Asistență medicală... printre gratii// 2022: 23 de decese în penitenciar

Mihaela Cibotaru
07/05/2023
Promo-LEX

Una dintre cele mai grave probleme în domeniul asistenței medicale deținuților este organizarea defectuoasă a acesteia în sistemul penitenciar, care este incapabil să ofere o îngrijire medicală adecvată. Situația este agravată și de faptul că în Republica Moldova există sistemul medical public acreditat și serviciul medical al sistemului penitenciar, care nu deține autorizație sanitară și serviciile medicale nu sunt acreditate în conformitate cu standardele naționale. Concluzia aparține Asociației Promo-LEX, care, în colaborare cu EPLN-European Prison Litigation Network, a elaborat un raport privind sistemul de asistență medicală în penitenciare.

Potrivit Promo-LEX, accesul deținuților la asistență medicală este limitat, iar nivelul tratamentului medical în penitenciare nu corespunde cu cel din afara sistemului  din cauza infrastructurii, politicilor inadecvate, a insuficienței critice a resurselor umane și a altor impedimente.

Calitatea serviciilor medicale acordate deținuților suferă considerabil și din cauza numărului insuficient de personal medical în raport cu numărul deținuților bolnavi. „Totodată, personalul medical al penitenciarului este discriminat în ceea ce privește salariul și condițiile de muncă față de personalul din sistemul medical”, ei având atribuții și responsabilități funcționale similare, dar remunerarea este diferită, menționează Promo-LEX. Problema garanțiilor insuficiente oferite personalului medical din penitenciar a fost evidențiată și de Consiliul pentru Prevenirea Torturii (CPT), în 2020, însă aceasta persistă și continuă să fie una dintre problemele grave ale sistemului penitenciar.

Printre alte îngrijorări expuse în Raportul Promo-LEX și EPLN sunt numărul mare de persoane cu boli cronice în penitenciare, realizarea insuficientă a măsurilor de profilaxie, screening-ului și examinării la dispensar, precum și rata mortalității din cauze medicale, care este, la fel, una ridicată. „În 2022, rata mortalității în sistemul penitenciar a scăzut la 23 de decese. Totuși, nu putem susține că această scădere s-a datorat îmbunătățirii asistenței medicale”, scrie Promo-LEX.

Raportul privind sistemul de asistență medicală în penitenciare a fost expediat Comitetului ONU pentru Drepturile Omului.

Anterior, Comitetul ONU împotriva torturii a îndemânat Guvernul Republicii Moldova să transfere responsabilitatea asupra serviciilor medicale penitenciare din subordinea Ministerului Justiției către Ministerul Sănătății; să-și intensifice eforturile de îmbunătățire a asistenței medicale în unitățile penitenciare; să reducă supraaglomerarea în penitenciare; precum și să intensifice eforturile pentru a aduce condițiile de detenție în locurile de privare de libertate în conformitate cu standardele internaționale.

Mihaela Cibotaru
07/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii