Sentințele de rezonanță ale anului 2023. Ani grei de închisoare, cu vinovați în căutare

Viorica Mija
31/12/2023
Sursa: Procuratura Anticorupție

În anul 2023 au fost pronunțate mai multe sentințe în dosare de rezonanță, dar practic niciun învinuit nu se află după gratii. În luna aprilie a fost aprobată de instanța de apel soluția definitivă în privința oligarhului fugar Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, în dosarul Frauda bancară. Nu se știe însă când își va executa acesta pedeapsa, în situația în care perspectiva extrădării sale este deocamdată învăluită în ceață.  În alte cazuri relatate de Procuratura Anticorupție, unele dintre care așteptau un verdict de zeci de ani, instanța a dispus nepărăsirea teritoriului Republicii Moldova până la o sentință definitivă.

1. Ilan Șor - 15 ani de închisoare în penitenciar de tip închis

13 aprilie 2023, la ora 17:55, după două zile de dezbateri judiciare, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din cel denumit generic Frauda bancară, prin care Ilan Șor a fost recunoscut vinovat și, respectiv, a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de 5 ani.  Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei.

Pe 15 noiembrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a început examinarea recursului depus de apărătorii lui Ilan Șor. Acesta este reprezentat de trei avocați din Republica Moldova și unul de peste hotare, angajat de oligarhul fugar să-i apere interesele. Chiar în cadrul primei ședințe, apărătorii oligarhului fugar au depus cerere de recuzare a judecătorilor  Anatolie Țurcan, Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc, completul desemnat să judece recursul la hotărârea Curții de Apel Chișinău.

În argumentarea cererii de recuzare, apărătorii au invocat faptul că judecătorul Anatolie Ţurcan ar fi făcut parte din completele care au examinat cauzele lui Veaceslav Platon, toate conectate la dosarul Frauda Bancară. Conform avocatului Aureliu Colenco, faptul că Ilan Șor a fost condamnat în același dosar, ar putea reprezenta o problemă. Referitor la circumstanțele de recuzare a judecătorilor Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc s-a insistat că aceștia au fost transferați temporar să examineze cauze la Curtea Supremă de Justiție, iar „exercitarea temporară a funcției de judecător constituie o circumstanță care pune la îndoială independentă judecătorilor”. Colegiul a constatat că argumentele apărării nu sunt întemeiate.

2. Octavian Vucol, fost președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova - 8 ani de închisoare

Fostul președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova, Octavian Vucol, a fost condamnat la opt ani de închisoare în conformitate decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, din 21 noiembrie. În plus, magistrații au dispus încasarea din contul lui Vucol în beneficiul cetățeanului străin echivalentul în lei a 175.000 de euro. 

Alți doi inculpați în prezenta cauză – un electrician şi un director de firmă – au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunii de favorizare a infracțiunii. Numai că aceștia au fost liberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

În 2014, Octavian Vucol a organizat o schemă prin care i-a provocat unui cetățean slovac prejudicii de 210.000 de euro. El l-a mințit pe omul de afaceri străin că deține un teren în Chișinău unde poate să fie ridicat un complex sportiv multifuncțional.

În același caz, un ofițer CNA, Ruslan Harcenco, a fost condamnat în decembrie 2022 la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari.

În 2016, el a pretins și primit suma de 100.000 de euro pentru a influența urmărirea penală și a obține o decizie favorabilă în interesul Octavian Vucol.

Împreună cu alte persoane, Vucol l-ar fi convins pe cetățeanul slovac să investească 340.000 de euro în construcţia complexului sportiv pe strada Trandafirilor din Chişinău, pentru Federaţia Naţională de Baschet.

Asociația nu deţinea niciun act de proprietate asupra terenului şi nici autorizaţie pentru construcţie.

3. Judecătorul Veaceslav Panfilii - 7 ani de închisoare

Magistratul de la Judecătoria Anenii Noi, Veaceslav Panfilii, a fost găsit vinovat de prima instanță de comiterea coruperii pasive. Acestuia i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 7 ani, cu executare în penitenciar de tip închis, cu amendă de 160 000 de lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani. Sentința a fost pronunțată în data de 23 octombrie, de un complet de judecată de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. 

Cauza penală a fost pornită în luna ianuarie 2015. Conform acuzatorilor, magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, judecătorul a pretins suma de 500 euro de la fiul revizuentei pentru admiterea cererii. La scurt timp, banii în sumă de 500 de euro au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție. Ulterior, invocând același pretext judecătorul a pretins o altă sumă în mărime de 500 euro, care prin urmare la fel a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție.

Deși urmărirea penală a durat 4 luni, cauza a fost examinată mai mult de 8 ani, motivul fiind  schimbarea de multiple ori a completelor de judecată, imposibilitatea asigurării prezenței martorilor în fața instanței și efectuarea expertizei fonoscopice care a durat aproximativ 2 ani, perioadă în care procesul de judecată nu putea fi desfășurat.  

În cadrul ședințelor de judecată, inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția, invocând că banii pretinși ar fi fost un împrumut, ipoteză apreciată critic de către instanță, în circumstanțele în care un judecător i-a bani cu împrumut de la o rudă apropiată a unei părți într-un proces pendinte în procedura sa, urmând să emită un act de dispoziție în privința cererii depuse de către partea respectivă.

Astfel,  instanța de judecată a constatat legalitatea probelor administrate de partea acuzării, care răstoarnă atât argumentele inculpatului precum că a primit de la martor  mijloace bănești cu titlu de împrumut, precum și poziția apărării prin care inculpatul ar fi fost provocat la comiterea infracțiunii de corupere pasivă.

Până la definitivarea sentinței, inculpatului i-a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara.

4. Doi angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul - câte 5 ani de închisoare

La 6 aprilie 2023, Judecătoria Cahul, sediul Central a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție oficiul Sud, ce vizează acțiunile ilicite ale doi angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul, care au pretins și primit bani de la doi cetățeni pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2021, în privința a doi angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul, care acționând în comun, au pretins și primit de la un cetățean mijloace bănești în cuantum nestabilit (o bancnotă) sub formă de lire sterline, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţie și anume pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor. Tot ei, acționând de comun acord, făcând uz de cuvinte, gesturi şi semne, au pretins şi ulterior primit 1000 MDL, de la un alt cetățean, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţia de exploatare a vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale pe timp de noapte şi în condiții de vizibilitate redusă.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 3 luni, iar judecarea cauzei a durat 2 ani.

Prin sentință din 06 aprilie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 324 alin. (2) lit. b) din Codul penal (2 episoade – corupere pasivă) și le-a stabilit fiecăruia pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani și 1 lună, cu amendă de 305 000 lei, cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 8 ani.

5. Avocat - 3 ani închisoare

La 24 februarie 2023, Judecătoria Drochia, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui avocat, care a pretins și primit bani ca să exercite influență asupra procurorilor și judecătorilor în cadrul unei cauze penale.

Urmărirea penală a fost începută în luna octombrie 2021 în urma denunțului privind pretinderea sumei de 1000 euro și susținerea de către avocat a influenței asupra judecătorul din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni pentru a-l determina să aplice în privința clientului său măsura preventivă mai convenabilă sub formă de arestare la domiciliu în loc de arest preventiv.

De asemenea, avocatul a pretins 5000 euro susținând că are influență asupra procurorului din Procuratura r-lui Glodeni care va susține acuzarea de stat pe cauza denunțătorului, care este același client menționat supra și asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, în procedura de examinarea a căruia va fi repartizată cauza de învinuire a acestuia, în scopul de a-l determina pe procuror să solicite condamnarea la o pedeapsă cu suspendare condiționată, iar pe judecător să-l determine să pronunțe, în rezultatul examinării judiciare a cauzei penale, a unei sentințe de condamnare cu suspendare condiționată a executării pedepsei. Din suma pretinsă, acesta a primit 3000 euro, condiționând ca restul banilor în sumă de 2000 euro să-i fie transmiși lui după expirarea termenului de atac a sentinței.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 2 luni, inculpatul nu și-a recunoscut vina, iar judecarea acesteia a durat 1 an și 2 luni.

Prin sentință din 24 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii prevăzute de  art. 326 alin.(1) din Codul penal (trafic de influență) fiindu-i aplicată pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 4 ani. Instanța i-a aplicat măsura preventivă sub formă de arest preventiv, cu luarea imediată a acestuia sub gardă (strajă) din sala de judecată.

Totodată, de la inculpat au fost confiscate mijloace bănești în sumă de 4000 euro, care au fost primite ilegal și destinate pentru săvârșirea de către avocat a infracțiunii de trafic de influență.

6. Fost polițist - 3 ani de închisoare

La 24 februarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile ilicite ale unui polițist, care în schimbul unei sume de bani pretindea că poate influența mai multe persoane pentru a permite unui cetățean al Ucrainei să intre în Republica Moldova.

Cauza penală a fost pornită în luna iulie 2022, în privința unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne care a pretins suma de 10 000 euro, iar a acceptat și primit bani în sumă de 3000 dolari SUA și 300 euro (cu condiția că restul sumei va fi transmisă ulterior), în schimbul cărora pretindea că poate determina angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal să permită accesul unui cetățean al Ucrainei (fiind declarată stare de urgență și interzisă ieșirea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 ani) în Republica Moldova, pentru exonerarea acestuia de la serviciul militar al Ucrainei. Inculpatul și-a recunoscut vina și a solicitat examinarea acesteia în procedură simplificată. Judecarea cauzei a durat 5 luni.

Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată parțial, urmând ca acesta să execute pedeapsa închisorii pe un termen de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip semiînchis, iar executarea părții rămase de 1 an și 6 luni a fost suspendată condiționat pe o perioadă de 2 ani.

De asemenea, din contul inculpatului s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii sumelor rezultate din infracțiune și anume 3000 dolari SUA și 300 Euro.

7.Președinta fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii” - 8 ani de închisoare

La 6 noiembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile Președintei Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, învinuită de săvârșirea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență.

 

Cauzele penale au fost pornite în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție, în temeiul unui denunț, iar potrivit materialelor, inculpata, în anul 2014, a dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere 500 euro, sub pretextul unui împrumut pentru perfectarea unor documente la Primăria mun. Chișinău, în vederea înstrăinării  unui teren ce-i aparține, neavând intenția de a restitui împrumutul acordat.

În aceeași perioadă, sub același pretext, a dobândit ilicit de la denunțătoare mijloace bănești în sumă de 38 000 euro.

Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, a extorcat și a primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte al căruia era fiului denunțătoarei.

În rezultatul judecării cauzei mai bine de 2 ani, prin sentință din 6 noiembrie 2023, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie, stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 8 (opt) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de 5 ani.

Totodată, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen a câte 1 (un) an pentru fiecare infracțiune, însă cu liberare de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de atragere la răspundere penală. Până la definitivarea sentinței, inculpatei i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Conform unui comunicat de bilanț al Procuraturii Anticorupție, și la alte categorii de infracțiuni au fost pronunțate în 2023 sentințe. Este vorba despre cazuri de corupție activă și pasivă, trafic de influență, dar și de escrocherii în proporții deosebit de mari, iar numărul total de ani de închisoare dispuși de judecată este de 22 de ani.  Astfel, la 17 februarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție ce vizează acțiunile unor persoane, unul dintre care susținea că ar fi colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse, care, în schimbul unor sume de bani, pretindeau că pot interveni în mai multe cauze penale. 

Prin sentință din 17 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunilor escrocherie și trafic de influență, fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa și a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și bunurilor materiale pe un termen de 5 ani. 

Viorica Mija
31/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii