Viață fără stres. Abilităti dobândite: Analiza obișnuințelor emoționale; Exersarea metodelor de relaxare rapidă.

 

Eveniment: Cariera unui Specialist în Social Media în 2024

UNDE: Community Business Center, bd, Iurie Gagarin, 10

CÂND: 18:00

CONTEXT: Din program: Introducere în Lumea Social Media; Instrumente și Resurse Utile; Crearea Conținutului Eficient; Networking: Activități interactive și primește feedback de la experți în Social Media pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a-ți câștiga încrederea.

 

Ședința Top Toastmasters Club

UNDE: Keustone Events, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Ești pasionat de oratorie? Vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi? Te invităm să vii alături de noi ca să învățăm împreună.
 

în perioada 22 – 31 ianuarie 2024, se va desfășura Săptămâna Memoriei Holocaustului în municipiul Chișinău. Această săptămână este dedicată conștientizării și sensibilizării tinerilor cu privire la tragedia Holocaustului, marcând astfel Ziua Internațională de comemorare a victimelor acestui eveniment istoric pe 27 ianuarie. În cadrul Săptămânii Memoriei Holocaustului vor fi desfășurate: conferințe, mese rotunde, vizionarea și discuții în baza filmelor documentare, concursuri de eseuri, flash-moburi, expoziții de desene, expoziții de fotografii, sesiuni de informare, ore de lectură organizate în instituțiile de învățământ, biblioteci, excursii la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Monumentul Victimelor Ghetoului Evreiesc, distribuirea pliantelor etc. În data de 22 ianuarie, în instituțiile de învățământ, se va ține un moment solemn de reculegere în memoria victimelor Holocaustului în cadrul primei lecții.

 

Curs de Filosofie și Psihologie

UNDE: Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 19:00

CONTEXT: Descoperă cum aceste discipline te pot ghida în cunoașterea propriei tale ființe, înțelegerea lumii înconjurătoare și dezvoltarea unei culturi personale profunde. Cursul de Filosofie și Psihologie va cuprinde: 3 module: etică, sociopolitică și filosofia istoriei;18 lecții interesante din filosofia practică; Materiale de studiu în format fizic și electronic pentru subiecte individuale;
Discuții filosofice în grup și/sau individuale; Sfaturi pentru dezvoltarea personalității; Sfaturi și Certificat ce atestă finalizarea cursului; Posibilitatea de a deveni membru al organizației și de a beneficia de multe cursuri gratuite ș.a.

 

Spectacol: „3 + Cristina pe frecvența iubirii”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „3 + Cristina pe frecvența iubirii” este o istorie a 3 bărbați, foști colegi de școală care au rămas prieteni în viață și care au format o tradiție de-a lungul anilor de a se aduna regulat la un pahar de vorbă. De această dată întâlnirea are loc în apartament la Iura – de profesie fizician dar care nu a reușit să se bucure de o mare recunoaștere a meritelor sale, cu excepția faptului că a rămas fidel pasiunii pentru tranzistoare. Ceilalți doi sunt Nicu – om de afaceri care își înșală regulat soția și Relu – dealer de mașini, care nu-și înșală regulat soția. Totul ar fi fost bine, ca de obicei, dacă Iura nu ar fi tăinuit de ei faptul că a invitat la cină vechea lor iubire din anii de studenție, Cristina. Așadar, după aproape 20 de ani de la absolvire cei trei o vor revedea pe cea de care au fost îndrăgostiți. Cu excepția faptului că despre invitata surpriză știe doar Iura. Cum vor reacționa Nicu și Relu și cum va fi împărțit mărul discordiei, urmează să aflați, cunoscându-le secretele tăinuite după cortina anilor.

 

Pub Quiz – Sezonul 24
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” contractează companie care va achiziționa și instala echipamente pentru dezvoltarea Sistemului de Monitorizare Video în municipiile Cahul și Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie,curent, ora 16:30

CONTEXT: Condițiile concursului pot fi accesate AICI


Concurs pentru selectarea membrului titular din partea Republicii Moldova la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI)

TERMEN LIMITĂ DE APLICRE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Dosarele pot fi depuse fizic, în plic, la sediul Ministerului Justiției, str. 31 August 1989, 82, birou 128, prin poștă sau prin email: http://[email protected] Pentru mai multe detalii AICI

 

Împreună cu partenerii noștri de la Asociația Adept invităm primarii și consilierii locali independenți, aleși în funcție în urma alegerilor locale generale din 2023, să se înscrie la “Școala aleșilor locali”, ediția 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 ianuarie, curent

CONTEXT: În cadrul acestei ediții, aleșii locali selectați vor beneficia, printre altele, de trei module de instruire în format fizic, trei sesiuni online și două ateliere tematice, concentrate pe subiecte specifice administrației publice locale. Proiectul este implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, pentru că Republica Moldova merită o administrație publică locală democratică, transparentă și eficientă.

 

Anunț de selectare a participanților la MACFRUT 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Asociația „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală), anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Macfrut 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 mai 2024, la Rimini, Italia în cadrul standului de țară: Moldova un gust deosebit. Anul acesta, expoziția va găzdui un simpozion internațional axat pe producerea și comercializarea strugurilor de masă. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum: programe genetice de ameliorare și soiuri noi potrivite pentru diverse medii; sisteme de cultivare și protecție; inovații privind tehnicile de precizie; soluții de păstrare, prelucrare și management al calității post-recoltare; aspecte comerciale, piețe de desfacere și preferințe ale consumatorilor. Pentru detalii accesați: https://moldovafruct.md/anunt-de-selectare-a.../

 

Camera de Comerț și Industrie din Republica \moldova, este în căutare de prestator care va oferi servicii de traducere în cadrul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), proiectul este implementat de GIZ Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, ora 17:00

CONTEXT: Propunerile pot fi prezentate în limba română sau engleză conform Termenilor de referință la adresa de e-mail http://[email protected] Propunerile incomplete sau transmise după termenul indicat mai sus nu vor fi acceptate.

 

Comisia Electorală Centrală anunță concurs de angajare pentru funcțiile de controlor de stat superior și consultant superior care vor contribui la realizarea atribuțiilor Comisiei privind monitorizarea, analiza, verificarea și controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii e-mail:http://[email protected] Telefon: +373 22 578 991

 

Chișinău este o Capitală Europeană a Tineretului, ne rămâne doar să obținem titlul pentru anul 2027 oferit de către European Youth Forum pentru care a fost lansată perioada de depunere a dosarelor

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ianuarie, curent

CONTEXT: Criterii de selectare a coordonatorului/coordonatoarei și asistentului/asistentei: Să posede abilități și competențe de scriere a unui proiect/program; Să posede limba engleză (nivel avansat); Să aibă experiențe anterioare de scriere/câștig a unui proiect național/internațional; Abilități de comunicare și deschidere spre noi provocări. CV-ul va fi expediat la poșta electronică: http://[email protected]

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, curent

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați http://https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI

 

Inspectoratul Social de Stat anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent

CONTEXT: Funcțiile sunt următoarele: Inspector superior (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector superior (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Inspector (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Sspecialist principal (fpe), Secția acreditare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică;

Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, invită companiile specializate să participe la licitația publică privind achiziționarea echipamentului specializat pentru pentru organizarea cursurilor de instruire

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 ianuarie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Oferta financiară și oferta tehnică va include descrierea bunurilor propuse și specificațiile tehnice (poate fi indicat și un link cu imaginea produsului oferit și alte detalii), prețul unitar și prețul total în MDL cu TVA inclus, termenul de livrare, termenul de garanție, cât și alte acte pentru prezentare conform Caietului de sarcini https://chamber.md/anunt-de-achizitii/ Dosarele de aplicare vor fi depuse la adresa de e-mailhttp://[email protected] cu mențiunea „Echipament IT – CCI a RM”. Ofertele incomplete sau transmise după termenul indicat mai sus nu vor fi acceptate.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link:http://https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță consultări publice asupra proiectului hotărârii Guvernului cu privire la Consiliul național coordonator în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței în familie

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ianuarie, curent

CONTEXT: Până pe 25 ianuarie curent, accesați platforma particip.gov.md și lăsați comentariile și sugestiile dumneavoastră referitoare la proiectul hotărârii de Guvern. Proiectul a fost elaborat pentru a consolida mecanismului instituțional de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie, centrat pe nevoile victimelor. Mai multe detalii AICI

 

Săptămâna Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universitat Berlin) – Săptămâna a 12-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Secția Relații Inernaționale și Managementul Proiectelor a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” anunță despre inițierea procedurii de selecție a candidaților pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul celei de-a 12-a Săptămâni a Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024. La concurs, pot participa titulari ai UPSC de la departamentele și subdiviziunile: Comunicare și Marketing Instituțional, Servicii de Dezvoltare Profesională Continuă, Bibliotecă Universitară, Inovații, Relații Internaționale. Toate dosarele vor fi depuse online, iar rezultatele selecției vă vor fi comunicate prin e-mail, la începutul lunii martie. Pentru detalii aplicare AICI

 

Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformei https://iswint.ro/

 

Continuă concursul de selectare a participantelor și participanților pentru cea de-a patra ediție a Programului PromoTE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 ianuarie, curent, ora 23:59

CONTEXT: Concursul este deschis pentru tinerele și tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani (elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici etc.), care manifestă interes pentru domeniile programului. PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului. Pentru mai multe detalii AICI

 

Apel deschis pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova pentru a deveni membri la lucrările Comitetului Economic și Social European (CESE)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ainuarie, curent

CONTEXT: CESE oferă oportunitatea de a deveni parte a procesului consultativ al Comitetului Economic și Social European în 2024. Pentru mai multe detalii AICI

 

Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI

 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis de angajare a unei persoane calificate pentru poziția vacantă de reporter(ă) al/a portalului Stopfals.md

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 ianuarie, curent

CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Adresa electronică http://[email protected] Pentru informații suplimentare 022 22 09 96, 022 22 09 95.

 

Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum:http://https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.
 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul;
comunicarea pe platforma https://elearning.ansa.gov.md prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M. Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI
 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent

CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Vicepremierul, Nicu Popescu, întreprinde o vizită de lucru la București, unde va avea o întrevedere cu omologul său român, Luminița Odobescu, dar și cu alți oficiali

UNDE: București, România

CÂND: 23 ianuarie,curent

CONTEXT: Miniștrii vor discuta despre dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului bilateral, dar și pașii următori în ceea ce privește demararea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. La fel, va fi detaliat și progresele recente pe care le-am înregistrat în implementarea acțiunilor rămase din cele trei recomandări ale Comisiei Europene. Pe data de 23 ianuarie la ora 15:10, vicepremierul Nicu Popescu și ministra de externe Luminița Odobescu vor susține declarații de presă care va putea fi urmărită și pe pagina de Facebook a MAEIE.

 

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la cea de-a 154-a sesiune a Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății

UNDE: Geneva, Confederația Elvețiană

CÂND: 22-27 ianuarie, curent

CONTEXT: Discuțiile în cadrul sesiunii se vor axa, în principal, pe următoarele subiecte: acoperirea universală cu servicii de sănătate, protecția populației în cazul urgențelor de sănătate publică, asigurarea unui nivel mai bun de sănătate și bunăstare a oamenilor, eficientizarea suportului oferit statelor membre de OMS. Menționăm că, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a fost aleasă în calitate de membră a Comitetul Executiv al OMS din partea Regiunii Europene în luna mai 2022. Principalele funcții ale comitetului constau în punerea în aplicare a deciziilor și politicilor Adunării Mondiale a Sănătății, consilierea și facilitarea activității acesteia.

 

Militarii moldoveni se instruiesc alături de colegii din armata română

UNDE: Centrul Secundar de Instruire de la Smîrdan, România

CÂND: 14-25 ianuarie, curent

CONTEXT: Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Armatei Naţionale pentru anul 2024.

 

Republica Moldova participă la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), care are loc în cadrul Săptămânii Verzi
UNDE: Berlin, Germania

CÂND: 19-28 ianuarie, curent

CONTEXT: În cadrul Forumului se întâlnesc în jur de 200 de miniștri ai agriculturii și secretari de stat. GFFA este organizat de Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, fiind recunoscută în lume drept cea mai importantă conferință internațională focusată pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare. Vor fi analizate subiecte referitoare la securitatea alimentară, sustenabilitate, inovații, comerț internațional cu produse agricole etc. Pentru țara noastră este o șansă în plus de a stabili și consolida relațiile cu alte țări și cu organizații internaționale, în vederea dezvoltării parteneriatelor strategice. Tot la Berlin, Republica Moldova participă și în cadrul celei mai cunoscute expoziții din sectorul agroalimentar.

 

Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM , Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali AICI

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice http://[email protected] sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: [email protected]

 

Continuăm seria de discuții online despre activismul civic al tinerilor din diaspora

UNDE: Online

CÂND: 28 ianuarie, curent

CONTEXT: De data aceasta, cea care va conversa cu tinerii din diaspora despre implicare și activism civic, este Paula Erizanu, scriitoare, jurnalistă și laureata mai multor premii literare.

Invităm toți tinerii activi din diaspora să se înscrie pentru a putea participa la discuția planificată, accesând linkul: https://bit.ly/47C39N7

 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected]sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

Meroslava Parii
22/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii