„Ar trebui să aveți oleacă de simț!”. Doi membri CSM, supărați pe judecătorul Anatolie Țurcan

Viorica Mija
09/04/2024
Colaj CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va examina o contestație din interiorul familiei. Este vorba despre membrul CSM Ion Guzun, care nu este mulțumit de decizia Inspecției Judiciare în cazul judecătorului de la Curtea Supremă Anatolie Țurcan. Mai exact, Guzun crede că declarațiile făcute de magistrat la Adunarea Generală a Judecătorilor din aprilie 2023 ar fi „adus atingere оnоаrеi sau рrоbității рrоfеsiоnаlе оri prestigiului justiției”.

Ion Guzun crede că Anatolie Țurcan „а intimidat mеmbrii Consiliului Suреriоr al Magistraturii Nina Сеrnаt și Iоn Guzun, întrerupând discuția și adresând cuvinte jignitoare, folosindu-le îпtr-un mod brutal”.

Mai exact, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie 2023, Anatolie Țurcan a сеrut membrilor CSM să fie mai lapidari în discursuri, dar ar fi făcut-o într-un mod jignitor:

,,Nu mai trebuie să continuați momente organizatorice. Dvs. sunteți un judecător de rând, care ar trebui să luați loc, deși pretindeți а fi un membru CSM, sunteți un judecător care trebuie să luați loc în sală. Repede. (…) Nu dispunem de suficient timp, cred eu, pentru а purcede la audieri, la cuvinte de salut, la planuri mărețe de viitor…  Dar, doamna Cernat, ar trebui să avem oleacă de simț (…)”, a spus magistratul.

Țurcan s-a adresat și membrului CSM, Ion Guzun:

,,Dle Guzun, nu ne faceți darea de seamă. V-аm rugat frumos două-trei minutе. Aveți oleacă de simț.  Noi аvеm alte chestiuni de soluționat, nu darea de sеаmă pentru trei zile de activitate... Ați pretins că activați”.

Sesizarea lui Ion Guzun a fost depusă în mai 2023, iar Inspecția Judiciară a constatat că, în calitate de președinte al Adunării, magistratul Anatolie Țurcan și-a îndeplinit atribuțiile, iar comportamentul său nu întrunește condițiile unei abateri disciplinare.

Ion Guzun a contestat această decizie, iar Colegiul disciplinar a respins-o. În consecință, dosarul a ajuns pe masa Consiliului Superior al Magistraturii.

Viorica Mija
09/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii