Alexandru Tănase despre referendumul privind integrarea europeană: „Rușii se vor opune cu toate metodele pentru a torpila acest referendum”

Anticoruptie.md
22/03/2024
moldova1.md

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmă că organizarea referendumului de integrare europeană simultan cu scrutinul prezindențial este perfect legal. Un aspect prioritar este doar „ca textul care va fi supus referendumului să fie bine gândit și să fie aprobat și verificat de Curtea Constituțională”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI”, de la TVR Moldova

Tănase susține că includerea în Constituție a unor elemente de identificare europeană a acestei construcții statale care se numește Republica Moldova este foarte sensibilă pentru Federația Rusă. Iată de ce, Kremlinul va încerca să folosească diverse metode pentru a bloca acest plebiscit. 

„Rușii știu exact cât de importantă este chestiunea identitară în cazul construcției sau dezvoltării unui stat. Și sigur că ei se vor opune cu toate metodele pentru a torpila acest referendum. Acest referendum nu înseamnă că noi devenim membrii exact ai UE, nu știu cum exact va fi formulată întrebarea, depinde foarte mult. E o chestiune esențială cum va arăta această întrebare. Dar din câte am înțeles este vorba de o modificare a Constituției prin care s-a consfinți odată în plus ireversibilitatea parcursului nostru european. Și chestia asta nu are cum să derajeze Federația Rusă. De asta eu vreau să zic că toate aceste acțiuni și mesaje, voci care au apărut acum în spațiul public, vorbind în necunoștință de cauză, încearcă să acrediteze ideea că este ceva inutil. Este ceva necesar acest referendum”, a precizat fostul președinte al CC. 

Ideea legată de ireversibilitatea parcursului european trebuia să figureze de mult timp în Constituție, spune Tănase. În acest fel, menționează sursa citată, toate agențiile și instituțiile statului să țină cont de procesul de integrare europeană în politicile care le stabilesc, elaborează și le promovează

„Eu nu vad cu ce ne-ar strica nouă dacă în Constituția Republicii Moldova ar figura o clauză care ar stabili că, de fapt, integrarea în UE, să zicem așa, este un obiectiv de strategie națională a Republicii Moldova. Până la urmă este dreptul oamenilor să spună da sau nu. Nu ne putem ascunde mereu după deget, nu putem promova o politică de fațadă, declarând că suntem mari simpatizanți și adepți ai UE, să primim fonduri și granturi, dar în realitate să îl așteptăm pe Putin. Nu cred că e o problemă dacă omului i se dă voie să voteze. La urma urmei cum va fi așa va fi”, a spus Alexandru Tănase.

Fostul președinte al Curții Constituționale este de părere că partidele pro-europene trebuie să-și fortifice forțele pentru a nu permite formațiunilor ghidate de Kremlin să blocheze acest exercițiu electoral. La capitolul legalitatea sau ilegalitatea organizării ambelor scrutine simultan, Tănase a precizat că atât timp cât legea permite acest lucru, atunci nu ar trebui să fie o problemă. 

„Este loc de speculații și aici, veți auzi puncte de vedere distincte. La ora actuală legislația permite acest lucru. Atât timp cât legea permite, există prezumția constituționalității și prezumția legalității nu văd nicio problemă în acest sens. E o chestiune care se mai practică”, a opinat Alexandru Tănase.

La începutul acestei săptămâni Președinta Maia Sandu a făcut un apel către Legislativ să înceapă cât mai curând procesul de organizare a referendumului. Conform procedurii, pentru organzarea unui referendum constituțional, este nevoie ca Parlamentul să adopte o decizie și, ulterioir, Curtea Constituțională să se pronunțe dacă este sau nu o inițiativă constituțională. 

Anticoruptie.md
22/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii