„Armata de suflete moarte cu drept de vot”. Putin câștigă detașat alegerile prezidențiale din Rusia

Ilie Gulca
18/03/2024

După trei zile de alegeri și procesarea a 99,52% din sufragii, Vladimir Putin câștigă 87,33% din voturi, transmite Comisia Electorală Centrală din Rusia, citată de publicația „Kommersant”.

Nikolai Haritonov, candidatul Partidului Comunist al Federației Ruse, a acumulat 4,30%, Vladislav Davankov, candidat al formațiunii politice „Oameni noi” – 3,81%, Leonid Sluțki, reprezentant al Partidului Liberal-Democrat – 3,20%.

Prezența la vot în toate regiunile, precizează Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse, a fost de 74,22%, conform datelor înregistrate duminică, la ora 18:00, ora Moscovei. În același timp, analiștii spus că aceste alegeri au fost organizate ca în timpul regimului lui Stalin.

„De-a lungul anilor, administrația prezidențială și-a creat condiții din ce în ce mai favorabile”, a declarat David Kankia de la grupul independent de monitorizare „Golos”, pentru POLITICO. „Dar de data asta a atins un vârf fără precedent.”

Chiar și fără a lua în considerare represiunea împotriva opoziției, alegerile au fost cel mai puțin competitive din istoria modernă a Rusiei: doar trei candidați la Kremlin au concurat cu Putin într-un scrutin în stil stalinist.

A fost de asemenea cel mai puțin transparent: niciodată până acum nu au existat atât de puțini observatori independenți cu atât de puțin acces. În mod grăitor, șeful asociației „Golos” este în închisoare.

Și într-o altă premieră, în aproximativ 29 de regiuni, inclusiv în cele mai predispuse la proteste, votul a avut loc electronic, descris de observatorii electorali independenți drept o metodă a „cutiei negre” concepută pentru a facilita manipularea votului.

Dar poate cea mai flagrantă încălcare din „acest peisaj al ilegalității”, spune Ekaterina Șulmann, analist politic rus la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin, a fost o armată cu drept de vot de „suflete moarte”.

Ilie Gulca
18/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii